Щотижнева нарада при міському голові

✅30 липня відбулася щотижнева оперативна нарада при міському голові
Розпочалася вона зі звіту керівників комунальних підприємств та відомств про роботу з ліквідації наслідків атаки рашистів в ніч на суботу 26 липня.

🔵Перший заступник міського голови Федір Вовченко доповів, що відразу після повідомлення про надзвичайну ситуацію на місце події оперативно виїхали всі екстрені служби, представники відділу надзвичайних ситуацій, комунальних підприємств та соціальних служб.

🔵КП «Школяр». Вже о 7:45 працівники підприємства виїхали з харчоблоку міської лікарні з їжею для постраждалих. Відразу людям роздали чай, бутерброди та тістечка. На обід мешканці зруйнованого будинку отримали кашу, салат та ковбасні вироби.

🔵УЖКГ та Б. Світлана Сіренко, в.о начальника підприємства, провела обстеження будівлі, зробила оцінку пошкоджень в усіх помешканнях та зафіксувала обсяг руйнувань. Первинний огляд наслідків удару проводився оперативно.

🔵КП СЄЗ та КП ВУКГ. Працівниками підприємства було організовано розчистку завалів та консервацію будинку плитами ОСБ та плівкою, що передбачає процес збереження та захисту приміщень від мародерів, пошкоджень або подальшого руйнування під впливом природних чинників. Цей процес потрібний для будівель, які тимчасово не використовуються або потребують захисту від погіршення стану. Комунальники закрили всі вікна, двері та дах. Спеціальна техніка вивезла з території будівельне сміття загальною вагою 6 тонн.

🔵На місце події прибули БФ «Рокада» та Червоний хрест. З Чернігова приїхали два буси, наповнені плівкою та речами першої необхідності: засоби гігієни, подушки, ковдри, посуд.

🔵Щодо розселення. Частина людей перебуває у кризовій кімнаті, решта - в гуртожитку Ніжинського аграрного ліцею.

Після детального обстеження будинку та обговорення з мешканцями будуть окреслені подальші кроки: відновлення будинку, встановлення модульних будинків чи побудова нового помешкання.

💪За словами Федора Вовченка, всі служби спрацювали професійно та оперативно. Також велику роботу з постраждалими провела староста Кунашівсько-Переяслівського старостинського округу Любов Пелехай. Вона складала списки потреб постраждалих, спілкувалася з ними та заспокоювала.

👍Значну роботу провів відділ міжнародних зв’язків та інвестиційної діяльності
Минулого тижня майже вся діяльність відділу була спрямована на реагування щодо наслідків російських атак у Ніжині 20 та 26 липня, зокрема:
🟡організували реєстрацію матеріальної грошової допомоги БФ «Право на захист». Допомога буде виплачуватися упродовж 3 місяців. Ця ж організація має доставити гуманітарну допомогу (предмети побуту);
🟡завдяки співпраці з БФ «Рокада» Міжнародним комітетом Червоного хреста було оперативно доставлено матеріали для проведення доремонтних робіт;
🟡також провели перемовини з БФ «Рокада» щодо встановлення модульного містечка;
🟡надіслані листи до Shelter Cluster. Shelter Cluster - це координаційний механізм Міжвідомчого постійного комітету, який допомагає людям, постраждалим від стихійних лих і конфліктів, засобами для життя в безпечному, гідному і відповідному житлі;
🟡очікується візит представників Управління Верховного Комісара ООН;
🟡Благодійний фонд «Леруа Мерлен Солідарність» готовий посприяти ремонту будинку або будівництві нового помешкання за наявності ресурсів;
🟡Данська рада у справах біженців розглядає можливість ремонту пошкодженої будівлі;
🟡звернулися до керівництва французького регіону Іль-де-Франс, Посольства Латвії в Україні та Посольства України в Латвії щодо допомоги нашій громаді;
🟡оформлений запит на допомогу Ніжинській громаді до Міжнародної організації з міграції (МОМ), яка є частиною системи ООН, та некомерційних організацій «Людина в біді» і GEM Global Empowerment Mission.

☑️Олександр Кодола висловив вдячність всім службам та організаціям, які оперативно та ефективно відреагували на надзвичайну ситуацію. Також наголосив на необхідності створення ініціативної групи з декількох мешканців будинку, щоб врахувати їх думки, побажання та потреби при плануванні подальших дій. Міська влада продовжуватиме свою роботу в цьому напрямку.
30.07.2024