Святковий концерт «Ми діти твої, Україно!» Ніжинської дитячої хореографічної школи

Святковий концерт «Ми діти твої, Україно!» Ніжинської дитячої хореографічної школи з нагоди відкриття нового танцювального сезону та посвячення учнів 1 класу у першокласники відбувся 04 листопада цього року в приміщенні Ніжинського міського Будинку культури.

Ніжин – місто талановитих людей. Учні Ніжинської дитячої хореографічної школи – надзвичайно енергійні та талановиті. Дивлячись на них, розумієш, що вони окраса не лише древнього Ніжина, вони – гордість України. Своїми творчими досягненнями вихованці Ніжинської ДХШ прославляють рідне місто на всеукраїнському та міжнародному рівнях. Лише у 2016 році вони здобули 60 вагомих нагород, з них: Гран-прі – 3, І місце – 24, ІІ місце – 19, ІІІ місце – 6, ІV місце – 2, Подяки/відзнаки – 6 (міжнародних – 25, всеукраїнських – 13, обласних – 19, міських – 3).

Святкування з нагоди відкриття нового танцювального сезону та посвячення учнів 1 класу у першокласники – щорічний традиційний мистецький захід Ніжинської дитячої хореографічної школи. До нього наполегливо та відповідально готуються усі творчі колективи Ніжинської дитячої хореографічної школи (а їх на сьогоднішній день – 13), викладачі, учні школи та їх батьки. Та найбільше готуються і хвилюються учні 1 класу, бо саме в цей день вони вперше виходять на велику сцену.

Першокласники 2016 року разом зі своїм класним керівником Оксаною Ульянченко, випускницею Ніжинської дитячої хореографічної школи 2006 року, підготували цікаву дитячу хореографічну композицію «Веселі смурфики» (Смурфики – вигадані казкові /пізніше – мультиплікаційні/ персонажі, котрі живуть у будиночках-грибочках. Смурфики – невеличкі на зріст, їх шкіра голубого кольору і всі вони носять характерні білі шапочки). Смурфики-першокласники Ніжинської дитячої хореографічної школи, як і їх мультиплікаційні герої, дуже полюбляють веселощі, що вони і продемонстрували у своєму першому танці. Та лише закінчилася мелодія танцю, як веселі смурфики перетворилися у серйозних учнів, яких Фея Грація (Руслана Козієнко – випускниця Ніжинської дитячої хореографічної школи 2011 року, випускниця Ніжинського училища культури і мистецтв імені М.Заньковецької 2016 року, нині – студентка факультету хореографічного мистецтва Київського Національного університету культури і мистецтв) посвятила у юні першокласники-хореографи:

Чарівна музика звучить,

В захопленні чекають діти.

О, незабутня, світла мить –

Шлях до мистецтва вам відкритий!

Щасливі юні першокласники під звуки маршу зійшли зі святкової сцени до глядацької зали, де протягом усього концерту насолоджувалися високопрофесійними виступами своїх старших колег.

А на сцені продовжувалося свято танцю, юності та краси. У програмі святкового концерту взяли участь усі творчі колективи Ніжинської дитячої хореографічної школи, а це більше 300 обдарованих дітей нашого міста.Усі вони продемонстрували високий рівень професійної та виконавської майстерності, безмежне захоплення мистецтвом музики та хореографії.

Вихованці дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Ритм» (керівник – Галина Тимошенко) – найстаршого творчого колективу (рік створення – 1980), на базі якого у 1994 році і була відкрита Ніжинська дитяча хореографічна школа – подарували «Казковий вальс» та «В ритмах ча-ча-ча». Виступи юних ритмівцівзірвали шквал оплесків від шанувальників бального хореографічного мистецтва.

Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України (балетмейстери: Олександр Пархоменко, Ігор Яцина – випускник Ніжинської ДХШ 2003 року) – майстер народного танцю, якому у 2017 році виповниться 20 років з часу заснування (рік створення – 1997) – полонив серця глядачів вже відомими хореографічними композиціями «Ніжинські огірочки», «Ніжинський святковий» (молодша група), «Веселі господарочки», «Сонячні забави», «Ніжинські перетупи» (середня група), а також прем’єрними хореографічними композиціями «Ніжинські забави» та «У стилі фламенко» (старша група).

Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Шанс» Ніжинської дитячої хореографічної школи (керівник і балетмейстер – Ірина Мірошник) – творчий колектив що завжди йде у ногу з часом і знаходиться у творчому пошуку, бажає працювати нестандартно і здійснює пошук власних шляхів розвитку. Хореографічні композиції «Мисливці за привидами» та «Веселий батл» у виконанні молодшої групи колективу, «Його величність Вальс», «Український мікс» та «Після шопінгу» (середня група), «Ритми забутих мелодій» та «Незакінчена п’єса» (старша група – випускники Ніжинської дитячої хореографічної школи 2015 року) зачарували глядачів високою професійною майстерністю, неординарністю постановок та безмежним захопленням мистецтвом сучасної бальної хореографії.

Дитяча зразкова вокальна студія «Автограф» (художній керівник – Ігор Дяконенко) познайомила ніжинців з юною співачкою Яною Ратушною, яка виконала власну пісню «Подружка Кірюшка».

Ансамбль сучасного класичного танцю «Гармонія» подарував юним першокласникам хореографічні композиції «Симфонія моря» (постановка Алли Ганаги) та «Ми і джаз» (постановка Ольги Даценко), які стали лауреатами ІІ Всеукраїнського дитячо-молодіжного фестивалю-конкурсу «Перлина Карпат», відбувся в Буковелі 28-31 жовтня цього року.

Учні 3 класу Ніжинської дитячої хореографічної школи – учасники ансамблю «Ластівка» (балетмейстер – Ольга Даценко) – виконали жартівливу «Казку про картоплю», а учні 6 класу подарували усім присутнім у святковій залі прем’єрний номер «Анатомія почуттів» (постановка Оксани Лисиці).

Яскравими музичними подарунками для першокласників стали виступи ансамблю скрипалів «Рондо» (керівники: Людмила Бобир, та Тетяна Авер'янова; концертмейстер – Тетяна Дяконенко) та ансамблю металофоністів (керівники: Марина Шматок та Микола Пампура).

В Ніжинській дитячій хореографічній школі талановиті всі: і учні, і викладачі. Чарівний голос викладача Тетяни Евелєкової відомий не лише в місті Ніжині. У 2015 році вона стала Лауреатом І ступеняу номінації «Академічний вокал» Міжнародного фестивалю-конкурсу «Зоряні Карпати» в Ужгороді. Весела українська пісня «На вулиці скрипка грає» у її виконанні стала ще однією родзинкою святкової концертної програми.

Без сумніву, усі вагомі досягнення творчого колективу Ніжинської дитячої хореографічної школи – це результат невпинного пошуку й багаторічної праці небайдужих людей: учнів школи та їх батьків, талановитих педагогів, керівництва та шанованих людей міста Ніжина, спонсорів та меценатів.

На святковому концерті були присутні почесні гості, які протягом багатьох років співпрацюють та підтримують колектив Ніжинської дитячої хореографічної школи. З їх уст пролунали теплі слова на адресу навчального закладу.

Творчий колектив Ніжинської дитячої хореографічної школи більше 20 років тісно співпрацює з Чернігівським відділенням Дитячого фонду України. Саме за його сприяння тільки у 2016 році творчі колективи Ніжинської ДХШ побували на фестивалях в Білорусі, Латвії, Італії. На святковий концерт завітала Голова правління Чернігівського обласного відділення Дитячого фонду України Хуторненко Валентина Іванівна зі своїми колегами.

Багаторічна співпраця пов’язує колектив Ніжинської дитячої хореографічної школи з Наталею Миколаївною Копицею, головою благодійного фонду «Копиця», нині – депутатом Чернігівської обласної ради. М’які подарунки від неї та її Фонду – почесна відзнака для учнів Ніжинської дитячої хореографічної школи.

Заступник Громадської ради при Ніжинській міській раді Людмила Миколаївна Величко– великий шанувальник творчості Ніжинської дитячої хореографічної школи.

В свою чергу, директор Ніжинської дитячої хореографічної школи Тимошенко Галина Львівна висловила слова вдячності, в першу чергу, міському голові м. Ніжина Ліннику Анатолію Валерійовичу за постійну підтримку навчального закладу, а також усім небайдужим людям за багаторічну підтримку обдарованих дітей Ніжинської дитячої хореографічної школи.

Останній акорд святкового концерту – «Гопак» у виконанні дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України» (постановка Олександра Пархоменка) – перлина українського хореографічного мистецтва. Святковий концерт «Ми діти твої, Україно!» ще раз довів, що вся талановита дітвора та молодь, яка навчалася і навчається в Ніжинській дитячій хореографічній школі – це, без сумніву, гордість України, її майбутнє.

Ніжинська ДХШ

Фото – Тетяна Марченко

09.11.2016