Стартували Дні сталої енергії в Ніжині!

Сьогодні, 28 вересня вже вдруге в Ніжині стартували Дні сталої енергії. Весь тиждень на різних локаціях міста відбуватимуться просвітницькі заходи, які організовує відділ інвестиційної діяльності та розвитку інфраструктури виконавчого комітету Ніжинської міської ради. Всім бажаючим, як дорослим, так і дітям, дохідливо розкажуть як та навіщо берегти енергію, яким чином це впливає на наше довкілля.

Щорічні міські Дні сталої енергії в рамках Угоди мерів, подібно як Європейський тиждень сталої енергетики, задумано Європейською Комісією як засіб своєрідної кількаденної «мобілізації» мешканців, підприємців, представників громадських організацій, керівників міста, щоб усім разом замислитися над перспективами виробництва і споживання енергії в себе в місті та в державі вцілому.

Міський голова Анатолій Лінник, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко, представники управління освіти, молодь, жителі та гості міста об’єднались з метою підвищення обізнаності у сфері енергозбереження.

На урочистому відкритті з вітальними словами виступив міський голова Анатолій Лінник, підкреслюючи, що проведення подібних заходів допомагає громадськості підняти питання спільного усвідомлення проблем ощадливого споживання енергії, використання поновлюваних джерел енергії і зв’язків між енергоспоживанням та зміною клімату, формують енергоефективний світогляд підростаючого покоління, залучають молодь до організаційної діяльності з питань економного використання енергії, і врешті-решт допомагають усвідомити необхідність заощадження енергетичних та природних ресурсів країни, що в першу чергу пов’язано зі збереженням клімату і життя на Землі. "Міська рада не остоїть осторонь, веде перемовини щодо встановлення сонячних батарей на бюджетних установах, запровадження їх в діяльності суб`єктів господарювання. Щиро дякую всім учасникамта організаторам заходу. Сподіваємося, що тиждень сталої енергії буде корисним та цікавим для всіх, а також дозволить згуртуватись навколо спільної мети - щоб наш Ніжин був енергоефективним і енергозаощадливим", - зазначив Анатолій Валерійович.

Загальноосвітні школи, дошкільні та позашкільні заклади на вул. Гоголя розгорнули конкурс-виставку еко-сумок, дитячих малюнків на тему енергозбереження та навколишнього середовища, виробів із вторинної сировини. Представники АТ "Ощадбанк" виставили інфо-стенд «теплі кредити», а Молодіжний центр підготував еко-вікторину та флеш-моб «Цілі сталого розвитку». Компанія ТОВ "Електро Альянс УА" виставили електромобілі. Всі бажаючі мали змогу посидити в автомобілях та задати представникам компанії запитання.

Танцювальні колективи Ніжинського будинку дітей та юнацтва та Ніжинського міського будинку культури подарували кожному гарний настрій своїми яскравими виступами.

Європейський день сталої енергії – це ініціатива ЄС, започаткована 2006 року. Відтоді щороку в Європі проходять заходи, спрямовані на поліпшення енергоефективності та збільшення використання відновлюваної енергії. Вони сприяють поширенню найкращих практик, надихають на нові ідеї та об’єднують задля досягнення завдань ЄС щодо енергетики та цілей, що пов’язані зі зміною клімату. Мета Днів – це насамперед підвищення поінформованості місцевих громад стосовно сучасних способів ощадного й ефективного використання енергії та ширшого залучення відновлюваних джерел енергії в руслі загальноєвропейської політики протидії глобальній зміні клімату.

Вперше європейський тиждень сталої енергетики відзначався у нашій країні у 2011 році. Нагадаємо, що в березні 2016 року Ніжин став підписантом Угоди Мерів. Місто взяло на себе зобов’язання зменшити споживання енергії та викидів СО2 на 20% до 2020 року. Відтак, це сприятиме розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Начальник сектора інформаційно-аналітичної роботи

відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю Катерина Симоненко

28.09.2019