Техніка безпеки під час канікул

Шановні батьки!

Виховуйте у дитини свідоме ставлення до правил безпеки життєдіяльності!

Щодня в Україні виникають десятки надзвичайних подій, на яких гинуть та травмуються наші співвітчизники. Більшість із них — нещасні випадки, або наслідки легковажного ставлення до безпеки самих же громадян. Проте найбільше прикро, коли за недбалість дорослих доводиться розплачуватися здоров'ям або життям дітей.

Відділ з питань надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Ніжинської міської ради звертається до Вас з проханням не залишати дітей без нагляду та частіше контролювати їхні розваги.

Виховуйте у дітей навички культури безпеки поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність на дорогах і водоймах, при поводженні з вогнем, пічним опаленням, електричними та газовими приладами, піротехнікою, побутовою хімією, ліками тощо.

Пам’ятайте, що дітям категорично заборонено:

бавитися з сірниками, легкозаймистими речовинами, підпалювати папір та інші предмети; класти іграшки та речі на гарячі плити або електрообігрівачі; переносити відкритий вогонь (зокрема, свічку) з одного місця на інше; самостійно вмикати електричні та газові прилади.

Тримайте запальнички та сірники в недоступних для малечі місцях, розповідайте їм про небезпеку, яку приховує у собі вогонь! Виховуйте у них навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, тощо. Знайдіть декілька хвилин на розмову з дітьми про елементарні правила безпеки під час перебування вдома. Обов’язково розкажіть дітям, що у разі виникнення пожежі необхідно терміново сповістити про це дорослих та Службу порятунку за номером “101”.

Пам'ятайте, що безпека вашої дитини — це, перш за все, ваша особиста відповідальність!

Техніка безпеки на канікулах

1. Правила дорожнього руху:

ходити тільки по правiй сторонi тротуару; дорогу переходити не поспiшаючи; не можна переходити дорогу навскіс; переходячи дорогу слiд подивитися налiво, дiйшовши до середини зупинитися i подивитися направо; якщо не встигли перейти вулицю i рух транспорту почався, слiд зупинитися на серединi вулицi i зачекати, поки рух припиниться; якщо немає тротуарiв, слiд триматися лiвого боку дороги, тобто йти назустріч транспорту, що рухається.

2. Правила електробезпеки:

Під час вимикання електроприладiв забороняється витягувати вилку з розетки за шнур; категорично забороняється користуватися електроприладами, в яких знайдено несправнiсть; не торкатися мокрими руками електроприладiв, якi знаходяться під напругою; Пам’ятайте: зовнiшнiми ознаками несправностi електропроводки або приладiв є специфiчний запах пiдгораючої iзоляції, з’явлення іскри, перегрівання штепсельних розеток i вилок.

3. Вибухонебезпечні предмети:

до виявлених вибухонебезпечних предметiв нi в якому разi не можна торкатись, перекладати, розряджати, зберiгати; забороняється використовувати снаряди для розведення вогню; не можна збирати, здавати снаряди в металобрухт; виявивши вибухонебезпечнi предмети, необхiдно термiново повiдомити мiлiцiю, управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в області.

4. Правила протипожежної безпеки:

Дотримуйтесь правил протипожежної безпеки в спекотну погоду; гра з вогнем — одна з причин пожежi; дотримуйтесь правил протипожежної безпеки в турпоходi.

5. Правила поведiнки на водi:

Купатися можна тiльки в сонячну безвiтряну погоду при температурі повiтря не нижче 20—250 С i води — не менш, нiж 18—200С; купатися дозволяється тiльки в спецiально вiдведених мiсцях; забороняється заходити у воду глибше, нiж по пояс, людинi, яка не вмiє плавати; не запливайте за знаки огорожi акваторiї пляжу; грубi iгри та пустощi у водi небезпечнi для життя; не забруднюйте воду та берег; не подавайте хибних сигналiв тривоги; не користуйтесь надувними матрацами, катерами та iншими предметами, якi не призначенi для плавання.

6. Правила культури поведінки (правила в громадських місцях):

Завжди прагнiть бути культурною людиною; поступайтеся мiсцем людям похилого вiку; поважайте старших, не будьте грубим; не гуляйте пiзнiше 21 години; не сидiть цiлодобово бiля телевiзора, комп’ютера; бiльше читайте художньої лiтератури.

7. Категорично забороняється:

ходити на територiї новобудов; купатися без догляду дорослих; розводити вогнище в лiсi, поблизу лiнiй електропередач; їздити на велосипедi на тiй частинi дороги, де рухається транспорт.

8. Суворо дотримуйтесь правил:

дорожнього руху; користування газовими, електричними приладами; поведiнки дiтей на водi; користування пасажирським лiфтом; протипожежної безпеки.

Гарного вам відпочинку!

Відділ з питань НС та ЦЗН

20.05.2019