Відбулась зустріч на тему: «Актуальні питання підтримки та розвитку малого та середнього бізнесу»

27 серпня 2021 року у великій залі Ніжинської міської ради відбулась зустріч на тему: «Актуальні питання підтримки та розвитку малого та середнього бізнесу» за участі керівництва виконавчого комітету Ніжинської міської ради, представників малого та середнього підприємництва Ніжинської територіальної громади та гостей.

У своєму виступі міський голова Олександр Кодола зазначив, що даний  захід присвячений Дню підприємця, який в Україні святкують у першу неділю вересня. «Мета міської влади, податкових органів та інших причетних служб – налагодження тісної співпраці з місцевим бізнесом, з місцевими підприємцями. Органи місцевого самоврядування завжди відкриті до співпраці. Підприємці можуть озвучувати проблемні питання бізнесу для того, щоб ми спільно могли попрацювати над їх вирішенням. Без приватного бізнесу сьогодні неможливо уявити економіку будь-якої держави та будь-якого міста, неможливо уявити будівництво, торгівлю та побутове обслуговування, транспорт і зв'язок, інші галузі»,- зазначив Олександр Михайлович.

Загалом на території міста функціонує 161 юридична особа та 3225 фізичних осіб - підприємців. В Ніжині 19 середніх та 142 малих підприємств. У бізнесі працюють 5279 чол. Тобто, кожен восьмий працюючий зайнятий у цій сфері. Питома вага надходжень до зведеного бюджету від малих підприємств та фізичних осіб-підприємців складає 20,3%. Міська рада та її виконавчий комітет зацікавлені у розвитку двостороннього діалогу з бізнесом, та сприянні розвитку бізнесу в нашій територіальній громаді. Рішенням Ніжинської міської ради № 6-56/2019 р. від 26.06.2019 року затверджена «Стратегія розвитку міської об’єднаної територіальної громади 2027». Однією із стратегічних цілей визначена ціль: «Створення сприятливих умов для розвитку бізнесу, промисловості та залучення інвестицій». За допомогою Програми “U – LEAD з Європою» проведена реконструкція приміщення по вул. Покровській,8/66, в якому розпочав свою роботу модернізований, приведений до сучасних вимог ЦНАП. Центром підтримки підприємництва, що відкритий на базі ніжинського центру надання адміністративних послуг, на платформі Start Business Challenge заповнені 120 кейсів доступних видів бізнесу для міста Ніжина. З метою надання фінансової підтримки для суб’єктів господарювання міста та для розвитку туристичної інфраструктури міста затверджений Порядок про надання такої допомоги. З метою залучення малого бізнесу до ярмаркової діяльності, на території Ніжинської територіальної громади організовані та проведені сезонні сільськогосподарські ярмарки «Сад-город»; святковий ярмарок з продажу квіткової продукції до свята 8 березня, ярмарок на Івана Купала. Продовжує діяти Рада підприємців. Одним із напрямків підтримки підприємництва є передача в оренду комунального майна.

Під час зустрічі представники Департаменту економічного розвитку ЧОДА, Ніжинської ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області, Державної організації «Регіональний Фонд підтримки підприємництва по Чернігівській області», Чернігівської регіональної торгово-промислової палати, Агенції регіонального розвитку Чернігівської області, Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівські області, відділу адміністративно-дозвільних процедур та регіональний експерт Проекту Технічної допомоги ознайомили учасників з інструментами підтримки та розвитку бізнесу, можливостями для започаткування підприємництва, актуальної інформації у податковому законодавстві, особливостей отримання адміністративних послуг.

Представники бізнес спільноти мали можливість отримати відповіді на свої питання.

Презентаційні матеріали спікерів оприлюднені на сайті міської ради в рубриці «Економічний розвиток», а в разі необхідності консультації можуть бути надані особисто.

У випадку виникнення запитань щодо інформаційних матеріалів чи контактів, прохання звертатись до відділу економіки та інвестиційної діяльності виконавчого комітету Ніжинської міської ради, тел. 2-53-36.


Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю  

28.08.2021