З Днем Соборності України!

Шановні ніжинці!

Прийміть щирі вітання з одним із найважливіших національних свят – Днем Соборності.

22 січня 1919 р. на Софійському майдані в Києві пролунали слова «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України».

Сто один рік тому акт єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу став символом віковічного, ще з князівських і козацьких часів, прагнення нашого народу до Соборності.

Ідея соборності, яка має глибокий символічний зміст, нині набуває нових відтінків та барв. Відродження єдиної Української державності, яке розпочалося більше століття тому, на жаль, нам знову доводиться відстоювати. Сьогодні український народ знаходиться на передовій боротьби за свободу, гідність, суверенітет і демократію. Сьогодні перед нашою державою постали нові виклики. На Сході України відстоюють її цілісність і неподільність. Задля єднання суспільства довкола ідеї зміцнення державності українські герої жертвують здоров’ям і життям.

Тому, аби пройти усі виклики сьогодення, дорогі ніжинці, нам потрібно бути, згуртованими, мудрими, наполегливими та виваженими у своїх діях. Віддаючи шану минулому, ми доводимо всьому світові, що Україна є цілісною соборною державою, а українці – єдиний народ.

Разом із Днем Соборності України ми святкуємо ще й День Свободи. Бо саме Свобода – наша цінність. Вона об'єднує громадян України незалежно від поглядів і переконань. Найважливіше, що суспільство здобуло право на зміни, яке маємо сприймати не як дарунок, а як обов'язок діяти, змагатись і працювати для гідного життя.

Для кожного громадянина України настав час усвідомити себе повноцінним господарем держави – вимогливим, активним, діяльним. Адже це ті якості, які необхідні добробуту нашої країни.

Від щирого серця вітаємо всіх із Днем Соборності та Свободи України! Бажаємо добра та щастя, миру та достатку.

З повагою, міський голова Анатолій Лінник,

секретар Ніжинської міської ради Валерій Салогуб

22.01.2020