У Ніжині відбувся захід «Тактична медицина та домедична допомога»

Днями у Ніжині відбувся перший освітній захід «Тактична медицина та домедична допомога» у межах проєкту «Розробка та впровадження цільової програми «Безпечна громада».
Реалізація проєкту розпочалася з вивчення домедичної допомоги та тактичної медицини.
Ганна Б’янка (Галя Бондаренко), керівниця ГО «Час для нас», зазначила: «Тактична медицина — це спеціалізована галузь невідкладної медицини, яка зосереджується на наданні медичної допомоги в умовах високого ризику та суворих умовах, зокрема в ситуаціях, пов’язаних із діями правоохоронних органів, військових та інших служб швидкого реагування.
У наш час знати, як допомогти іншому до прибуття професіоналів або в умовах, де їх нема, є дуже важливою навичкою, яка може врятувати чиєсь життя. Уміння правильно накладати пов'язку на рану, робити штучне дихання, масаж серця та працювати з турнікетом – це те, чим має володіти кожен/-на громадянин/-ка нашої держави.
Захід проводиться у партнерстві з БО «БФ Карітас-Київ» і представниками/-цями Міжнародного центру тактичної медицини. Їхній навчальний центр тактичної медицини – це заклад, який забезпечує спеціалізоване навчання та освіту для медичних працівників, служб швидкого реагування, яким потрібні передові знання та навички для роботи в екстремальних умовах».
Юлія Кузьменко, начальниця відділу міжнародних зв’язків та інвестиційної діяльності, котрій належить ідея проєкту, зазначила: «Безпека – один із фундаментів стійкості кожного українського міста. Забезпечення громадської безпеки стало вкрай важливим з початку повномасштабного вторгнення РФ. Життя населення комфортніше, коли безпечніше, саме виходячи з цього постулату виникли ідея та мета проєкту. Він спрямований на реалізацію національної концепції «Безпечна громада», що була розроблена МВС спільно з Міністерством розвитку громад і територій у жовтні 2022 року. Нашим проєктом передбачено розробку цільової програми «Безпечна громада» у Ніжинській ТГ, що включатиме увесь комплекс безпекових проблем нашої громади та шляхи їх подолання. Твердою складовою проєкту стане реалізація одного з її компонентів – встановлення системи інтелектуального відеонагляду у місті Ніжині.
Реалізація проєкту дозволить розв'язувати нагальні проблеми громади: відсутність єдиного системного підходу до покращення безпекової ситуації у громаді та низький рівень IT-складової у забезпеченні правопорядку в Ніжинській ТГ.
Тож наш проєкт спрямований на підвищення рівня безпеки, що в свою чергу обумовить покращення якості життя в громаді.
Планується розробити цільову програму, яка стане концептуальним фундаментом систематичної роботи органів місцевого самоврядування у сфері покращення безпекової ситуації в громаді та забезпечити камерами інтелектуального відеонагляду в’їзд та виїзд до міста, зони громадського відпочинку, а також історичну пішохідну вулицю, яка нараховує велику кількість культурно-історичних пам’яток, що періодично потерпають від проявів вандалізму. Встановлення камер забезпечить контроль за злочинністю».
Ініціативу «Безпечна громада» впроваджує «ГО "ЧАС ДЛЯ НАС"» за сприяння Програми розвитку ООН (UNDP Ukraine / ПРООН в Україні) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу, наданої в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні».
13.02.2024