У Ніжині відбулись VIII Спаські читання, які відзначили 120-річчя від дня народження Івана Спаського, відомого українського історика та мистецтвознавця, та 355-річчя заснування гетьманської резиденції у Батурині

Цей міжнародний науковий захід проводиться з 2010 року. Він присвячений увічненню пам'яті Івана Спаського, уродженця Ніжина, який зробив вагомий внесок у розвиток нумізматики та історичної науки.

Захід зібрав науковців з різних міст України для обговорення важливих історичних, культурних і краєзнавчих питань. Особливої уваги заслуговує онлайн-участь науковців з Австралії, де проживає велика українська діаспора (близько 50 тисяч осіб).

Програма Спаських читань включала:

  • Наукові доповіді та презентації нових досліджень в галузі історії, археології та етнографії;
  • Круглі столи;
  • Відкриття нумізматичної виставки.

Учасники також розглядали питання регіональної історії та етнології Північно-Дніпровського Лівобережжя. Додатково обговорювались питання збереження об'єктів культурної спадщини, розвиток музейної справи та пам'яткознавства в регіоні.

VIII Спаські читання продовжують відігравати важливу роль у розвитку наукових досліджень та  продемонстрували високий рівень зацікавленості в питаннях збереження культурної спадщини.

12.09.2024