Відбулось засідання виконавчого комітету

Сьогодні, 5 березня, в малій залі міськвиконкому під головуванням міського голови Анатолія Лінника відбулось чергове засідання виконавчого комітету.

Порядок денний включав у себе питання, які стосувались відзначення Подяками, Почесними Грамотами та Грамотами виконавчого комітету Ніжинської міської ради, матеріалів опікунської ради, проведення міжнародного танцювального заходу, поповнення міського резерву матеріально-технічних ресурсів для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та ін.

Перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник зачитав листа від голови Чернігівської обласної ради з пропозицією тимчасово обмежити або скасувати проведення масових культурних, розважальних та спортивних заходів. Для прийняття рішення, щодо пропозиції голови ЧОДА, члени виконавчого комітету заслухали начальника управління освіти Станіслава Крапив’янського, начальника управління Держпродспоживслужби Віктора Рафальського, директора КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксану Калініченко, заступника генерального директора комунального некомерційного підприємства «Ніжинська центральна міська лікарня ім. М. Галицького» Олену Шейко. Усі вони зазначили, що підтримують пропозицію тимчасово ввести заборону на проведення масових заходів.

На засіданні виконавчого комітету депутат Ніжинської міської ради Олег Щербак зачитав відкрите звернення від фракції «Батьківщина» до міського голови з вимогою перерозподілу бюджетних коштів у сумі 270 тис грн, які були виділені для придбання крематора для спалення решток тварин. А кошти перенаправити на питання, які потребують негайного вирішення та соціального спрямування, чи благоустрою міста. «Враховуючи запити громадськості, стосовно реалізації міської цільової програми «Контролю за утриманням домашніх тварин і регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами на 2020 рік», пропонуємо провести аналіз планових на 2020 рік заходів цієї програми на предмет нагальності та ефективності, і винести цю інформацію на окреме обговорення із залученням громадськості», - йшлося в зверненні.

Міський голова Анатолій Лінник зауважив, що депутати міської ради, самоусвідомлюючи необхідність вирішення проблеми захоронення рештків загиблих тварин, прийняли рішення, яке стосувалось виділення коштів на придбання крематора. «Люди звертаються, що немає куди подіти мертвих тварин. Багато хто викидає рештки на смітники. Кладовищ для захоронення тварин у місті немає, немає і підприємств з їх утилізації. Цю ініціативу комунального підприємства «Виробниче управління комунального господарства» розглядали на депутатських комісіях та підтримали на пленарному засіданні. Я дав доручення вивчити це питання. Ми звернулись до Держпродспоживслужби стосовно санітарних вимог до даних об’єктів. Відповідь ми чекали місяць, нам відповіли, що це не в їх компетенції. Вирішити це питання можна через проектування. Ця проблема була розглянута на нараді з благоустрою, де відділ містобудування та архітектури запропонував вивчити можливість розміщення даного об’єкту на території полігону ТПВ. На що я дав доручення разом із проектною організацією вивчити вимоги до даних об’єктів. До цього моменту ніяких дій не вчинялось. Ми заблокували вирішення цього питання і нічого не купуємо, поки не вивчимо всі аспекти вимог до даного проекту», - наголосив Анатолій Лінник.

«Зараз це питання опрацьовує обласний департамент екології. На конкурсній основі буде визначатись підприємство, яке буде проводити дослідження. Жодних дій по встановленню в Ніжині крематору не проводились», - додав Григорій Олійник.

Депутат Ніжинської міської ради Юрій Хоменко доповів, що ініціатива придбання крематора виникла на базі підприємства КП «ВУКГ» із загальної необхідності життєдіяльності міста. «Звернення нашої фракції полягає в тому, що деякі люди, спекулюючи відповідними моментами, не маючи відповідної інформації або дезінформовані, не розібравшись у даній ситуації проводять активні дії для дискредитації органів влади. Необхідність у придбанні цієї установки є, бо щодня на дорогах міста під колесами авто гинуть тварини. У лісі на вулиці Прилуцькій люди вже зробили кладовище для тварин. Але поки що ми просимо відтермінувати вирішення даного питання для його всебічного обговорення», - сказав Юрій Хоменко.

Також, депутати звернулись із вимогою провести робочу зустріч для обговорення стратегічно важливих для громади питань, які потребують негайного розгляду, з метою вжиття заходів, прийняття негайних рішень для запобігання порушень прав і інтересів територіальної громади. А саме: ефективне використання бюджетних коштів та забезпечення участі громади у визначенні пріоритетності напрямків фінансування видатків міського бюджету; реалізація міської програми поводження з ТПВ; утримання доріг та безпека руху; забезпечення якісного водопостачання та водовідведення; встановлення тарифів на комунальні послуги; організація пасажироперевезень на території громади; землекористування на території громади; екологічний стан річки Остер.

Анатолій Лінник зазначив, що визначення пріоритетів направлення бюджетних коштів і земельні питання знаходиться, виключно, у повноваженнях міської ради, а не міського голови.

Також на засіданні виконавчого комітету заслухали інформацію керівника ТОВ «НіжинТеплоМережі» Любові Ісаєнко. Інформацію взято до уваги.

Міський голова Анатолій Лінник наголосив, що 14 березня відбудуться громадські слухання. Усі бажаючі можуть бути присутні на заході. Із собою обов’язково мати паспорт для реєстрації.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Лілія Ломакіна

05.03.2020