Початок Великоднього посту
Розпочався Великодній піст, який триватиме з 14 березня по 30 квітня, тобто сім тижнів. Піст духовний та тілесний корисний, але розпочинаючи постувати бажано проконсультуватися не лише з церковними служителями, а й з дієтологами, аби лікування постом не нашкодило здоров’ю, а стало психологічною розрядкою та духовним загартуванням тіла й душі.
Протягом посту християни не повинні вживати в їжу продукти тваринного походження – м’ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять.
Є ряд обставин, які дозволяють людині послаблювати свій піст – хвороба, важка фізична праця, похилий вік. В таких випадках суворість посту може бути послаблена – наприклад, може вживатися молоко – але для цього необхідно звернутися за благословенням до священика, разом з яким визначити міру послаблення посту. Також від посту звільняються вагітні жінки, малі діти та ті, хто з вагомих причин не має можливості сам обирати, чим йому харчуватися - наприклад особи, які перебувають у відрядженні. В піст також не потрібно вживати алкогольні напої, особливо міцні – горілку, коньяк, тощо. Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина.
Міру посту визначає сама людина. Є правило, є рекомендації, а є особиста можливість. Піст має бути погоджений з лікарем та ґрунтуватися на самопочутті людини. Накладати на себе постові зобов’язання слід у тій мірі, яку Ви можете реально витримати.
Великдень – найвеличніше свято для віруючого православного люду. І щоб з відкритим серцем прийняти Воскресіння Христове, українцям потрібно підготуватися до нього тілесно й духовно.
Тетяна Моргун
Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Чернігівської області.
Попредня новина:
19 березня пройде щорічна всесвітня кампанія «Година Землі»Наступна новина:
Пожежа по вул. Купецька (Жовтнева), 2