«РАНДЕВУ» на краєзнавчому зльоті

20-23.04.2018 р. в ДТ «Юний турист» с. Количівка Іванівської ОТГ Чернігівського району відбувся обласний етап Всеукраїнського зльоту юних туристів-краєзнавців. Ніжин представляла команда турклубу «Рандеву» Центру туризму і краєзнавства учнівської молоді в складі Куйди Валерії, Скотар Валерії, Постол Діани, Глущенка Олександра, Ворони Данііла, Бортника Богдана, Масловського Максима та Вакули Владислава.

Якщо в змаганнях зі спортивного орієнтування та техніки пішохідного туризму члени клубу брали неодноразово і займали призові місця, то на туристсько-краєзнавчому зльоті вони були вперше. Крім навичок з техніки пішохідного туризму та спортивного орієнтування потрібні були практичні та теоретичні знання та вміння з історичного краєзнавства, географічного краєзнавства, екології, археології, геології, фольклору та етнографії. Всій команді необхідно було знати також правила надання першої медичної допомоги. І це попри дуже щільний графік участі у змаганнях з пішохідного туризму. Зліт юних туристів-краєзнавців тривав чотири дні. В перший день працювали творчі майстерні. Команді необхідно було захистити дослідницькі роботи. З історичного краєзнавства роботу захищала Скотар Валерія (консультант Кресан Жанна Володимирівна, вчитель історії ЗОШ №10), з географічного краєзнавства – Глущенко Олександр та екології – Масловський Максим (консультанти Булавенко Світлана Дмитрівна, вчитель географії та економіки Гімназії №3 та Ровенчин Ірина Олександрівна, керівник гуртка, методист ПНЗ Центру ТКУМ), археології – Ворона Данііл, геології Бортник Богдан (консультант Гребенніков Ігор Олександрович, директор, керівник гуртка – методист ПНЗ Центру ТКУМ), фольклору та етнографії – Куйда Валерія (консультант Ровенчин Ірина Олександрівна, керівник гуртка, методист ПНЗ Центру ТКУМ). За результатами захисту дослідницьких робіт команда «Рандеву» зайняла 2 місце. Потім були змагання на туристсько-краєзнавчому експедиційному маршруті, де команда здобула перше місце, продемонструвавши гарні знання зі всіх напрямків краєзнавства, медицини та туристської підготовки. Не менш важливе значення для перемоги мали базові знання з шкільних курсів з історії, географії, біології, основ здоров’я. Тому команда вдячна викладацькому складу з вищезазначених предметів загальноосвітніх шкіл № 10, 15 та 17.

Невід’ємною частиною таких зльотів є конкурсна програма до якої входили спецзавдання, візитка команди, конкурс емблем зльоту та туристський побут. І тут команда «Рандеву» виборола третє місце.

Згідно Зведеного протоколу всіх етапів змагань команда «Рандеву», на чолі з керівниками Ровенчин Іриною Олександрівною та Олександром Степановичем, виборола 1 місце.

Для команди «Рандеву» та її керівників змагальний рік ще не закінчився.

Далі буде.

Голова ГО Турклуб «РАНДЕВУ»

Методист Центру ТКУМ Олександр Ровенчин

24.04.2018