УХВАЛИЛИ ПРОЄКТ БЮДЖЕТУ НІЖИНСЬКОЇ МТГ: КАРТИНА НЕВТІШНА

15 серпня відбулося чергове засідання виконавчого комітету.
Одним з основних питань, розглянутих на виконкомі, був проєкт рішення про схвалення Прогнозу бюджету Ніжинської міської територіальної громади на 2025 – 2027 роки.

Людмила Писаренко, начальниця фінансового управління, доповіла, що на 2025 рік та на два наступні роки з місцевих бюджетів вилучається 4% цивільного та 100% військового ПДФО, також поновлюється реверсна дотація до державного бюджету. Реверсна дотація – це кошти, що передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій. Виходячи з таких несприятливих умов розроблювався проєкт бюджету Ніжинської міської територіальної громади.

Від вилучення 4% цивільного ПДФО бюджет Ніжинської громади втрачає 4,7 млн грн. Після вилучення 100% військового ПДФО бюджет Ніжина втратить 160 млн грн. Реверсна дотація визначена на 2025-2026 роки по 13,7 млн грн, на 2027 рік – 27 млн грн. Тобто наші втрати щорічно складатимуть 198 млн грн – це третя частина власних доходів, а за три роки – 600 млн грн, це повний річний бюджет Ніжинської громади.
З огляду на це планується зменшити видаткову частину на 2025 рік. Прогноз сформований виходячи з власних доходів та врахування безпекової і соціальної ситуації в країні, це передбачає внесення змін до проєктів бюджетів. Варто зазначити, що зміни до бюджету ще вноситимуться, але загальна картина вже окреслена.

Картина бюджету Ніжинської міської територіальної громади невтішна: відповідно зменшився бюджет розвитку на 52%, забезпеченість на поточні видатки складає лише 8% від потреби. Включені лише видатки на ремонт даху одного з закладів середньої освіти і укриття.
Формування прогнозу дозволяє бачити перспективу на найближчі три роки.

Олександр Кодола зазначив, що наше завдання – максимально працювати в тих можливостях, які є. Ця проблема вже неодноразово обговорювалася. «На жаль, поки йде війна, росту та розвитку в країні та місті не буде», – підсумував міський очільник.
15.08.2024