Засідання оргкомітету з питань стратегії розвитку міста: анкетування, візія та інші способи соцопитування

9 січня у великій залі Ніжинської міської ради відбулось чергове засідання організаційного комітету з питань стратегії розвитку міста.

Першим взяв слово міський голова Анатолій Лінник. У своїй промові він наголосив, що стратегія розвитку міста має бути, у першу чергу, орієнтована на людський ресурс. Адже це наразі найвища цінність для будь-якого міста. Перший заступник міського голови Григорій Олійник додав, що після вивчення досвіду міст, які мають позитивний результат у розробці і у втіленні власної стратегії, дійшли висновку: ці міста чітко дотримувались декількох напрямків, по яким реалізовувалась стратегія, виокремивши аспекти, що притаманні лише цим містам, а отже забезпечують їх сталий розвиток. Саме у цих випадках стратегія формувалась на основі людського потенціалу.

Модератор проекту Світлана Рожок пояснила, що написання стратегії розвитку міста – досить динамічний процес. Як показує досвід розробки стратегій муніципалітетів та об’єднаних територіальних громад, превалює динаміка створення стратегії від конкурентоспроможної до сталого розвитку. Наше ж місто має орієнтуватись на місцевих жителів і обирати напрямок збереження населення міста, створення відповідних умов для проживання і працевлаштування місцевих мешканців.

Після тривалих обговорень було вирішено провести анкетування серед ніжинців, написання візій сратегії розвитку міста. Секретар міської ради Валерій Салогуб вніс пропозицію залучити старших школярів, давши їм завдання написати твір або есе на тему: «Яким я бачу місто через…. років». Члени робочої групи визнали думку слушною, адже молодь – це ключова аудиторія, на яку слід спиратись при написанні Стратегії.

Також модератори запропонували провести соціологічні опитування на бачення стратегії розвитку Ніжина на основі карти капіталів

Зідно з тлумаченням Міжнародної ради з інтегрованої звітності усі 6 капіталів лежать в основі створення економічної та неекономічної вартості і є фундаментом взаємодії державних інституцій, бізнесу, суспільства:

Фінансовий капітал – це усі фінансові засоби, що є в розпорядженні громади. Йдеться про наявні оборотні кошти, резервні кошти, боргові зобов’язання, рівень доходів населення, обсяг інвестицій, тощо.

Промисловий та технологічний капітал – це уся фізична інфраструктура, що збудована на території, а також виробничі об’єкти та великі технологічні установки.

Людський капітал – це люди, що проживають на території, а також гості міста. Якість людського капіталу оцінюється за параметрами освіти, стану здоров’я, сукупного професійного досвіду, кількістю талантів та якістю навичок.

Природній капітал – це природні ресурси території, географічні чинники, корисні копалини, ландшафтні особливості, тощо.

Соціальний капітал окреслює стосунки між людьми, рівень суспільної довіри, вагомість звичаєвих норм, поведінкової культури, наявність спільних цінностей, тощо.

Інноваційний та творчий капітал демонструє, те, як часто з’являються та втілюються свіжі ідеї, винаходи, творчі проекти, чи громада створює можливості для талановитих людей, тощо.

Суспільні капітали зростають, руйнуються, або трансформуються залежно від дій ключових заінтересованих сторін території або внаслідок реагування на зовнішні чинники. Карта суспільних капіталів допомагає оцінити стан кожного з капіталів на певній території, та окреслити пріоритетні напрями розвитку території.

Респонденти визначатимуть, який капітал є ключовим. На основі аналізу відповідей і створюватиметься стратегія.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

09.01.2018