Відбулася зустріч з представниками міжнародної благодійної організації «Ромський жіночий фонд «ЧІРІКЛІ»

17 лютого відбулася робоча зустріч в рамках  реалізації «Стратегії запобігання всім формам дискримінації ромської національної меншини та включення в українське суспільство тих її представників, які опинились у складних життєвих обставинах на період до 2030 року».

Учасники – представники  міжнародної благодійної організації  «Ромський жіночий фонд «Чіріклі», заступники міського голови,  керівники структурних підрозділів  Ніжинської міської ради з різних напрямів діяльності.

Відкриваючи  засідання, заступник міського голови  Ірина Грозенко зазначила, що команда міського голови Олександра Кодоли  готова до нових форматів співпраці,  відкрита до конструктивних діалогів і робитиме усе можливе для   підтримки громадської активності ромського населення  міста, налагодження співробітництва, створення  відповідних можливостей  для реалізації ромами етнонаціональних та соціальних потреб. Вирішення багатьох питань можливе лише завдяки спільній діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, ромських громадських організацій за участі та підтримки міжнародних та європейських інституцій. Ірина Вікторівна висловила подяку представникам громадської організації «ЗОР» (голова Бублик Марина) за активну роботу у цьому напряму. Також було  наголошено, що в Ніжині  створені рівні умови у доступі до належних медичних, соціальних, освітніх  послуг. У 2021 році збільшено фінансування  на зміцнення матеріально-технічної бази медичних закладів. Відкрито денне відділення при поліклініці. Актуальним залишається питання  відкриття стаціонарного відділення для  одиноких людей.

Заступник міського голови Сергій Смага  підтвердив готовність щодо підтримки ромських  ініціатив у нашому місті, а також поділився  власним досвідом, який пов'язаний з  проживанням його сім’ї упродовж певного часу  на одній вулиці з представниками ромської національності.

Координатор проєктів Міжнародного жіночого фонду «ЧІРІКЛІ» Юліан Кондур розповів про досвід роботи ромських посередників (медіаторів), правозахисників, громадських активістів, який  свідчить, що за певних умов – системної організації роботи , послідовності, персональної відповідальності і зацікавленості – досягнення поставлених  цілей  щодо співпраці та посилення громадської активності ромського населення  є абсолютно реальним. Ромський жіночий фонд «Чіріклі» протягом багатьох років виступав за те, щоб програми та заходи, спрямовані на громаду, відповідали на численні форми дискримінації, з якими стикаються ромські жінки, та збирав практичну інформацію щодо місцевих ситуацій ромських жінок через мережу ромських медіаторів, що працюють у різних регіонах України.

Юліан Кондур підкреслив, що  16 правозахисних ромських організацій працювали над Стратегією  захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року і багато сил вклали в розробку  нового документу  щодо подальшої інтеграції ромів. Важливим залишається вивчення потреб ромів з інвалідністю.

 Правозахисник підняв питання сприяння розвитку підприємництва серед ромів,  проходження  підготовчих курсів, тренінгів,курсів, звернувши увагу на посилення інформування щодо цього напряму.

На запитання  заступника міського голови Ірини Грозенко щодо назви Фонду  розповів, що ЧІРІКЛІ  у перекладі з ромської мови означає «пташка» -  це символ свободи, прав людини, що є в основі усієї діяльності за права ромських меншин.

Активну позицію  щодо  реалізації спільних проєктів та  подальшої співпраці під час  зустрічі  продемонстрували  голова ГО «ЗОР», медіатор Марина Бублик, член ГО «ЗОР» Бублик Руслан, медіатор Золотарьова Нонна.

В ході обговорення потреб та пріоритетів  учасники обмінювалися інформацією, досвідом, думками, висловлювали власне бачення щодо подальшої взаємодії та шляхів налагодження  партнерських відносин на різних рівнях співпраці.

 В.о. начальника управління освіти  Надія Пономаренко  розповіла, що ромські діти навчаються в багатьох школах міста:  гімназії 5,6,14,ЗОШ № 10, 11,13, 17, ЗДО №8,СЮТ), здобувають дошкільну,загальну середню та позашкільну освіти.  Дітлахи є активними  учасниками заходів, які проходять у закладах освіти.

Представники соціальної сфери - начальник управління соціального захисту  населення  Валентина Кулініч, директор територіального центру соціального обслуговування Інесса Шаповалова розповіли про заходи соціальної підтримки населення, про виплати допомог, житлових субсидій, про соціальне обслуговування та надання соціальних послуг, наголосивши, що вся робота служб грунтується на забезпеченні рівності прав і свобод,  повазі до гідності кожної людини та забезпечення рівних можливостей.

Начальник служби у справах дітей  Наталія Рацин проаналізувала ситуацію  щодо  ромських сімей, зазначивши, що особлива увага приділяється не лише дітям, які  опинилися у складних життєвих обставинах, а й  дітям, які разом з батьками приїжджають до Ніжина  без реєстрації.

Продовжуваючи тему освітнього рівня, доцент Ніжинського університету Оксана Щотка  підняла питання занадто малої  частини  ромів, які   навчаються у вищих навчальних закладах. Викладачка висловила думку щодо важливості питання мотивування  молодих ромів до здобуття професійної та вищої освіти, вирішення виплат соціальних стипендій, те, що можна  отримувати через міні-гранти фондів. Юліан Кондур підтвердив, що  для багатьох ромів, які здобували вищу освіту,  стипендії, наприклад з освітнього Фонду,  надали  нових можливостей  щодо навчання.

Також викладачка, посилаючись на  практичні дослідження,   актуалізувала  проблему упередженого ставлення у щоденному житті до представників ромської національності та виключення із  життя громади.

Під час спілкування було наголошено щодо поширення інформації про культуру, мову, традиції  ромського населення.

Викладач-науковець університету   Жанна Володченко, продовжуючи дискусію,   запропонувала  різні напрями співпраці і залучення ромських активістів до  спільної  реалізації соціальних проектів та програм, орієнтованих на соціалізацію та соціальну адаптацію ромської громади. 

У жвавому діалозі пройшла зустріч з представниками жіночого ромського фонду «Чіріклі». Результатом стали домовленості щодо напрацювання спільного плану дій саме по м.Ніжину та продовження роботи у вищеокреслених напрямах.


За інформацією  організаторів заходу

 управління культури і туризму Ніжинської міської ради

 

17.02.2021