Відбулось чергове 72 засідання сесії міської ради.

29 квітня відбулось 72 пленарне засідання Ніжинської міської ради під головуванням міського голови Анатолія Лінника. У роботі сесії взяли участь 29 депутатів, перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко, радник міського голови Сергій Осадчий, керівники комунальних підприємств, структурних підрозділів та виконавчих органів міської ради та ЗМІ.

На початку засідання міський голова Анатолій Лінник наголосив, що пленарне засідання проводиться з дотриманням обмежувальних заходів, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року № 215 «Про запобігання поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» зі змінами від 16.03.2020 року».

Відкритість проведення пленарного засідання забезпечено шляхом онлайн-трансляції і відеозапису.

На порядок денний винесено 89 проектів.

Депутати внесли зміни до затверджених бюджетних програм та внесли зміни до рішення міської ради VIIскликання від 24 грудня 2019 року №8-65/2019 «Про бюджет Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади на 2020 рік»». Зокрема, зміни стосувались перерозподілу коштів для закупівлі відеоларингоскопа для індивідуального захисту лікарів під час огляду пацієнтів від можливої інфекції, в тому числі від коронавірусної.

Прийнято рішення «Про затвердження типового Положення про піклувальну раду закладу загальної середньої освіти Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади» та «Про затвердження міської цільової програми «Реставрація пам’яток архітектури Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади в 2020 році»». Також були прийняті земельні питання, які стосувалися фізичних та юридичних осіб. А також рішення щодо оренди комунальної власності Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади.

За ініціативи міського голови Анатолія Лінник було підготовлено рішення «Про внесення змін до Положення про єдиний податок, затвердженого рішенням Ніжинської міської ради від 08 липня 2025 року №-69/2015 «Про затвердження місцевих податків». Анатолій Валерійович зауважив, що даний проект підготовлений з послабленням фінансового навантаження на підприємців міста Ніжина. Це стосується: перша група - фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень; друга група - фізичні особи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; обсяг доходу не перевищує 5 000 000 гривень. Зміни не поширюється на фізичних осіб-підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи-підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи; третя група - фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 7 000 000 гривень;".

А також внесли зміни в Розділ IV доповнити пунктом 4.4 Положення такого змісту: 4.4.Тимчасово, за період з 1 травня по 31 травня 2020 року у зв’язку з вимушеною втратою економічної активності суб’єктів господарювання, встановити наступні фіксовані ставки єдиного податку для фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

1) для першої групи платників єдиного податку - 0 відсотків розміру прожиткового мінімуму;

2) для другої групи платників єдиного податку - 0 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

У "Різному" розгялнули звернення до Уряду щодо роботи ринків на території Ніжинської громади.

Всі проекти порядку денного розглянуті. Детальніше за посиланням: http://www.nizhynrada.gov.ua/article/1867/rshennya-priynyat-na-chergovy-72-ses-7-sklikannya-29-kvtnya-2020-roku.html

Відділ інформаційно-аналітичного забезпечення

та комунікацій з громадськістю, Ольга Гук

29.04.2020