Презентація Народного музею українського старовинного костюму

У рамках загальноміського заходу «Мистецька ніжинська родина – щаслива ненька Україна» з нагоди святкування Дня міста 06 травня 2018 року в приміщенні АБТ «Ритм» відбулася презентація Народного музею українського старовинного костюму та побуту Ніжинської дитячої хореографічної школи: презентація друкованого буклету та показ музейних експонатів, представлених у буклеті.

Народний музей українського старовинного костюму та побуту Ніжинської дитячої хореографічної школи – один із наймолодших музеїв м. Ніжина. Його було відкрито в 2001 році у рамках відзначення 10-річчя Незалежності України на базі єдиної на Чернігівщині Ніжинської дитячої хореографічної школи.

Створення такого музею стало важливою подією не лише в хореографічній школі, але й у місті в цілому, оскільки більшість експонатів є унікальними. Одяг та речі побуту столітньої давнини з різних регіонів України сьогодні дійсно є справжньою цінністю, матеріальною та духовною скарбницею українського народу.

Експозицію музею складають три основні експозиційні розділи – а це 534 експонати:

¯Український старовинний костюм.

¯Предмети домашнього вжитку та побуту.

¯Український рушник.

У рамках святкування Дня міста відбулася презентація буклету «Народний музей українського старовинного костюму та побуту Ніжинської дитячої хореографічної школи» та показ музейних експонатів, представлених у буклеті /національний жіночий костюм (сорочки, корсетки, спідниці) та чоловічі сорочки Ніжинського району 19 – поч. 20 ст./.

У показі брали участь юні моделі – учні Ніжинської дитячої хореографічної школи, підготувала та провела показ неординарний викладач хореографічної школи (в минулому – її випускниця), завідуюча музеєм Оксана Добриня.

Макет буклету розробив талановитий ніжинський фотограф Олександр Байда, видання буклету було здійснено рекламно-поліграфічним центром «ТАРГЕТ».

На святковий захід завітали почесні гості: народний депутат України Олександр Михайлович Кодола та його довірена особа Тамара Михайлівна Стратілат, заступник міського голови Григорій Миколайович Олійник, начальник управління культури та туризму Ніжинської міської ради Тетяна Федорівна Бассак, почесні гості м. Ніжина, які були запрошені на святкування Дня міста.

Народний депутат України Олександр Кодола у своєму виступі привітав усіх присутніх з Днем міста, висловив захоплення неординарним показом музейних експонатів, подякував творчому колективу Ніжинської дитячої хореографічної школи та його незмінному директору Г.Л.Тимошенко за багатогранну мистецьку роботу, наголосив, що і надалі підтримуватиме обдарованих учнів Ніжинської дитячої хореографічної школи.

Видання буклету «Народний музей українського старовинного костюму та побуту Ніжинської дитячої хореографічної школи» було здійснено за кошти, виділені з місцевого бюджету м. Ніжина у рамках святкування Дня міста.

Дирекція та творчий колектив Ніжинської дитячої хореографічної школи щиро вдячні Ніжинській міській раді, депутатському корпусу та міському голові м. Ніжина Анатолію Валерійовичу Ліннику за підтримку обдарованих учнів та різнопланових мистецьких проектів Ніжинської дитячої хореографічної школи.

Н.Куделя,

Ніжинська дитяча хореографічна школа

10.05.2018