Перша школа відсвяткувала 100-річний ювілей

22 листопада Ніжинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 відсвяткувала 100-річний ювілей.

З нагоди знаменної дати до закладу завітали поважні гості: міський голова Анатолій Лінник, заступники міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко та Сергій Дзюба, народний депутат України Валерій Зуб, депутат обласної ради Наталія Ковтун, депутати міської ради, начальник управління освіти Станіслав Крапив’янський, колишні директори школи Віктор Рудик, Валентина Кривець, вчителі, учні, випускники та гості школи.

Ніжинська школа №1 – один із найстаріших навчальних закладів міста, її історія починається з приватної гімназії П.І. Кушакевич, що була відкрита в 1884 році. Спочатку в гімназії навчались дівчатка привілейованих верств населення міста, а згодом навчались дівчата інших верств населення. Під час фашистської окупації 1941-1943рр. школа №1, як і всі великі школи міста, перетворилась на госпіталь. Після звільнення міста Ніжина від фашистських загарбників почався другий етап у розвитку першої школи, після тимчасової окупації 1943-1944 розпочався перший навчальний рік.

За ці роки зі стін школи випущено велику кількість випускників. Тут отримали путівку в життя відомі і шановані люди: професори, кандидати історичних наук, викладачі Ніжинського педагогічного інституту ім. Миколи Гоголя та інших вузів України, депутати міської ради, лікарі, правознавці, талановиті та творчі вихованці школи.

Вітаючи ювілярів зі святом міський голова Анатолій Лінник відзначив успішність закладу та заначив, що школа завжди була школою успішних учнів. Побажав процвітання колективу, учням – отримати сучасну якісну конкурентоздатну освіту. «Виховання дітей справжніми громадянами, справжніми громадянами суспільства, справжніми громадянами громади, представниками громади, щоб вони пам’ятали: хто вони, звідки вони, хто їх народив, хто їх навчав і звідки вони отримали перші кроки життя - це залежить від нас з вами, як органу місцевого самоврядування, управління освіти, колективу закладу та батьків. Діти повинні бути впевнені в собі» - наголосив Анатолій Валерійович. Відмітив освітні можливості та потенціал колективу школи для того, щоб відповідати усім сучасним напрямкам своєї діяльності. Подякував колективу школі, батькам, учням за те, що вони не бояться інновацій, активно розвивають нову українську школу і побажав бути лідерами у освітній галузі Ніжина.

До вітальних слів долучилися Народний депутат України Валерій Зуб, начальник управління освіти Станіслав Крапив’янський, директор школи №1 Світлана Піменова, директори шкіл, випускники та гості.

Валентина Антонівна поділився спогадами про свої шкільні роки у рідному закладі, а згодом, як і директора школи. Відзначила високий рівень професійності учнів та вчителів школи в різні періоди функціонування закладу, побажала колективу процвітання та примноження здобутків.

Вчителям-ветеранам та педагогічному колективу від гостей лунало багато слів вдячності за довгі роки сумлінної і відданої праці .

За сумлінну педагогічну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у справу навчання і виховання дітей та з нагоди 100-річчя з часу заснування Ніжинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 вчителі школи отримали почесні відзнаки від виконавчого комітету Ніжинської міської ради, депутата Верховної Ради України, управління освіти та подарунки від міської влади профспілкової організації.

Загалом свято пройшло в теплій привітній атмосфері, а всі присутні були сповнені глибокої радості за свій рідний навчальний заклад, який відсвяткував поважну дату – 100-річний ювілей.

Начальник сектора взаємодії із засобами

масової інформації (прес-центр)

відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю Ольга Гук

22.11.2019