У Ніжині медсестри одними з небагатьох в Україні вестимуть самостійний прийом пацієнтів

У пацієнтів Ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги з’явиться можливість отримати послуги на прийомі у медичної сестри. Найближчим часом така опція стане можливою, адже медичні сестри пройдуть відповідне навчання та вестимуть самостійний прийом, без лікаря.

Він передбачатиме здійснення медсестрами самостійного консультування пацієнтів щодо неінфекційних захворювань, у тому числі пацієнтів з хронічними захворюваннями, та профілактику серед пацієнтів, які перебувають в зоні ризику його виникнення. Запровадження такої моделі дасть можливість оптимізувати робочий час медперсоналу, зменшити час очікування пацієнтами на прийом у спеціаліста, вивільнити час лікарів для вирішення складніших питань та випадків, що в свою чергу сприятиме підвищенню якості послуг, збільшенню задоволеності пацієнтів за рахунок покращення комунікації та більшої уваги до їхніх потреб.

Історично склалось, що медичні працівники закладів охорони здоров’я займаються виключно лікуванням пацієнтів. Ніжинська громада стане однією з небагатьох, у якій з урахуванням міжнародних тенденцій медичні сестри проводитимуть заходи з профілактики захворювань, що в довгостроковій перспективі позитивно вплине на здоров’я її мешканців.

Новацію, яка вже стала поширеною світовою практикою, запровадять у нашій громаді у межах Програми «Відновлення доступу населення до медичної допомоги», що виконується за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Програму на Чернігівщині впроваджує БО «Фонд боротьби з раком».

У межах Програми заплановане навчання для управлінців, лікарів та медичних сестер Ніжинського міського ЦПМСД. Останні підвищуватимуть кваліфікацію шляхом відпрацювання навичок самостійного консультування пацієнтів щодо факторів ризику. Цей навчальний цикл передбачатиме здобуття компетенцій із профілактики та роботи з пацієнтами, які мають надмірну вагу та не мають достатньої фізичної активності, курять, та тими, хто знаходиться в зоні ризику виникнення серцево-судинних захворювань, зокрема через високий артеріальний тиск.

Директорка Ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Калініченко зауважує, що посилення ролі медичних сестер, розширення їхнього функціналу, а, отже, використання потенціалу більшою мірою, стане ефективною відповіддю на виклики, які стоять перед первинною ланкою медицини у теперішній час.

«Те, що медсестри ставатимуть повноцінними учасницями процесу лікування та консультування пацієнта, зможе не лише розвантажити лікарів, яких тепер не вистачає, але й посилити команду рівних – лікаря та медсестри, а тому дати більше користі для пацієнта. Автономне медсестринство – поширена світова практика, і ми маємо надію, що будемо ефективно застосувати підхід у нашому закладі», – коментує очільниця центру первинної медико-санітарної допомоги.
12.08.2024