Створена громадська організація ромів

Народження нової молодіжної громадської організації завжди подія. Сьогодні такі об’єднання не створюються для піару. За ними – важка робота, розробка цікавих заходів, проектів, пошуки однодумців. І я особливо горда тим , що сприяла створенню ще однієї громадської організації, яка об’єднає активну ромську молодь і людей, небайдужих до теми реальної інтеграції ромської національної меншини в українське суспільство.

Бублик Марина , голова ГО «ЗОР», що означає «СИЛА»- це справжня ромська лідерка, яка здобула вищу юридичну освіту і здійснила свою давню мрію: згуртуватися для вирішення проблем ромів у нашому Ніжині, не чекати на зміни, а рухатися і змінюватися разом! Презентаційна промова відкрила для запрошених на захід учасників її біль, переживання, і ,разом з цим - величезне прагнення ДІЯТИ! Тему суспільного ставлення до ромів продовжила юна і сильна за переконаннями учениця 10 класу школи №17 Влада Сердюк , яка розповіла про ставлення однолітків, привернула увагу до питань ромського геноциду часів Другої світової війни, про тему дискримінації, власну позицію щодо розуміння даних проблем. А потім усі присутні ділилися думками про ромів як про етнічну меншину(обізнаність в ромських іменах, рисах характеру, професіях). Підготовлена організаторами презентація «Всесвітньо відомі роми» показала талановитих ромів світу, які подолали в собі стереотипне ставлення до ромів і досягли великого успіху й визнання.

Привітала з відкриттям організації і директорка ромського жіночого Фонду Ліна Кондур з м.Києва. В її словах відчувалося бажання підтримувати новостворену ромську організацію і у подальшому – співпрацювати.

І яка ж презентація без «Циганочки». Запальні, красиві, харизматичні дівчата – учні школи № 14, в якій навчається більшість ромських дітей, стали колоритною окрасою заходу.

Арт-простір «Коло друзів», проведений художницею Юлією Петренко, об’єднав дітей різних національностей. Спілкувалися, знайомилися, обмінювалися емоціями, роздивлялися(а потім і смакували) величезний торт із зображенням ромського прапору з двома горизонтальними смугами - нижня зелена та верхня синя. Вічні земні цінності: зелений колір символізує колір трави на полях, родючості та плодоротства; синій – силу неба. Колесо в центрі прапора - безперестанний рух та прогрес.

А попереду – буденна праця, тиждень ромської культури, нові зустрічі,дискусії та плідна цікава співпраця!!!!

Тетяна Бассак, начальник відділу у справах сім’ та молоді

24.10.2017