У Чернігові шукали оптимальний формат об’єднання територіальних громад

19 квітня у залі засідань обласної ради відбувся Форум керівників територіальних громад Чернігівщини з децентралізації та реформування територіального устрою. Понад шістсот учасників зустрічі: сільські та селищні голови, голови районних рад і адміністрацій, міські голови міст обласного значення, народні депутати й профільні експерти понад три години радилися, як досягти консенсусу й оптимального формату здійснення об’єднання територіальних громад.

Головував на засіданні та модерував діалог голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч. У своєму вступному слові очільник виконавчої влади області дав коротку характеристику ефективності нинішньої моделі адміністративно-територіального устрою, інфраструктурних мереж та органів місцевого самоврядування. На переконання Валерія Куліча, діюча система адміністративного апарату є невиправдано розгалуженою і неспівставною з можливостями і потребами громад.

«Чисельність населення суттєво зменшилася в порівнянні з тією, за якої був упроваджений діючий устрій, у районах, по суті, двовладдя рад і адміністрацій, численні служби дублюють функції, а органи місцевого самоврядування не мають реальних повноважень і ресурсів для дієвого впливу на якість життя громад,– констатував голова ОДА. –З огляду на це, єдиним дієвим шляхом зміни стану справ в області на краще є об’єднання територіальних громад. Однак, крім того, що цей процес має впроваджуватися динамічно, рішення мають бути виваженими і обґрунтованими. Об’єднання, в першу чергу, має на меті створення економічно спроможних громад і структури, яка б забезпечувала ефективне управління територіями і високу якість послуг населенню. Тому метою форуму є поглиблення розуміння завдань, перспектив і наслідків реформи всіма її суб’єктами. Адже створенням нових спроможних громад закладається база розвитку і життя не одного покоління», – такою є позиція ініціатора форуму, голови Чернігівської облдержадміністрації Валерія Куліча.

Заслухавши звернення й доповіді голови обласної ради Ігоря Вдовенка, народного депутата України Валерія Давиденка, представника Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Миколи Рубчака та директора Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерія Дудка, учасники зібрання перейшли до обговорення питань і пропозицій.

Дискусійними, до чого й закликали організатори, були питання ефективного розміру громад, можливості створення ОТГ селами різних районів, об’єднання з містами обласного значення, необхідність створення генеральних планів територій тощо. Не обійшлося й без обговорення загальнодержавних процесів і ситуації в країні, що перетворило збори на дійсно широкий народний форум.

Основним посилом, який лишився незаперечним, стало верховенство принципу спроможності, тобто фінансової самодостатності, при створенні об’єднаних громад. Основні спікери форуму наголошували на тому, що ефективність адміністрування громади, якість послуг, обсяг та ефективність залучення коштів є прямо пропорційними розміру і чисельності громади.

Загалом завдання, яке стояло перед учасниками форуму, було виконане – делегати з усієї області дізналися про найактуальніші тенденції в процесах децентралізації та об’єднання громад, отримали інформацію про законодавчі ініціативи у цій галузі, позицію уряду й обласної влади, отримали змогу почути відповіді на найболючіші питання. Також захід став дієвим майданчиком для спілкування голів громад усіх рівнів. Крім того, голова ОДА Валерій Куліч запевнив, що подібні зібрання відбудуться у всіх районах області, адже однієї універсальної моделі в цій ситуації бути не може, і до пошуку оптимального шляху розвитку кожної території необхідний індивідуальний підхід.

Прес-служба обласної державної адміністрації

21.04.2016