Про стан надання житлових субсидій в Ніжині станом на 1 серпня 2016 року

Програма житлових субсидій в жовтні 2015 року відзначила своє двадцятиліття, проте максимально затребуваною стала зараз, адже на 1 травня 2016 року (на кінець опалювального сезону) в місті Ніжині зафіксовано найбільшу кількість отримувачів субсидій – 16013 осіб – 64,5% домогосподарств міста.

Протягом травня-липня до управління праці та соціального захисту населення Ніжинської міської ради ще надійшло 1178 нових звернень за субсидією, з них майже половина – поштою.

Всього на кінець липня ми обліковуємо 15211 субсидіантів, з них: 6133 особи, яким призначено на літо субсидію в нульовому розмірі; 6027 осіб, розмір плати яких за житлово-комунальні послуги в межах норм споживання не перевищує 10% доходу сім’ї, та 2137 осіб, розмір плати яких за житлово-комунальні послуги в межах норм споживання не перевищує 15% доходу сім’ї.

Кількість домогосподарств, яким відмовлено в призначенні субсидії, мізерна – 35, що складає 0,2% від загальної кількості. Основні причини відмов:

- особи, що звернулися за призначенням субсидії не зареєстровані в житловому приміщенні, або не укладений договір оренди житла;

- придбання майна, товарів або оплата послуг на суму, що перевищує 50 тисяч грн.

Тому всіх громадян, які ще вагаються, звертатися за субсидією чи ні, закликаємо не зволікати та зробити вибір на користь негайного звернення.

Чим раніше ви подасте письмову заяву про призначення субсидії, яку можна навіть надіслати поштою, тим швидше – до початку опалювального сезону – ми опрацюємо її.

Якщо розмір вашої субсидії буде «нульовим» влітку (бо відсутні послуги опалення та гарячого водопостачання), в жовтні – з початком опалювального сезону – ми без вашого звернення автоматично проведемо перерахунок субсидії та, відповідно, підприємства – надавачі послуг вчасно отримають кошти належної вам субсидії та врахують їх при справлянні з вас плати за надані послуги.

Єдине, від чого застерігаємо нинішніх та потенційних отримувачів субсидій – не забувайте при зверненні за субсидією декларувати всі отримані членами вашого домогосподарства доходи за 2015 рік та покупки чи оплату послуг, що здійснені протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, на суму, що перевищує 50 тисяч грн.

Бо в цих випадках сім’ї може бути відмовлено в наданні субсидії. І, якщо про ваші незадекларовані доходи чи витрати дізнається управління (а такі перевірки проводяться постійно), переотримані кошти субсидії вам доведеться в обов’язковому порядку повертати.

Щодо коштів на фінансування субсидій, то їх в державному бюджеті передбачено на 2016 рік достатньо – 40 млрд. грн., на 2017 рік прогнози складають до 80 млрд. грн.

Про стан фінансування субсидій в місті.

На 2016 рік кошторисні призначення для надання субсидій складають 82,8 млн. грн. Нараховано за 7 місяців 2016 року субсидій на 119,4 млн. грн., профінансовано – 58,7 млн. грн., заборгованість – 82,9 млн. грн.

Проте, не дивлячись на таку вражаючу заборгованість, стан розрахунків з підприємствами не такий вже й катастрофічний. Бо левова частка вказаної заборгованості, а саме 77,1 млн. грн. – це заборгованість перед ТОВ «Чернігівгаззбут», та 4,4 млн. грн. – перед ТОВ «НіжинТеплоМережі». Значна частина нарахованих коштів не буде спрямована на ці підприємства, оскільки внаслідок взаємозвірки має бути повернута до бюджету.

Адже таке рішення прийняв уряд, що відображено в змінах до Порядку надання субсидій: частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення, що еквівалентна (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. м. газу, зараховується виконавцем – виробником послуг на наступні розрахункові періоди, а решта повертається до бюджету.

Невикористана сума субсидії на послугу з централізованого опалення (теплопостачання) повертається до бюджету в повному обсязі.

Що ж до інших підприємств-надавачів послуг, то перед ними існує заборгованість за червень – 25,2 тис. грн. та зареєстровані фінансові зобов’язання за липень – 1,4 млн. грн.

Як бачимо, в період стрімкого зростання тарифів на житлово-комунальні послуги держава підставляє громадянам надійне плече шляхом надання субсидій.

Начальник УПСЗН

Ніжинської міської ради

Кулініч В. М.

19.08.2016