Початок опалювального сезону 2021-2022 рр. на території Ніжинської територіальної громади Чернігівської області з 18 жовтня 2021 року.

18 жовтня міський голова Олександр Кодола провів чергове засідання виконавчого комітету.
На порядок денний винесено 9 проектів рішень.
Сьогодні прийняли рішення, які стосуються теплозабезпечення міста.
Члени виконавчого комітету прийняли рішення про початок опалювального сезону 2021-2022 рр. на території Ніжинської територіальної громади Чернігівської області з 18 жовтня 2021 року.
Також прийнято рішення «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання та послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води по ТОВ «НіжинТеплоМережі» для населення».
ТОВ «НіжинТеплоМережі» розрахувало тарифи на виробництво теплової енергії, транспортування та постачання. Головною причиною підвищення тарифу – це зріст ціни на енергоносії, матеріали та послуги. Для населення зафіксована ціна на енергоносії – це 7,42 за куб газу. Але значно зросла ціна за доставку, розподіл природного газу. Минули рокі розподіл газу складав 752 тис. грн та наразі більше 2 млн. грн. в місяць – зауважила керівник ТОВ «НіжинТеплоМережі». Економічно-обґрунтований тариф для населення складає 2636, 13 грн., а з врахуванням витрат на утримання та ремонт ЦТП тариф на постачання теплової енергії – 2667,12 грн/Гкал.
Відповідно до меморандуму, який був прийнятий між центральною владою і органами місцевого самоврядування буде застосовуватися тариф, який діяв в минулому опалювальному сезоні.
Прийняття даного рішення необхідне для визначення різниці відшкодування тарифу.
Центральні органи влади різницю в тарифах покладає на органи місцевого самоврядування.
Міський голова Олександр Кодола зауважив, що керівництво держави пропонує компенсувати з місцевих бюджетів зростаючу вартість енергоносіїв та стримати таким чином зростання тарифів.
«Відшкодування різниці в тарифах за рахунок місцевих бюджетів, я вважаю абсолютно несправедливим. Оскільки соціальна політика - це обов’язок держави, а не місцевого самоврядування», - наголосив очільник міста.
Кошти платників податків, які вони відраховують до місцевих бюджетів, мають йти на: розвиток інфраструктури, харчування дітей в школах та садочках, якісні медичні послуги та закупівлю нової апаратури для лікарень, утеплення дитячих садків, ремонти доріг, підземних комунікацій, і так далі, підуть на відшкодування різниці в тарифах.
Сам обраний підхід стримування зростання тарифів шляхом допомоги всім, включаючи багатих, являється нелогічним з точки зору мільйонів гривень невиправданих затрат. Більш справедливим є підхід надання субсидій тим категоріям населення, які дійсно цього потребують.
І це обов'язок саме держави!
Бажання керівництва держави не підіймати тарифи на опалення для населення, це абсолютно правильне бажання. Але не за рахунок знищення місцевого самоврядування.
Тому що ми сьогодні маємо перед собою складне завдання: з одного боку захист людей в холодну пору, а з іншого - збереження міського бюджету розвитку.
На сьогодні створюється загроза, що в громаді буде недофінансування освіти і медицини, скоротяться програми муніципального розвитку.
«Міська влада не підвищуватиме тарифи на опалення для населення в цьому році, але ми з вами тепер набагато менше зможемо зробити для розвитку нашого міста і нашої громади», - наголошував міський голова Олександр Кодола.  

18.10.2021