Простір мого майбутнього: що дає Комплексний план просторового розвитку для жителів громади


З 1 січня 2025 року набирає чинності вимога до громад мати місцеву містобудівну документацію — Комплексний план просторового розвитку. Це означає, що лише з цим документом громада зможе відвести земельну ділянку під садочок, школу чи житло, підприємець — розширити свій бізнес, а звичайний житель — змінити цільове призначення своєї ділянки.

Комплексний план просторового розвитку території громади – одночасно містобудівна документація на місцевому рівні та документація із землеустрою. Він охоплює всю територію громади і не має терміну дії, проте дуже гнучкий, адже зміни можна вносити щороку.

Де у громаді буде промислова зона, де рекреаційна, а де зона житлової забудови  — саме таке чітке зонування передбачає Комплексний план. Так мешканці будуть впевнені, що біля їхньої дачі раптом не зросте хімічний завод чи автомийка, і він спокійно зможе вирощувати овочі і фрукти. Або ж не будуть турбуватися про те, що поряд з їхнім приватним будинком з’явиться хмарочос.

Комплексний план дає можливість не лише провести детальну інвентаризацію усіх наявних ресурсів, а й внести їх до кадастру. 

Щоб взяти участь у роботі над Комплексним планом просторового розвитку, жителям громади потрібно:

  • стежити за новинами на сайті громади;
  • коли з’явиться рішення про підготовку Комплексного плану просторового розвитку — дізнатися, як саме можна подати свої пропозиції;
  • внести пропозиції від власного імені (не анонімно), щоб вони були враховані;
  • дізнатися, хто буде представником населеного пункту під час засідання робочої групи та бути з ними на зв’язку;
  • дізнатися, коли і де буде відбуватися обов'язковий публічний захід громадського обговорення  — Стратегічна сесія (оголошення про захід має бути опублікованим за 15 робочих днів).

Чому участь жителів важлива для як для них самих, так і для громади

Представники з усіх населених пунктів громади можуть вільно висловлювати свої ідеї, навіть найсміливіші — чи це кінотеатр просто неба, чи скейт парк, чи навіть аеродром.

Розробники Комплексного плану під час роботи над документом будуть шукати, де ці об’єкти можна розмістити згідно з норм  — дуже часто вихід таки знаходять, навіть якщо спочатку виглядає, що вільних ділянок ну зовсім немає.

Публічне обговорення дасть можливість отримати свіже бачення розвитку громади, адже більшість ідей справді можуть лягти в основу Комплексного плану. Участь жителів і спільне обговорення ще й знизить градус опору і агресії навіть тих, хто завжди критично налаштований — адже люди побачать, що їхня думка важлива, і відчують особисту відповідальність за спільне рішення.

03.10.2024