Як безпечно повідомити правоохоронні органи про колаборантів

Якщо вам відомі люди, які почали співпрацювати з окупантами, виступати проти України та поширювати у вашому населеному пункті російську пропаганду, — негайно повідомляйте про них у чат-бот Міністерства цифрової трансформації України «єВорог».

Зробити це можна в декілька кліків, перейшовши у згаданий чат-бот з головного екрана мобільного застосунку «Дія» або за посиланням. Повідомляючи про колаборантів, необхідно вказати геолокацію людини чи групи людей, а також додати фото або відео. Слід також описати, чому ви вважаєте особу та подробиці її допомоги ворогу.

Надіслати інформацію у єВорог можна також без фото чи відео. Достатньо лише детально описати те, що побачили.

Пам’ятайте, що знімати колаборантів потрібно тільки тоді, коли переконані, що вам нічого не загрожує: прихованою камерою та з безпечного місця.

Щойно надішлете повідомлення в чат-бот — не забудьте видалити листування з єВорогом та фото/відеокадри з телефона.

Отримані заявки про ймовірних колаборантів направляються на перевірку Службі безпеки.

Повідомити про зрадників та колаборантів можна і в чат-боті Нацполіції в Telegram. Правоохоронці проаналізують всі зібрані дані, і діям фігурантів буде надана правова кваліфікація.

Також працює «гаряча лінія» Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України за номером +38 (050) 352-72-77.

03.03.2023