Секретар міської ради прозвітував про діяльність міської ради за 2019 рік

07 лютого у великій залі виконавчого комітету секретар міської ради Валерій Салогуб прозвітував про роботу міської ради за 2019 рік перед громадою.

Секретар міської ради Валерій Салогуб проінформував, що Ніжинською міською радою VII скликання в 2019 році було підготовлено та проведено 16 сесій міської ради. З них 3 – позачергові, що відповідно до Регламенту Ніжинської міської ради VII скликання було пов’язано з необхідністю розгляду та вирішення бюджетних питань. Загалом на всіх сесійних засіданнях було розглянуто 537 проектів рішень, попередньо всі вони були вивчені профільними депутатськими комісіями. Окрім того, як цього і вимагає Положення про постійні комісії Ніжинської міської ради, всі проекти рішень були обговорені на депутатській комісії з питань законності. На пленарних засіданнях сесій по 499-ти були прийняті позитивні рішення. 38 не були затверджені, або були відправлені для доопрацювання.

За напрямками суспільного значення:

-питання демократичного розвитку ніжинської громади – 11 рішень;

-бюджетні та соціальні питання –125;

-питання організації роботи ради та її органів – 51;

-земельні питання та питання архітектури – 139;

-питання інвестицій та розвитку підприємництва – 12;

-питання майна громади – 116;

-питання розвитку житлово-комунального господарства, транспорту та будівництва – 32;

-інші питання – 13.

Звернув увагу присутніх на те, що серед прийнятих рішень були затвердження Стратегії розвитку Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади до 2027 р. та першої в області Антикорупційної програми Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади на 2020-2023 рр.

Окрім рішень, що стосуються життєдіяльності міста, міською радою прийнято ряд звернень до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, які звертали увагу органів центральної влади на проблеми всеукраїнського характеру.

Протягом року забезпечувалася стабільна та продуктивна діяльність постійних комісій Ніжинської міської ради, яких створено п’ять за напрямками роботи відповідно до повноважень:

-Постійна комісія міської ради з майнових та житлово-комунальних питань, транспорту, зв’язку та охорони навколишнього середовища (голова комісії – Онокало І. А.) провела за звітний період 21 засідання;

-Постійна комісія міської ради з питань земельних відносин, будівництва, архітектури, інвестиційного розвитку міста та децентралізації (голова комісії – Деркач А. П.) провела за звітний період 28 засідань;

-Постійна комісія міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики, свободи слова та зв’язків з громадськістю (голова комісії – Щербак О. В.) провела за звітний період 27 засідань;

-Постійна комісії міської ради з питань соціального захисту населення, освіти, охорони здоров’я, культури, сім’ї та молоді, фізичної культури і спорту (голова комісії – Король В. С.) провела за звітний період 8 засідань;

-Постійної комісії міської ради з питань соціально-економічного розвитку міста, підприємницької діяльності, дерегуляції, фінансів та бюджету (голова комісії – Мамедов В. Х.) провела за звітний період 29 засідань.

Загалом проведено 113 засідань постійних комісій Ніжинської міської ради, на яких опрацьовано всі проекти рішень, що були винесені на розгляд сесійних засідань, та цілий ряд інших питань.

Графіки роботи постійних депутатських комісій запропоновані та затверджені рішеннями самих комісій з урахуванням пропозицій управлінь, відділів виконавчого комітету міської ради та представників громади міста для забезпечення якомога оперативнішого та детальнішого опрацювання питань, що входять до компетенції кожної комісії. Необхідно зазначити, що три з п’яти комісій міської ради (з майнових та житлово-комунальних питань, транспорту, зв’язку та охорони навколишнього середовища (голова комісії – Онокало І. А.), з питань земельних відносин, будівництва, архітектури, інвестиційного розвитку міста та децентралізації (голова комісії – Деркач А. П.) та з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики, свободи слова та зв’язків з громадськістю (голова комісії – Щербак О. В.) працюють щотижнево, а за необхідності проводять також і позачергові засідання. В роботі комісій беруть участь секретар ради, члени інших депутатських комісій, заступники міського голови. Обговорення найважливіших питань відбувається за участю міського голови.

У складі Ніжинської міської ради діяли сім фракцій:

-фракція Ніжинського міського осередку партії Блок Петра Порошенка «Солідарність» (6 депутатів);

-фракція Ніжинського міського осередку Радикальної партії Олега Ляшка (5 депутатів);

-фракція «Об’єднання «Самопоміч» (5 депутатів);

-фракція ВО «Свобода» (4 депутати);

-фракція "Наш край" (3 депутати);

-фракція політичної партії «УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП» (3 депутати);

-фракція Територіальної організації Політичної партії «Опозиційний блок» (2 депутати);

-8 депутатів - позафракційні.

Створена депутатська група «Батьківщина» (6 депутатів).

Також функціонує Міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості», до якого входять жінки-депутати.

Проаналізувавши стан відвідування засідань сесій та участі в їх роботі депутатів в 2019 році, слід зазначити, що в середньому на кожній сесії були присутні 26 депутатів з 36, що становить більше 70% від загального складу ради. Відповідно до Регламенту Ніжинської міської ради VII скликання голови фракцій надавали інформацію секретарю ради про причини відсутності членів їх фракцій. Відсутності депутатів на засіданні сесії без поважних причин не зафіксовано. Інформація про стан відвідування засідань сесій по кожному з депутатів систематично висвітлюється на офіційному сайті Ніжинської міської ради.

До виконавчого комітету протягом 2019 року надійшло 107 звернень. Переважна більшість з них стосувалася вирішення питань, пов’язаних з комунальним господарством (освітлення, стан доріг, вивезення твердих побутових відходів, спиляння аварійних дерев, облаштування дитячих майданчиків та інші питання). Цілий ряд потреб громади були задоволені, на 2020 рік заплановані заходи щодо позитивного реагування на інші звернення. При цьому дані питання знаходяться на постійному контролі з боку міського голови та депутатського корпусу.

Секретар Ніжинської міської ради В. Салогуб

Секретар Ніжинської міської ради В. Салогуб

07.02.2020