Відбулися урочистості з нагоди 210- річчя з дня народження Миколи Васильовича Гоголя

210-літній ювілей Миколи Гоголя – знакова подія для нашого міста.

1 квітня в 1809 році в небагатій поміщицькій сім’ї в селі Сорочинці Полтавської губернії народився Микола Васильович Гоголь. Саме у Ніжині, в 1821 році у Ніжинській гімназії вищих наук розпочався його творчий шлях.

З нагоди відзначення в місті 210-річчя з дня народження Миколи Васильовича Гоголя були проведені тематичні заходи у бібліотеках міста, зокрема книжкові виставки та ілюстративні виставки літератури «Творча доля Миколи Гоголя в дослідженнях вищої школи», «Микола Гоголь і Ніжин», «Гоголівськими стежками по Україні», проведено Міжнародну наукову конференцію «Микола Гоголь і сучасний культурний контекст», екскурсії «Гоголівські місця Ніжина», «Ніжин містичний. Там, де ходив Гоголь», тощо.

210- річчю з дня народження Миколи Васильовича Гоголя присвячені наукові збірки: «Гоголезнавчі студії» за редакцією П.В. Михеда та «Література та культура Полісся» Випуск 94» за редакцією Самойленко Г.В.

1 квітня у сквері ім. М. Гоголя відбулися урочистості з нагоди 210- річчя з дня народження Миколи Васильовича Гоголя. В заході взяли участь міський голова Анатолій Лінник, Почесний громадянин міста Ніжина, науковець Григорій Самойленко, депутати міської ради, керівники управлінь та відділів, представники громадської ради, професори, освітяни, громадяни та ЗМІ.

Міський голова Антолій Лінник у вітальному слові зазначив, що багато видатних людей навчалося в м. Ніжині, в тому числі Микола Гоголь випускник Ніжинської гімназії вищих наук. В Ніжині він навчався сім років, в цьому місті формувався його світогляд, почав писати свої перші твори. Міська влада приділяє багато зусиль щоб центральна частина міста, її історичні місця мали належний вигляд. Гоголь та його персонажі для сучасного Ніжина актуальні як ніколи. В цьому полягає талант всесвітньовідомого письменника. Глибинне розуміння людської природи відрізняло Гоголя поміж інших видатних письменників.

В день народження М. Гоголя очільник міста привітав науковців, ніжинців, які стали лауреатами міжнародної інтелектуальної премії імені Миколи Гоголя: доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри світової літератури та історії культури Григорія Самойленка та науковця, журналіста Тетяну Сидоренко.

До вітальних слів міського голови долучилися Григорій Васильович Самойленко та директор Гоголезнавчого центру університету Михед Павло Володимирович.

Вихованці Ніжинського коледжу культури і мистецтва імені Марії Заньковецької декламували тексти з відомих на весь світ творів письменника.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

01.04.2019