Щотижнева оперативна нарада при міському голові

23 березня відбулась щотижнева оперативна нарада під головуванням міського голови Анатолія Лінника.

На період карантинного режиму змінений формат наради, щоб мінімізувати перебування великої кількості людей.

У нараді взяли участь секретар міської ради Валерій Салогуб, перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко, керуючий справами виконавчого комітету Сергій Колесник, радник міського голови Сергій Осадчий, начальник відділу з питань діловодства та роботи із зверненнями громадян Світлана Остапенко, генеральний директор КНП «Ніжинської центральної міської лікарні ім. М. Галицького» Олександр Костирко, головний лікар КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксана Калініченко, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення, оборонної та мобілізаційної роботи Геннадій Чернишов та ЗМІ.

Міський голова Анатолій Лінник зауважив, що головне питання для всіх – це стан захворюваності на ГРВІ та готовність Ніжинської міської лікарні до прийому і лікування пацієнтів ймовірно хворих на коронавірус.

Генеральний директор КНП «Ніжинської центральної міської лікарні ім. М. Галицького» Олександр Костирко надав оперативну інформацію за минулий тиждень станом на ранок 23.03.2020 р.

Олександр Михайлович повідомив, що за минулий тиждень захворіло 315 громадян, що на 66 чоловік більше від попереднього періоду, з них 166 дітей та 149 дорослих. На даний час з ускладненням ГРВІ перебуває на лікуванні в терапевтичному відділенні 10 чоловік, які мають пневмонію. Загальний стан цих пацієнтів середнього ступеня важкості, вони всі без кисневої підтримки, мають позитивний результат від лікування. Важких пацієнтів, які перебувають у відділенні анестезіології і реанімації на даний час немає.

Стосовно двох випадків підозри на коронавірус, які були в інфекційному відділенні. Перша - це жінка, яка перебуває вже практично неділю, то сьогодні надійдуть дослідження біологічних середовищ, які були відібрані у неї. На кінець дня очікується результат. Якщо негативний - то у вівторок жінка буде виписана на амбулаторне лікування, на даний час її стан задовільний. Щодо другого випадку, який трапився в цю суботу у чоловіка 1982 р.н., то в даній ситуації підозра знята, він не контактував із хворими, хворіє тривалий час і ознак коронавірусу немає. У нього ГРВІ, яке ускладнилося бронхітом.

Головний лікар повідомив, що на території міської лікарні дотримуються строгого карантинного режиму, відвідування хворих заборонено, організовано передачу ліків та інших необхідних речей. Медичний персонал дотримується масочного режиму. Всі планові операції перенесені на інший період, працюють по екстреній невідкладній допомозі.

Міський голова Анатолій Лінник звернув увагу доповідача на оснащення лікарні, чи надійшов апарат ШВЛ та яке ще додатково потрібно медичне обладнання.

На виконання доручення міського голови головний лікар надав потребу на придбання додаткового обладнання для невідкладного реагування при можливому виявленні коронавірусу з розрахунку на один місяць. А саме, у випадку чисельних звернень пацієнтів на СОVID-19 буде задіяний медичний персонал трьох відділень: інфекційне, терапевтичне і ЛОР-відділення. Крім того будуть задіяні анестезіологи, рентгенлаборанти і лаборанти клінічної лабораторії, а також біохімічної лабораторії. В цілому задіють біля 100 чоловік. Одній людині на день потрібно як мінімум два захисні костюми. Якщо врахувати, що ці люди будуть працювати 30 днів, то для оснащення потрібно близько 1 млн. 800 тис.грн. (вартість одного одноразового костюма вартує біля 300 грн.).

Міський голова звернув увагу головного лікаря на доступність придбання одноразових спеціальних костюмів та іншого медичного обладнання та отримання від обласного управління охорони здоров’я фінансової допомоги чи безкоштовного обладнання..

Головний лікар зазначив, що на разі захисні костюми через лінію охорони здоров’я безкоштовно ще не отримували. Безкоштовно отримали тільки 1500 одноразових масок, два пульсоксиметра, два ручних дихальних апарата з державного резерву.

Для лікарні необхідно придбати ще апарат ШВЛ для дітей до 6 років, який коштує 400 тис.грн. Стосовно ліжок для ЛОР-відділення: планується придбати 20 штук (вартість одного – 5 тис.грн). Потрібно 4 кисневих концентраторів (один коштує 40 тис.грн.), 5 пересувних бактерицидних випромінювачів (один коштує - 7 тис.грн).

Міський голова наголосив, що міська влада спроможна витрачати кошти на додаткове обладнання для міської лікарні, але питання в тому, коли надійде це обладнання. Міська лікарня не може вплинути на виробника, це загальнодержавна проблема.

Головний лікар повідомив, що зараз формуються списки необхідного медичного персоналу, яке буде залучатися в разі виявлення хворого на коронавірус. В лікарні працюють люди, яких потрібно підвозити до лікарня в межах міста, а також з Ніжинського, Бахмацького та Ічнянського районів. Олександр Михайлович повідомив, що наразі розглядається питання проживання медичного персоналу на території лікарні (в хірургічному відділенні №2) та їх харчування.

Міський голова наголосив, що харчування даних осіб повинно бути збалансоване. Щодо логістики перевезень Анатолій Валерійович наголосив, що кожен керівник підприємства, установи чи організації повинен самостійно розробити план підвезення на робочі місця своїх підлеглих.

Очільник міста наголосив головному лікарю сформувати всі потреби по забезпеченню необхідним медичним обладнання для міської лікарні для виділення чи перерозподілу коштів в межах бюджету на черговій сесії, яка відбудеться 25 березня.

Міський голова наголосив головному лікарю КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксані Калініченко на важливості роботи сімейних лікарів. Від перших дій сімейного лікаря залежить подальше лікування хворого. Звернув увагу на відпрацювання алгоритму дій у різі виявлення ймовірного хворого, забезпечення сімейних лікарів засобами захисту та дотримання дистанції між хворими в сімейних амбулаторіях.

Заступник міського голови Ігор Алєксєєнко доповів, що 47 працівниками територіального центру здійснюється соціальний супровід 510 одиноких літніх людей для забезпечення їх необхідними медикаментами та продуктами.

Міський голова Анатолій Лінник доручив першому заступнику міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорію Олійнику підготувати проект рішення та розглянути на засіданні 70 сесії щодо пільг за сплату орендної плати орендарям комунального майна у випадку, якщо з карантинними обмеженнями діяльність таких суб’єктів припинено. Ці заходи спрямовані на підтримку суб’єктів господарювання в період карантину.

Міський голова зазначив, якщо Уряд прийме рішення про запровадження в Україні надзвичайного стану - дане рішення буде підтримано міською радою та впровадяться необхідні дії на території Ніжинської міської ОТГ. Потрібно максимально зупинити поширення коронавірусної інфекції та розірвати ланцюг передачі її від людини до людини.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю, Ольга Гук

23.03.2020