Покладання квітів з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС — людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що трапилася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС. Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком. День вшанування ліквідаторів наслідків аварії багато хто називає просто Днем ліквідатора. А вони вважають його своїм професійним святом, хоча жоден з них не здобував такої професії.

13 грудня, у переддень відзначення Дня ліквідатора, біля пам’ятного знаку «Дзвони Чорнобиля» відбулось урочисте покладання квітів за участі міського голови Анатолія Лінника, секретаря міської ради Валерія Салогуба, першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорія Олійника, заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергія Дзюби, радника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергія Осадчого, керуючого справами виконавчого комітету Ніжинської міської ради Сергія Колесника, депутатів міської ради, ліквідаторів Чорнобильської аварії та їх близьких, представників структурних підрозділів та виконавчих органів виконавчого комітету Ніжинської міської ради, працівників установ, підприємств та організацій.

Протоієрей Михаїл Якубів відслужив заупокійну літію за загиблими. Після молебню священнослужитель звернувся до ліквідаторів зі словами поваги та вдячності.

На жаль, багато кого з ліквідаторів вже давно немає серед живих. Хвилиною мовчання і квітами, які лягли до підніжжя пам’ятного знаку, учасники заходу вшанували пам’ять загиблих та померлих героїв, які ціною власного життя закрили смертоносне дихання атомного реактора.

Наприкінці заходу протоієрей Михаїл Якубів в знак благословення подарував кожному ліквідатору невеличкі іконки святого Миколая Чудотворця і побажав, щоб святий Миколай їх завжди оберігав та допомагав.

Ми, українці, повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Велика їм подяка і низький доземний уклін! Нехай до них будуть вдячні та уважні люди щодня, щохвилини, завжди! А жах чорнобильської катастрофи хай залишиться в минулому й ніколи не повториться!

Начальник сектора інформаційно-аналітичної роботи

відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю Катерина Симоненко

13.12.2019