Управління соцзахисту інформує про заходи із соціальної підтримки на період карантину

На період встановлення карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19), уряд прийняв низку постанов, спрямованих на соціальний захист населення на період дії карантину.

Постановою Кабінету Міністрів України № 247 «Про особливості надання житлових субсидій» від 25 березня 2020 року уряд здійснив важливий крок у підтримці громадян в умовах карантину – спростив порядок надання житлової субсидії та запровадив додаткову компенсацію витрат на оплату комунальних послуг на час карантину.

Згідно з постановою, на період карантину забороняється припиняти надання житлових субсидій у випадках, передбачених Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 №848, крім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії (переїзд родини або смерть одинокої особи).

Розрахунок житлових субсидій на період карантину відбуватиметься з урахуванням збільшених на 50% соціальних нормативів користування такими комунальними послугами, як централізоване водопостачання та водовідведення, постачання гарячої води, газу та електроенергії для побутових потреб (окрім опалення) (соціальні нормативи, у межах яких надається субсидія на оплату ЖКП, встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409).

Житлова субсидія має бути призначена громадянам, які були звільнені з роботи в період карантину, відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні.

Крім того,деяким домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді 2019-2020 років за рішенням комісії, та мали б звертатися із заявою про призначення субсидії на наступний період, субсидія буде призначатись автоматично, без подання громадянами заяв про призначення житлової субсидії.

До таких домогосподарств належать домогосподарства, у складі яких: є особи, у яких взагалі були відсутні доходи або нарахований дохід був менший ніж розмір мінімальної заробітної плати, є внутрішньо переміщені особи; кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих осіб та інші.

Але, поряд з цим, потрібно своєчасно сплачувати за спожиті комунальні послуги, оскільки умова про непризначення житлової субсидії на наступний період у разі наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг чинна.

Тому, при призначенні житлових субсидій на період з травня 2020р. по квітень 2021р. управління враховуватиме наявність у громадян заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2020р. №251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» управлінням проведено нарахування одноразової грошової допомоги у сумі 1000 гривень 904 громадянам, які одержують державну соціальну допомогу у зв’язку з інвалідністю (крім осіб, які отримують одночасно пенсію у зв’язку з втратою годувальника) та за віком замість пенсії. Щодо дати виплати цієї одноразової грошової допомоги, то такою інформацією управління на сьогодні не володіє.

Управління соціального захисту населення

17.04.2020