У музеї презентували нову книгу «Легенди Ніжина»

18 травня у Ніжинському краєзнавчому музеї імені Івана Спаського відбулася презентація нової книги про наше улюблене місто — «Легенди Ніжина».

Над виданням працювали понад два роки. Упорядником книги є завідувач відділу Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського Сергій Зозуля.

Як розповів Сергій Юрійович, 15 легенд, що описані у книзі, крім художнього тексту, мають ще і наукові факти. Легенди завжди мають під собою підґрунтя.

Легенди про Ніжин збирали звідусіль: їх переказували з уст в уста, деякі з них вже описані в інших книгах.

На презентації не могли не згадати про війну, яку проти України розпочала безжалісна росія. Художниця Інна Зубок розповіла, що останню ілюстрацію про подвиг ніжинських козачок вона відіслала 23 лютого, а на наступний день розпочалася повномасштабна війна... У легенді про козачок описується час, коли в Ніжині через війну не залишилось чоловіків і сміливі жінки одягли шапки своїх чоловіків (а шапок у кожного козака була дві) і захистили місто від чужинців. 24 лютого чоловік Інни Зубко пішов захищати рідну землю і сім'ю, а жінка залишилась сама з маленькою дитиною, як ті козачки.

Книгу друкували вже під час війни. Видавець Микола Лисенко, який також був присутній на презентації, розповів, що це вже третя книга про Ніжин, яка видається під час війни, або надзвичайної ситуації, як під час пандемії коронавірусу.

Книга «Легенди Ніжина» — це ще одна перемога величного Українського народу, адже війна не змогла позбавити нас духовності, культури та віри у майбутнє. Українці завжди були й завжди будуть!

За роботу над книгою «Легенди Ніжина» міський голова Олександр Кодола вручив Подяку Сергію Зозулі та привітав жіночий колектив, що працював над виданням

А ще був справжній ексклюзив — Сергій Юрійович розповів 16 легенду, якої немає у книжці. Вона стосується будинку в якому зараз знаходиться музей. Ми навіть чули привида...

Також, вкінці презентації, кожен хто зареєструвався, отримав примірник книги безкоштовно та мав можливість взяти підпис в автора-упорядника Сергія Зозулі.

Наталія Кисіль, фото автора

19.05.2022