Відбулася ексклюзивна виставка українського художника-ілюстратора Олександра Кошеля

08 лютого у художньому відділі музею Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського відбулася ексклюзивна виставка 27 робіт одного з найвідоміших українських художників-ілюстраторів Олександра Кошеля.
На передодні ювілею відомого ілюстратора Олександра Кошеля відбулася перша художня виставка його робіт. Олександр Іванович Кошель народився 10 лютого 1952 року на Чернігівщині.
Від імені міського голови Олександра Кодоли, секретар міської ради Юрій Хоменко привітав ілюстратора з відкриттям першої художньої виставки та зауважив, що для міста це знакова подія.
На адресу Олександра Кошеля лунало багато добрих слів від колег, учнів, друзів та від поціновувачів його таланту.
Двадцять років свого життя Олександр посвятив навчанню студентів Ніжинського училища культури та мистецтв ім. М. Заньковецької (сучасна назва «Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» Чернігівської обласної ради).
Олександр Іванович займався проблемами ергономіки, проектуванням малих архітектурних форм, виставкових та музейних експозицій. Створював колекції марок та конвертів.
З 1979 року почалось співробітництво митця з Українськими книжковими видавництвами, такими як: «Веселка», «Дніпро», «Радянська школа», «Освіта», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Парламентське», «Юніверс», «Десна», «Марка України О. Кошель - багаторазовий дипломант, лауреат конкурсів «Мистецтво книги», учасник багатьох виставок книжкової та прикладної графіки: у 1979 р. він став дипломантом міжнародної виставки у Москві; наступного року представляв свої роботи на Міжнародній виставці у жанрі спортивного плаката; 1981 року брав участь у художньому вернісажі "Художники Чернігівщини". Декілька років поспіль, починаючи з 1982, ставав дипломантом виставки "Художник і книга". Його ілюстрації, книги та поштові мініатюри демонструються у багатьох країнах світу.
За 30 років роботи Олександр Іванович проілюстрував понад 100 літературно-художніх видань.
Слід зауважити що перший український буквар був проілюстрований Олександром Кошелем.
Крім книжкової ілюстрації митець займався створенням проектів іконостасів. Перший іконостас, який виготовив Олександр Кошель – це для Ніжинського храму Всіх Святих. Також його іконостаси є в одному з Конотопських храмів та Чернігівській церкві Михаїла і Федора.  

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю

08.02.2022