Презентували звіт результатів енергетичного обстеження системи теплопостачання

11 червня в великій залі міськвиконкому відбулась презентація звіту результатів енергетичного обстеження системи теплопостачання міста Ніжина. У роботі засідання взяв участь перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник, заступник міського голови Ігор Алєксєєнко, радник міського голови Сергій Осадчий, представники структурних підрозділів виконавчого комітету, ТОВ «НіжинТеплоМереж»,комунальних підприємств, ЗМІ.

Дане обстеження, у рамках проекту «Усунення перепон для залучення інвестицій у підвищення енергоефективності громадських будівель у малих і середніх містах України на основі моделі ЕСКО», проводив протягом року, разом із своєю командою, технічний експерт ПРООН в Україні Валерій Гензіцький.

До обстеження залучалась фахівці ТОВ «НіжинТеплоМереж» та інших енергопостачальних компаній.

Після детального звіту Валерій Гензіцький запропонував можливі варіанти вирішення питання теплозабезпечення громади:

1. Забезпечення повного об’єму обліку теплової енергії (з необхідною похибкою вимірювань), що відпускається котельними для потреб опалення та гарячого водопостачання; теплової енергії, що споживається будівлями для потреб опалення та гарячого водопостачання та витрат газу, води та електричної енергії.

Достовірний облік та аналіз споживання енергії є обов’язковою та першочерговою умовою для проведення модернізації системи теплопостачання.

Необхідно змінити практику застосування виключно розрахункових показників при плануванні та оцінці діяльності підприємства. Бо цей метод створює лише ілюзію отримання об’єктивної інформації.

Підприємство ТОВ «НіжинТеплоМережі», маючи високий рівень оснащеності приладами обліку та кваліфікованих фахівців, здатне створити якісну систему моніторингу та енергетичного менеджменту, як базову основу для впровадження модернізації системи теплопостачання.

2. Використання різних джерел первинної енергії: природного газу, біопалива, електроенергії. Можливе включення до складу джерел теплової відновлювальні.

Для реалізації цього принципу можуть використовуватись гібридні котельні, в яких, в якості базових теплових генераторів, використовуються твердопаливні котли (наприклад, що використовують пелети). А в якості пікових котлів – газові котли. Базові теплові генератори можуть застосуватись в режимі постійної роботи в діапазоні температур зовнішнього повітря від +8оС до -5оС (чи, наприклад, – 10оС). При подальшому зниженні температури мають включатись в роботу газові котли.

Застосування гібридних котелень дасть змогу оптимізувати як капітальні, так і експлуатаційні витрати.

У разі можливості застосування нічних пільгових тарифів на електроенергію, до складу гібридних котелень можуть бути включені електрокотли.

При застосуванні біопаливних котлів необхідно враховувати, що шкідливий токсичний вплив продуктів згорання біопалива є значно вищим, ніж при використанні газового палива.

3. Застосування когенераційних установок. Когенерація – це виробництво в одному процесі теплової та електричної енергії. Європейська Директива 2015/27/ЄС всіляко заохочує впровадження когенерації як дієвого механізму підвищення енергетичної ефективності систем теплопостачання.

Ефективність застосування когенераційних установок значною мірою визначається можливістю найбільш повного використання як теплової, так і електричної енергії, що виробляється. Виходячи з цього, найбільш ефективною областю застосування когенераційних установок є гаряче водопостачання. Спільне застосування когенераційних установок і теплових насосів (наприклад, повітряних) може сприяти суттєвому підвищенню енергетичної ефективності системи теплопостачання.

4. Збереження виробничих потужностей та впливу на розвиток системи теплопостачання міста спеціалізованого підприємства теплових мереж.

У 2018 році одна із найбільш ефективних котелень міста (котельна по вулиці Вознесенській) виведена із сфери діяльності ТОВ «НіжинТеплоМережі» і передана приватному інвестору, який, встановивши біопаливне теплогенеруюче обладнання, здійснює експлуатацію котельні, реалізуючи теплову енергію бюджетному закладу.

При впровадженні джерел теплової енергії, що використовують біопаливо, об’єкти споживання теплової енергії повинні залишатись в зоні центрального теплопостачання.

5. Скорочення втрат тепла при виробництві теплової енергії.

Енергоефективність виробництва теплової енергії в котельних підприємства ТОВ «НіжинТеплоМереж» в першу чергу визначається можливістю забезпечення високого коефіцієнту корисної дії котлів.У котельних підприємства залишилась певна кількість котлів, що не відповідають сучасним вимогам ефективності виробництва теплової енергії. У першу чергу, це стосується котлів «Факел-Г» та котлів НИИСТУ-5.

6. Скорочення втрат тепла при транспортуванні.

Основною проблемою систем теплопостачання є втрати тепла при транспортуванні. Теплова енергія втрачається через неякісну теплову ізоляцію трубопроводів та з витоками теплоносія.

Згідно матеріалів енергетичного обстеження витоки теплоносія із теплових мереж значно нижче встановлених нормативів, при цьому аварійність теплових мереж відносно невисока. Але втрати в теплових мережах залишаються досить високими через значну довжину мереж та часткову втрату теплоізолюючих властивостей теплового захисту трубопроводів.

Рекомендації по системній заміні трубопроводів теплових мереж існуючої теплової мережі не можна вважати доцільними через високу вартість цих робіт, що мають термін повернення інвестицій вищий за доцільний термін експлуатації існуючих систем теплопостачання

7. Скорочення витрат тепла на власні потреби котелень

У сучасних високоефективних котельних витрати тепла на власні потреби мають бути мінімальними, бо до цього виду втрат відносяться виключно витрати тепла на обігрів приміщень. Приміщення сучасних водогрійних котелень мають мінімальні розміри.

Норматив витрат тепла на власні потреби, що становить 2,2%, встановлений ще до незалежних років Цей норматив до цього часу використовується у муніципальних котельнях та є не оправдано завищеним.

Проведені енергетичні обстеження показали, що реальні витрати тепла на власні потреби на багатьох котельнях значно перевищують навіть дуже щедрі нормативи. Так на котельнях по вулицях Козачій, Коцюбинського, Гайдамацькій, Прилуцькій втрати тепла на обігрів відповідно становлять: 15,5%, 8,9%, 7,9%, 3,7% від відпуску теплової енергії.

Причиною такого стану є використання будівель котелень, що були розраховані на значно більші потужності. Крім того, ці будівлі мають дуже низький рівень теплового захисту. Цей недолік підлягає усуненню.

8. Зменшення втрат теплової енергії, що мають місце при розподілі тепла.

Врати тепла при розподілі теплової енергії є найбільш значними втратами теплової енергії систем теплопостачання. Виникають ці втрати через відсутність засобів автоматизації, що не забезпечує можливість подачі кожному споживачеві ту кількість тепла, яку цей споживач потребує у даний момент часу при даних кліматичних умовах.

Відсутність засобів автоматизації у будівлях (ІТП та регулятори систем опалення) та незацікавленість теплопостачальних підприємств у зменшенні реалізації тепла приводить до того, що майже завжди будівлі отримують понаднормативну кількість теплової енергії.

Досвід встановлення автоматизованих теплових пунктів показує, що автоматичне регулювання споживання теплової енергії дає змогу заощаджувати 10-15% від загального теплоспоживання будівлею.

9. Забезпечення комплексності впровадження заходів з підвищення енергоефективності системи теплопостачання.

Практично всі заходи, що направлені на підвищення енергетичної ефективності генерації, розподілу та транспортування теплової енергії та термомодернізації будівель мають взаємний вплив, який досить часто перешкоджає отримати запланований ефект. Наприклад:

- При проведенні утеплення огороджуючих конструкцій будівель без модернізації та автоматизації систем опалення витрати тепла у будівлях будуть більшими за очікувані, а у приміщеннях буде підвищена температура.

- При встановленні ІТП лише на частині споживачів теплового району очікувана економія буде досягнута у будівлях, де встановлені ІТП. Але економія у тепловому районі в цілому буде практично відсутня, бо у гідравлічно не збалансованій системі при зменшенні споживання тепла одним споживачем інші отримають більше теплової енергії.

- У разі встановлення автоматизованих індивідуальних теплових пунктів на всіх споживачах теплового району, одночасно з цим має бути забезпечене автоматичне регулювання виробництва і відпуску тепла на котельні для забезпечення балансування гідравлічних і теплових режимів системи.

- У місті Ніжині проводиться комплексна термомодернізація будівлі школи № 10, що отримує теплову енергію від котельні по вулиці Московській, 23.

10. Забезпечення комплексності впровадження заходів з підвищення енергоефективності.

«Проект внесення змін до генерального плану міста Ніжин Чернігівської області», розроблений у 2017 році, передбачає, що забезпечення теплом багатоповерхових житлових будинків до 9-ти поверхів включно, має здійснюватися з використанням індивідуальних теплогенеруючих установок.

Є всі підстави стверджувати, що таке положення генерального плану є невірним.

Застосування індивідуального опалення у багатоповерхових житлових будинках має багато негативних моментів, а крім того, не сприяє розвитку центрального теплопостачання.

11. Про «енергоефективне центральне теплопостачання».

Вимоги європейської директиви щодо «енергоефективного центрального теплопостачання» у сучасних умовах виглядають нереальними. Дійсно є багато причин, що перешкоджають досягненню цієї мети. Починати треба із найбільш простих локальних систем:

- сонячні колектори для гарячого водопостачання дитячих садків;

- теплові насоси спільно з іншими джерелами тепла для опалення окремих будівель;

- когенераційні установки та теплові насоси для систем гарячого водопостачання житлових будинків;

- сонячні електростанції на дахах громадських будівель

12. Створення та розвиток муніципальної енергосервісної компанії - ЕСКО.

Для виконання вище рекомендованих заходів та проектів з розвитку системи теплозабезпечення м. Ніжин, необхідно створити відповідні умови та можливості, а саме:

- виконати першочергові заходи запропоновані в даному обстеженні, з розробкою механізмів залучення коштів для їх реалізації;

- для досягнення ЦСР: Україна 2030, погодити Стратегію Сталого Розвитку м. Ніжина до 2030 року в Європейській Економічній Комісії ООН, що дасть змогу планувати заходи з розвитку громади, підвищити імідж громади; забезпечити можливості залучення міжнародної технічної допомоги в рамках програм офіційної допомоги розвитку за для досягнення ЦСР;

- мобілізувати додаткові фінансові ресурси на основі заохочення інвестицій іноземних та вітчизняних інвесторів, створивши для цього необхідні умови, в тому числі і доступ до систем тепло- водо- електрозабезпечення;

- розвивати партнерські відносини влади і бізнесу для досягнення Цілей Сталого Розвитку (ЕСКО, ДПП, спільна діяльність, тощо);

- створити діючу систему енергетичного менеджменту для постійного контролю, аналізу і коригування існуючих витрат міського бюджету на енергоносії, і т.п.;

- як варіант перспективної успішної реалізації намічених планів необхідно створити інфраструктуру (підприємство (ЕСКО), для реалізації масштабних проектів по модернізації існуючих систем життєзабезпечення міста, з можливістю концентрації кваліфікованого персоналу, з достойною формою оплати та перспективами розвитку (для цього визначитись з моделлю фінансування, дохідності підприємства);

- створене підприємство (комунальна ЕСКО, чи інше) для забезпечення своєї успішної діяльності повинно стати інжиніринговим центром, управляючою компанією по реалізації намічених та перспективних проектів, сконцентрувати під своїм дахом найдосвідченіших, перспективних, кваліфікованих працівників, з можливістю надавати увесь спектр інженерних робіт, інжинірингових послуг, для всього спектру Замовників (бюджетні, державні, приватні установи та організації, приватні клієнти в межах міста та регіону) в сфері інжинірингу, енергосервісу, енергоефективності;

- створити робочу групу з представників депутатських груп, молоді, професійних, громадських організацій, з залученням експертів, для організації діяльності створеного підприємства (комунальної ЕСКО компанії), для розробки та підготовки проектів по модернізації інженерних систем, в тому числі для розробки та пошуку варіантів та механізмів залучення та використання коштів (бюджетних, програмних, позабюджетних, кредитних, грантових, коштів міжнародних фондів, тощо) на реалізацію вищезгаданих проектів та заходів;

- Ніжинське підприємство «НіжинТеплоМережі», як і всі інші підприємства комунального теплопостачання, опинились в ситуації, при якій, маючи обладнання та мережі, що значною мірою вичерпали свій ресурс, та не маючи фінансових, технічних та інших можливостей оновити основні фонди та забезпечити підвищення ефективності своєї діяльності. Натомість починає набирати оберти процес зниження споживання теплової енергії за рахунок утеплення будівель та модернізації систем опалення, в тому числі впровадження ІТП.

- У цих умовах підприємство має вишукувати можливості впровадження заходів, що забезпечать зниження собівартості вироблення тепла. Але одного цього недостатньо. Необхідно знайти можливість прийняття активної участі у процесах зниження споживання тепла, отримуючи при цьому економічні вигоди. Це важливо, бо основний потенціал енергозбереження лежить саме у споживача.

- ТОВ «НіжинТеплоМережі» має можливість взяти на себе виконання функцій енергосервісної компанії та стати повноцінним виконавцем ЕСКО-договорів для бюджетної сфери та житлового сектору.

- Необхідно створити ситуацію, при якій всі заходи по підвищенню енергоефективності системи теплопостачання міста (заходи, що знижують собівартість виробку теплової енергії) будуть виконуватись ЕСКО-компанією під умовною назвою «муніципальне теплопостачання» або виконуватись під контролем цієї компанії. При цьому новозбудовані об’єкти генерації тепла мають бути на балансі підприємства.

Впровадження заходів, що знижують споживання теплової енергії (наприклад, впровадження індивідуальних теплопунктів) стає причиною зниження доходів ТОВ «НТМ». Така ситуація є об’єктивною і невідворотною. Але якщо «НТМ» виступить, як ЕСКО-компанія та візьме на себе впровадження ІТП на умовах закону «Про запровадження нових інвестиційних можливостей…», то впровадження ІТП може стати джерелом доходів для підприємства теплових мереж.

Надалі робоча група буде вивчати ці варіанти та працювати з ними.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Лілія Ломакіна

11.06.2020