Відкритий лист міського голови

Шановні ніжинці!

Звернутись до вас з відкритим листом мене змусила подія, яка вимагає оприлюднення чіткої позиції з мого боку як громадянина, посадовця, який слідкує за дотриманням чинного законодавства України на території ніжинської громади.

Мова йде про опубліковану на офіційному сайті Ніжинської міської ради електронну петицію щодо Передачі та сприяння поверненню церков, соборів та монастирів на території міста у володіння (користування) Українській православній церкві Київського патріархату.

Зазначаю, що відповідно до Основного Закону України, Україна є світською державою, де церква відділена від держави та держава від церкви. Очевидним є факт, що культові споруди перебувають у власності, користуванні релігійних громад, або ж на балансі відповідних структур ОДА. Процедура передачі власності не входить до повноважень міської ради та її виконавчого комітету. Втручання в господарську та майнову діяльність релігійних громад вважаю недопустимою, передчасною та такою, що може викликати хвилю міжконфесійного протистояння.

Доречним було б нагадати думку речника УПЦ КП Архиєпископа Євстратія (Зорі), який коментуючи пропозиції щодо перерозпроділу майна релігійних громад, серед іншого зазначив:

Києво-Печерська Лавра, так як і інші Православні святині, повинна належати єдиній помісній православній церкві. До тих пір, поки в Україні не утворена така церква, ініціювати питання про передачу Лаври, наприклад, Київському патріархату, означає надати зайвий привід для кремлівської пропаганди.

Але коли в Україні буде створена така церква, питання загальноукраїнських національних святинь вирішиться, при чому вирішиться достатньо швидко та безболісно. Актуалізація даного питання сьогодні була би лише приводом для Москви та прибічників Московського патріархату вкотре оголосити про, начебто, переслідування, утиски та інше, маніпулювати цим питанням як в самій Україні так і на міжнародній арені.

Закликаю всіх вірян, особливо підписантів електронної петиції, з повагою поставитись до думки Архиєпископа, яка є прикладом християнської мудрості, толерантності, зваженості, далекоглядності та поваги до громадян, яка не ґрунтується на поділі віруючих в залежності від віросповідання.

Ніжин – місто з більш ніж 1000-літньою історією, місто, відоме всьому світу своєю багатонаціональною громадою, міжконфесійною терпимістю та повагою до ближнього. Це надбання багатьох поколінь наших предків, які повинні нам слугувати прикладом для наслідування. Ніжин – це частина України, на долю якої на початку третього тисячоліття випали тяжкі часи випробувань. Наше завдання зберегти мир і злагоду в державі, в місті, в сім’ї і в кожному серці.

Щиро сподіваюсь на порозуміння.

З повагою

міський голова

А. В. Лінник

15.07.2016