Святкування Всесвітнього Дня медичної сестри

Цікаво, що вперше ідея святкувати День медсестер була запропонована понад 60 років тому і відзначати його почали у 1965 році. А 45 років тому ICN (Міжнародна Рада медсестер) офіційно прийняла рішення відзначати Міжнародний день медсестри 12 травня, в день народження Флоренс Найтінгейл, однією із засновниць служби сестер милосердя під час Кримської війни. Завдяки її самовідданості вдалося врятувати життя багатьом воїнам. Ця чуйна жінка змінила ставлення не тільки до праці доглядальниць, завдяки їй народилася нова професія — медична сестра.

Робота медсестри вимагає не тільки глибоких медичних знань і великих практичних навичок, але і душевної теплоти, людяності. Адже крім лікарських препаратів хворому допомагають і полегшують його страждання людське співчуття, підтримка, а іноді і просто добра посмішка. Тому в цій професії не буває випадкових людей.

Саме на плечах медсестер лежить відповідальна суспільна місія – стояти на сторожі здоров’я наших громадян, захищати людей від недуг та болю, пропагувати і утверджувати здоровий спосіб життя.

Протягом тисячоліть люди, які рятують від хвороб і гоять рани, користуються постійною любов’ю та повагою.

Їхні талановиті руки дарують людям радість життя, вселяють віру у зцілення.

Тому з нагоди професійного свята у Ніжинському медичному коледжі Чернігівської обласної ради пройшла низка урочистих заходів: вимірювання артеріального тиску(консультації), живий ланцюг, флешмоб, майстер-класи з медичних маніпуляцій. В головному корпусі медичного коледжу був Вернісаж творчих робіт студентів «Сонячна палітра» (плетіння бісером, вишивання, різьба по дереву).

На святкові заходи були запрошені і почесні гості: секретар Ніжинської міської ради Валерій Салогуб, голова районної ради Олег Бузун, помічник народного депутата України Тамара Стратілат, директор автошколи ТСОУ Михайло Костирко, а також керівники всіх медичних установ міста.

Багато теплих слів привітань було сказано очільниками медичних закладів, які бажали майбутнім працівникам медичної сфери (напрямок медична справа-медсестра) слухняних пацієнтів, відданості в роботі, натхнення, а головне "..щоб клятва Гіппократа ніколи не була обтяжливим обов’язком, а лише приємною місією!". Опісля чого студенти презентували їм вітальні листи та білі серця з правильною кардіограмою (печиво у вигляді серця).

До вітальних слів приєднався і Секретар міської ради Валерій Салогуб, який зазначив: "...що сьогодні в Україні проводиться чимало реформ. Кардинальних змін чекає і вітчизняна система охорони здоров’я. Сподіваємось, що втілюючи крок за кроком необхідні зміни, буде досягнуто того рівня, коли наша медицина нічим не буде поступатися європейським стандартам надання допомоги, а медичне обслуговування як в країні, так і в Ніжині буде не тільки якісним і високотехнологічним, але й доступним для усіх верств населення. Шановні медсестри, фельдшери, санітарки та ветерани медичної служби! Від усього серця вітаю Вас з професійним святом і бажаю Вам міцного здоров’я, успіхів, наснаги, достатку та доброго настрою. Хай усе, зроблене з душею та натхненням, повертається до вас сторицею! Зі святом Вас!»

Святковий концерт супроводжувався творчими виступами обдарованих студентів.

начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю А.Шведун

14.05.2019