Свято "Івана Купала"

Івана Купала - одне з найбільш древніх і містичних слов'янських свят. Відзначають Івана Купала в ніч з 6 на 7 липня. Це найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят.

Свої витоки свято Купало, або Купайло бере ще з часів язичництва. Спочатку цей день був присвячений язичницькому богу Купалі.

Та з часом, після прийняття християнства, Купало деякою мірою трансформувалося в церковне свято. Йдеться про народження Івана Хрестителя, яке святкується церквою 7 липня, або 24 червня за старим календарем.

День Івана Купала раніше припадав на день літнього сонцестояння - 24 червня. Після введення нового стилю літочислення дата пересунулася на 7 липня. Саме в цей день свято відзначають і в наш час.

З давніх-давен день Івана Купала був пов'язаний з різними ритуалами, обрядами, традиціями і повір'ями.

У ніч на Івана Купала молодь стрибає через багаття, дівчата плетуть вінки і ворожать на судженого, всі веселяться і шукають загадковий цвіт папороті.

З ранку в день Івана Купала було прийнято купатися в річках і озерах, щоб очистити і душу, і тіло. Однак багато людей вважали, що робити цього не варто, оскільки в такий містичний день на дно може потягти водяний.

Одна з найзнаменитіших і таких, що дійшли до наших днів, традицій - стрибати через вогнище на Івана Купала. Такі багаття вважалися очисними: люди водили хороводи навколо вогню і стрибали через нього. Закохані пари намагалися перестрибнути багаття разом, взявшись за руки, вважалося, що після цього життя стане щасливішим, а любов - міцнішою.

Молоді дівчата, які ще не зустріли свого судженого, на свято Івана Купала ворожили на кохання. Вони плели вінки з польових квітів і трав, ставили на них запалені свічки, і пускали такий вінок у воду.

Для кожного з нас свято Івана Купала завжди асоціювалося з обрядом пускання вінків на воду, жвавими та веселими стрибками через вогнище, а ще пошуком омріяного цвіту папороті… І хоча самі обряди прийшли до нас із сивої давнини, вони й сьогодні не втратили популярності та зацікавленості серед населення. Звичайно зараз свято дещо втратило свою первинну сутність, набуло нового сучасного звучання та все ж залишається овіяним якоюсь доброю магією, вірою людей у здійснення бажань і очікувань.

Саме з таким настроєм 6 липня відзначали Івана Купала у Ніжині.

Вітаючи зі святом Ніжинську громаду, Анатолій Валерійович відзначив, що такі заходи єднають людей, вносять яскравий настрій, враження й емоції, що особливо важливо в наш непростий час. «Крім того, це можливість ще раз згадати про багаті традиції нашого народу, послухати гарні українські пісні й сповнитися натхнення на нові хороші справи», – додав міський голова.

Приємно відзначити, що у заході взяло участь багато дітей і молоді, дехто був убраний у вишиванку чи мав іншу національну символіку.

Отож, зібравши кількасот глядачів на березі річки і розпочалось свято! На святковій сцені відбувались виступи колективів та окремих солістів. Звеселяли присутніх невеликі театралізовані вистави.

Красою та романтикою віяло й під час конкурсів «Найкращий Купальський віночок» та «Коса – дівоча краса» та інші.

Міський голова Анатолій Лінник разом головою Чернігівського земляцтва Олександром Харченком вручили м’які подарунки (спонсором стала депутат обласної ради Наталія Копиця) юним дівчаткам, які сплели накрисивіші віночки.

Особливого колориту святу додали й хороводи з Водяним та його свитою, традиційне пускання віночків на воду, велике Купальське вогнище та весела дискотека!

До вітальних слів та поздоровлень долучився і народний депутат України Олександр Кодола.

начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю А.Шведун

08.07.2019