Працювати над відновленням та життєзабезпеченням міста потрібно не чекаючи закінчення війни

Як у Ніжині йдуть підготовчі роботи у сфері освіти до роботи в офлайн форматі.
На календарі ще середина літа, а в ніжинських закладах освіти кипить робота із підготовки до нового навчального року. А саме головне в школах облаштовують укриття.
Ми маємо час до 1 вересня, тому і готуємо наші заклади до різних сценаріїв. Є заклади, які підготовлені вже сьогодні. А є і такі школи, які не мають навіть власного укриття. Ми знаємо ситуацію по кожному закладу. Попередньо укриття проінспектувала спеціальна комісія, до якої входили рятувальники, і профільні фахівці, і освітяни, і директори шкіл.
Сьогодні, 21 липня міський голова Олександр Кодола разом із заступником міського голови Іриною Грозенко та начальником Управління освіти Валентиною Градобик перевірили Гімназію №2, НВК «Престиж» №16, ЗОШ №10 та №7 та Гімназію №14.
В укритті Гімназії №2 можуть одночасно перебувати близько 200 осіб.
Біля фундаменту зроблено вимощення з гідроізоляцією нормативною товщиною 120 міліметрів. До укриття можна потрапити, не виходячи на вулицю, як з першого, так і з другого поверхів гімназії. Сходи вже забетонували. Попід стіною, на сходах, встановлені різнорівневі поручні – для учнів молодших і старших класів, також встановлені нові вентиляційні вікна та утеплені вхідні двері. Зроблено аварійне освітлення, під'єднано до генератора. Є щитова. Підключено воду, є 4 ємності по 120 літрів. Встановлено 2 біотуалети. Підвальне приміщення опалюється в осінньо-зимовий період.
НВК «Престиж» №16 має протирадіаційне укриття з чотирьома входами та виходами.
Укриття розраховане на 1550 осіб. Зроблено п’ять санвузлів і дві душові.
Наразі проводиться замін туалетів та умивальників. Для садочка в укритті облаштовують окремий санвузол та душову кабіну. Для наймолодших встановлені ліжка з ковдрами та подушками. Дошкільнята спускаються в укриття через актовий зал не виходячи на вулицю.
Облаштований клас для навчання з партами. Встановлені ємності для води. Зробили косметичний ремонт.
У Гімназії №14 підвальне приміщення розміром 233 кв.м розраховано на 700 дітей. Діти садочка і початкової ланки будуть спускатися в укриття не виходячи із приміщення. Підлога буде з бетону.
У ЗОШ №7 подвійний підвал. Глибина приміщення близько 6 метрів. Укриття буде облаштоване в нижньому секторі. Площа підвального приміщення 138,8 м кв. розрахована на 330 осіб. Буде зроблена підлога, косметичний ремонт, проведено освітлення та встановлені лави для сидіння. Заплановано зробити ще другий вхід в укриття.
Вже проведено тендер на суму понад 290 тис. грн для облаштування укриття. Міський голова Олександр Кодола вказав на дотримання чітких термінів виконання робіт, адже це історичне приміщення і потребує значної уваги та фахового супроводу.
Протирадіаційне укриття ЗОШ №10 розраховано на 500 осіб.
Наразі у школі тривають ремонтні роботи. Зроблено освітлення, встановлені баки для води. Укриття у закладі зроблено з бутового каменю. Це показник безпеки.
На вулиці встановлені тимчасові біотуалети, а згодом будуть розміщені в укритті. Підключений генератор.
В кожній перевіреній школі зроблено необхідний запас медикаментів, заряджені всі вогнегасники, виготовлено таблички. Будуть встановлені баки для води та інші необхідні засоби для забезпечення потреб дітей під час перебування в укритті.
Міський голова Олександр Кодола звернув увагу на те, щоб всі баки для води були надійно закріплені, відпрацьоване безпечне потрапляння дітей до укриттів, щоб біля східців були обов’язково поручні.
Наголосив, щоб під час тривоги двері всіх укриттів були відкриті для вільно доступу. Потрібно відпрацювати маршрути класів до укриттів, щоб уникнути паніки. «Наше завдання – це забезпечення безпечного перебування наших дітей у навчальних закладах», - зауважив міський голова.
До кінця літа Олександр Кодола продовжуватиме робочі поїздки до шкіл, щоб особисто оглянути та перевірити укриття.
Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю
21.07.2022