Пільгові перевезення і звіт по плановим медичним оглядам

Відбулося чергове засідання виконавчого комітету. На початку засідання міський голова Анатолій Лінник оголосив Подяку виконавчого комітету Ніжинської міської ради члену виконавчого комітету Римському Юрію Анатолійовичу за активну громадську позицію, вагомий внесок у розбудову місцевого самоврядування в місті та з нагоди Дня народження.

Порядок денний засідання включав чотири проекти рішення та різне:

- Про видалення зелених насаджень на території м. Ніжина

- Про відшкодування коштів перевізникам за пільгове перевезення окремих категорій громадян автомобільним транспортом загального користування в м. Ніжині

- Про надання дозволу на переобладнання, перепланування у квартирах, будівництво прибудови до квартири у м.Ніжині

- Про розгляд матеріалів опікунської ради

Щодо другого питання, перший заступник міського голови Григорій Олійник проінформував присутніх про нараду яка відбулася 07 липня у Чернігівській обласній державній адміністрації за головуванням заступника голови адміністрації Сергія Сергієнка: «На нараді обговорювалося питання щодо пільгового перевезення учасників бойових дій та сімей загиблих учасників АТО, де, до речі, місто Ніжин виступав позитивним прикладом. Наші місцеві перевізники перевозять безкоштовно шість пільгових категорій населення. Всього ж по місту 22 тисячі людей, які мають законне право користуватися пільгами», - зазначив Григорій Миколайович та додав: «Це проблема не одного міста, і навіть не однієї області. Це проблема всієї України вцілому».

У «Різному» розглядався лист ТОВ «ВЕСАНЗ» щодо надання дозволу на заключення договорів про надання послуг з КП ВУКГ. Головуючий засідання Анатолій Лінник запропонував відкласти дане питання до наступного засідання виконавчого комітету на яке буде запрошено керівника або представника ТОВ «ВЕСАНЗ» для надання відповідей.

Другим питання розглядався звіт головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Калініченко Оксани про виконання міської цільової програми «Планові медичні огляди з метою ранньої діагностики захворювань, включаючи злоякісні новоутворення на 2017-2020 рр.».

За словами Оксани Андріївни, пріоритетний захід, який в подальшому дасть можливість знищити захворюваність та поширення хвороб серед населення міста є плановий медичний огляд. Бюджетні асигнування на 2017 рік передбачені на виконання даної програми складають 100 тис.грн.

13 червня 2017року рішення 26 сесії VII скликання Ніжинської міської ради №9-26/2017 в програму були внесені, а саме в Додаток №3 закупівлю матеріально-технічного оснащення, з метою більш ефективного використання бюджетних коштів для здійснення заходів по ранній діагностиці захворювання та підвищення результативності таких заходів

Так у 2017 році за даною програмою було закуплено:

2 електрокардіографи Мідас на 45 тис.

Згідно плану асигнувань використання решти бюджетних коштів у сумі 55тис., передбачено на ІІ півріччя 2017 року, це ваги електронні з ростоміром 7 шт; ваги медичні дитячі 7 шт; спалювач голок з деструктором шприців 2шт.

В програмі приймають участь лише шість амбулаторій сімейної медицини. Населення, яке вони обслуговують складає:

22165 чоловік.

Згідно додатка 1 до міської цільової програми щодо плану організації диспансеризації населення маємо такі результати:

За 1 півріччя 2017 року підлягало медичним оглядам – 13703 чоловік, оглянуто - 10962 чоловік,

що складає – 49,5% від загальної кількості населення (річного).

Завдяки цільовій програмі у 2017 р. збільшились показники при вимірюванні артеріального тиску:

у 2016 році виміряно АТ - 34407, виявлено - 9313

у 2017 році виміряно АТ - 34805, виявлено – 9445

Також збільшились показники на ІХС:

у 2016 році оглянуто на ІХС – 5530 чол., виявлено – 1880 чол.

у 2017 році оглянуто на ІХС – 6312 чол., виявлено – 2971 чол.

Збільшилась кількість оглядів жінок на виявлення раку молочної залози:

у 2016 році оглянуто –18281 жінка,

у 2017 році оглянуто – 18380 жінок.

Збільшилась кількість ЕКГ:

у 2016 році – 3119 чоловік,

у 2017 році – 4201 чоловік.

Збільшилась кількість відвідувань до лікарів загальної практики сімейної медицини:

у 2016 році лікарями прийнято – 31167 чоловік,

у 2017 році лікарями прийнято – 31659 чоловік.

Міський голова Анатолій Лінник так прокоментував виступ: «Рання діагностика та раннє лікування лежить в основі одужання і ми маємо зробити все від нас залежне щоб забезпечити реалізацію таких превентивних заходів. Але дуже багато залежить і від культури населення, від їхнього ставлення до свого здоров’я. Ми повинні формувати свідоме та відповідальне ставлення до свого життя та здоров’я починаючи вже із дитячих садочків та приділяти ще більшу увагу інформуванню населення про необхідність контролю за своїм станом здоров’я, а також про методики діагностики та профілактики захворювань».

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

13.07.2017