Відповідальність за розміщення реклами без дозволу

До уваги жителів громади та гостей міста!

Під час рейдів по місту посадовими особами відділу з благоустрою виконавчого комітету постійно фіксуються факти незаконного розміщення реклами різного змісту як звичайними жителями, так і власниками фірм, офісів, приватних структур, розважальних закладів, які закликають щось придбати, десь попрацювати, щось відвідати.

Вкотре наголошуємо, що на території населених пунктів Ніжинської територіальної громади ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ

«Наклеювати, розміщувати чи малювати оголошення, листівки чи інформаційні повідомлення на будівлях підприємств, установ, організацій, будинках, кіосках, павільйонах, автобусних зупинках, парканах, , опорах ліній електромереж, вуличного освітлення, дорожніх знаках та інших елементах комунікацій чи об’єктів благоустрою, у тому числі на поверхні дорожнього покриття, тротуарів, вуличних та велосипедних доріжок, дерев тощо.

Особи, винні у цьому порушенні Правил, відшкодовують за власний рахунок повну вартість ремонту фасаду або стіни житлового будинку, виробничої споруди, паркану, опори, тощо. (пункт 2.24.7. Правил благоустрою територій населених пунктів Ніжинської територіальної громади).

За ці порушення передбачена адміністративна відповідальність – накладання штрафу за ст.152 КУпАП.

Окремим, не менш важливим проблемним питанням, є російськомовна реклама, розміщення якої, на жаль,  досі має місце на окремих об’єктах.

 Ще у 2019 році Верховна Рада України ухвалила Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Під час війни вимоги цього документу набули особливої актуальності та важливості. Підтримка мови – підтримка держави України, її мужніх воїнів. І це мають розуміти усі, хто проживає на сьогодні в Україні і особливо ті, хто в складних умовах воєнного стану здійснює господарську чи підприємницьку діяльність.Ключове питання для бізнесу – це стаття 30 цього Закону, яка встановлює, що всі надавачі послуг і продавці мають обслуговувати споживачів українською. Окрім усного спілкування, державна мова повинна використовуватися в інформаційних матеріалах про послуги й товари. Українською мають бути написані:

  • назва й уся супутня інформація про товар;
  • оголошення;
  • уся зовнішня реклама (текстова, візуальна, аудіо);
  • маркування та інструкція до ліків;
  • мобільні застосунки;
  • записи вебінарів, курсів й уроків, якщо вони використовуються як контент сайту.

       Треба розуміти, що закон охоплює практично всі сфери громадського життя й бізнесу, суспільних і побутових відносин. Тому, щоб не порушувати його норми, краще повністю перевести свій бізнес на українську за замовчуванням і вести діяльність виключно державною мовою. 

       Порушення положень Закону буде тягнути за собою адміністративний штраф у розмірі 200-300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3400-5100 гривень). Якщо порушення вчинене вперше, то може бути просто попередження.
       Дана санкція передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення (кодекс доповнено статтею 188-52 -
зміни до КпАП набудуть чинності 16 липня 2022 року).

 

                                                                               Відділ з благоустрою виконавчого комітету міської ради

 

24.03.2023