У Ніжині презентували проект майбутнього меморіалу ніжинцям, загиблим у російсько-українській війні


Ідея створення меморіального комплексу виникла у березні цього року.

Одним із головних ініціаторів проекту виступив Антон Геращенко, який навесні відвідав маму Олександра Мацієвського та під час спілкування з нею та міським головою Ніжина виникла спільна ідея увіковічнити пам’ять Героя України та усіх загиблих у війні ніжинців.

До реалізації ідеї долучилась досвідчена команда архітекторів та скульпторів під керівництвом Малхаза Сулеймановича. Цією командою були реалізовані масштабні історичні проєкти у Батурині, Києві, Одесі, Дніпрі. Меморіальний комплекс буде встановлений по вул. Гоголя на місці, де зараз знаходиться пам'ятник радянській льотчиці Любові Губіній.

Центром цього меморіального комплексу є бронзова скульптура Героя України Олександра Мацієвського, який застиг в останню мить свого життя із словами на вустах «Слава Україні». Висота скульптури становить 2.2 метра. Вона буде піднята на кілька сходинок. Монумент буде виконаний у червоно-чорних кольорах у формі великого козацького хреста.

Меморіальний об’єкт буде споруджено на круглому червоному граніті діаметром 16 метрів. А на чорних гранітних сегментах козацького хреста викарбують імена полеглих Героїв. До Ніжина завітали член Національної спілки архітекторів Беленюк Жанна, яка розробили загальну концепцію Меморіалу Героїв, член Національної спілки скульпторів України Олексієнко Сергій і керівник проекту та компанії «Тоні-М», яка буде створювати меморіал, Малхаз Сулейманович.

Будувати меморіал будуть за благодійні кошти у співфінансуванні з усіма підприємцями і благодійниками, які виявлять бажання долучитися до цієї справи.

Відкрити Меморіальний комплекс планують до Дня Незалежності України.  

19.06.2023