Підсумки оздоровчо-відпочинкової кампанії

На засіданні міжвідомчої обласної комісії з питань організації оздоровлення та відпочинку дітей і учнівської молоді підбиті підсумки цьогорічної оздоровчо-відпочинкової кампанії та визначено пріоритети на наступний рік.

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, яка керувала роботою комісії, розпочала засідання з приємного — вручила відзнаки активним організаторам та учасникам оздоровчої кампанії 2017 року.

Злагоджена робота структурних підрозділів м.Ніжина, які безпосередньо займалися оздоровленням, була відзначена як одна із найкращих в області. З нагородження виконавчого комітету Ніжинської міської ради і розпочалася церемонія нагородження.

Директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Ніна Лемеш поінформувала присутніх про показники, досягнуті цього року.

Загалом в області послуги з оздоровлення та відпочинку отримали 55705 дітей шкільного віку (56,9% від загальної кількості).

Перш за все, збільшилося фінансування: 2016 рік — 48,6 мільйона гривень, 2017 рік — 59,1 мільйона.

Для дітей пільгової категорії закупили 599 путівок (майже на три мільйони гривень) до закладів Одеської області.

Цього літа в області працювали 486 профільних закладів: 463 табори з денним перебуванням, 21 заклад оздоровлення та два наметових містечка. Проте, можливості місцевих оздоровчих закладів наразі використовуються недостатньо: їх завантаженість цьогоріч склала лише 54%. Серед причин — проблеми із фінансуванням, застаріла матеріально-технічна база, зростання вартості путівок тощо. Тому деякі позаміські дитячі заклади працювали в одну зміну («Полісяночка» (Городнянський район), «Зелений гай» (Корюківський район), «Десна» (Новгород-Сіверський район), «Веселка» (Талалаївський район)).

У 2017 році атестовано два позаміських заклади оздоровлення: «Веселка» Удайцівської спеціальної ЗОШ-інтернату Прилуцького району та «Зміна» Чернігівського району.

Посилена увага, як зазначалося у доповіді, приділялася дотриманню санітарно-гігієнічних норм, протипожежної безпеки, безпеки на водних об’єктах. За попередніми підрахунками, для усунення недоліків щодо стану техногенної та пожежної безпеки у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку потрібно понад 12 мільйонів гривень.

Уже сьогодні необхідно розпочати кропітку роботу, аби в кожному районі, місті використати всі організаційні та фінансові можливості. При цьому стратегія оздоровлення має базуватися на якості та безпечності надання послуг, орієнтованих на поліпшення здоров’я дітей та їх всебічний розвиток, — наголосила Наталія Романова.

Заступник начальника управління освіти і науки ОДА Олена Соронович поінформувала про роботу, проведену освітянами для організації оздоровлення та відпочинку дітей. За її словами, кількість школярів, які отримали відповідні послуги, склала 30 тисяч дітей, 23 тисячі з яких — пільгова категорія.

Цьогоріч продовжили функціонування літні мовні школи, в яких майже чотири тисячі дітей спілкувалися англійською, німецькою та французькою мовами. Навчати дітей іноземної мови вчителям допомагали студенти вишів області та волонтери.

Значна увага приділялася як національно-патріотичному, так і військово-патріотичному вихованню молоді. Як приклади, Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»), навчально-польові збори, уроки мужності у школах спільно з родичами загиблих бійців АТО тощо.

Під час розширеного засідання комісії детально проаналізовано проблеми й здобутки минулого оздоровчого сезону, а також намічено плани на майбутнє. Особливу увагу пропонувалося звернути на роботу наметових містечок. Адже це витребувана і порівняно недорога форма роботи з дітьми. Також наголошено на проведенні перевірок профільних закладів — фінансування здійснюватиметься лише тоді, коли будуть усунені виявлені недоліки.

— При плануванні кількісних показників оздоровчої кампанії 2018 року необхідно виходити, в першу чергу, з потреб дітей та їх максимального задоволення, — акцентувала Наталія Романова.

За інформацією відділу у справах сім’ї та молоді

14.11.2017