Тренінг "Платформи та інструменти E-демократії в територіальній громаді"

Протягом 30-31 травня у місті Вінниця дводенний тренінг "Платформи та інструменти E-демократії в територіальній громаді" від Програми розвитку ООН #UNDP. 

Підчас тренінгу учасники-представники з різних громад Донеччини, Дніпропетровщини, Хмельниччини, Чернігівщини, отримали нові знання з впровадження Е-демократії, а також опанували практичні навички при роботі з сучасними, дієвими і доступними механізмами забезпечення участі громадян у процесах прийняття рішень на місцевому рівні. 

Також спільно в командах учасники за допомогою фахових тренерів – Ії Дегтярьової та Олега Тимощука проаналізували офіційні сайти місцевих органів влади конкретних громад в якості інструментів комунікації з громадою і перевірили їх на предмет повноти, актуальності і доступності розміщеної на них інформації. Розібрали переваги і такого інструменту Е-демократії, як Е-звернення громадян, а також обговорили законодавчий алгоритм забезпечення місцевою владою права громадян на публічну інформацію. 

Поміж іншим, учасники поділилися досвідом впровадження у громадах таких інструментів Е-демократії як: консультації з громадськістю, електронні петиції, бюджет участі, відкрита громада, доступних у тому числі і на безкоштовній платформі Оhttp://E-dem.ua. 

За підсумками тренінгу його учасники, серед яких були представники як місцевої влади, так і громадські активісти, дійшли висновку, що з метою гармонійного розвитку нашого спільного дому, яким є громада, підвищення рівня довіри до місцевої влади і налагодження ефективних шляхів комунікації місцевої влади з населенням громад необхідна синергія, конструктивна взаємодія і ненасильницьке спілкування, повага до різних культур і цінностей.

 

Всі ми - різні, але всі ми - рівні. І та громада отримає потужний поштовх у майбутнє, де думки кожного будуть почуті, таланти і навички - розумно поєднані, зневага і дискримінація за різними ознаками - викорінені, а гідність, права і свободи людини - виплекані і захищені.

 

01.06.2023