Правові аспекти діяльності на ринках обговорили за круглим столом

Днями за ініціативи Ніжинської ОДПІ проведено засідання «круглого столу» за участю керівників та представників ринків міста та громадських об’єднань підприємців, де порушувалися питання забезпечення законної діяльності осіб, які здійснюють діяльність на ринках, дотримання правил торгівлі, податкового та трудового законодавства.

Виконуючий обов’язки начальника Ніжинської ОДПІ Геннадій Тараненко зазначив, що більше 65% зареєстрованих підприємців у сфері торгівлі здійснюють свою діяльність на ринках міста та району. Непокоїть те, що кількість торгових місць не відповідає кількості офіційно оформлених працівників. Значна кількість працюючих на ринках здійснюють діяльність або без державної реєстрації як фізичні особи підприємці, або без офіційно оформлених трудових договорів із роботодавцями. А в результаті, місцеві бюджети недоотримують кошти для фінансування потреб, а працівники ринку – соціальних гарантій. Держава пішла назустріч, зменшуючи навантаження на фонд оплати праці у вигляді зниження ставки по ЄСВ і сподівається на легальне оформлення трудових відносин та адекватного наповнення бюджетів громад.

Правові аспекти торгівельної діяльності на ринку хвилюють не тільки податківців, а й громадськість. Представники громадських організацій підприємців підтримали ініціативу фіскальної служби щодо забезпечення рівноправних умов для підприємців, засудили тих, хто знявся з реєстрації, але продовжують торгувати та не сплачують податки. Такі порушення не залишаться не поміченими адміністраціями ринків та громадськістю. Інформація про порушення стане підставою для проведення контрольно-перевірочних заходів та застосування санкцій.

В ході зустрічі досягнута домовленість: при перезаключенні договорів оренди адміністрація ринків буде звертати увагу на дані довідок від фіскального органу із зазначенням не тільки системи оподаткування , а й № торгового місця на ринку.

Учасники заходу відмітили, що тільки спільними зусиллями громадськості, контролюючих органів та небайдужістю до порушень законодавства громадян на ринках міста можна навести порядок у сфері торгівлі, створити цивілізовані умови для здійснення підприємницької діяльності та вивести з «тіні» порушників законодавства.

Ніжинська ОДПІ

16.08.2016