Завершив роботу краєзнавчий форум у Ніжині

Три вересневі дні в м. Ніжині відбувався справжній краєзнавчий форум. Приймаючою стороною форуму виступив Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського, але у якості співорганізаторів до дійства долучилось 18 установ та організацій, у тому числі і зарубіжних. Центральною подією форуму, стала конференція ІV Міжнародні Спаські наукові читання, традиція проведення якої була започаткована у 2010 р.

Але на цей раз формат конференції було розширено за рахунок проведення круглого столу в Ніжинському державному університеті на тему «Актуальні проблеми вивчення, охорони та збереження сакральної спадщини Північно-Дніпровського Лівобережжя», присвяченого 300-річчю від часу заснування Ніжинського Благовіщенського чоловічого монастиря, а також відзначення ювілею 125-річчя від дня народження відомої дослідниці у галузі етнографії, ніжинки Євгенії Спаської.

В межах форуму було проведено низку тематичних екскурсій містом, відкрито меморіальну дошку Є.Ю. Спаській, проведено презентацію монографії співробітниці музею Н.М. Дмитренко «Провінційні музеї Лівобережної України. 1920-30-ті рр.» і навіть організовано фахову дегустацію солоних ніжинських огірків від дослідної станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НАНУ.

Загалом у форумі безпосередньо або заочно (надіславши доповідь) взяло участь більше 120 дослідників – краєзнавців, істориків, етнографів, музейників з різних міст України та зарубіжжя. В конференції взяли участь як знані та поважні метри, професори, доктори наук, так і дослідники-початківці – студенти та аспіранти. В колі науковців було піднято та обговорено низку краєзнавчих проблем як загальнотеоретичного так і вузькоспеціального характеру. Виголошені та надіслані доповіді будуть найближчим часом опубліковані у кількох випусках наукового видання Ніжинського краєзнавчого музею «Ніжинська старовина» і з ними зможе ознайомитись широке коло читачів.

Наступний форум відбудеться за два роки у 2018 р. і буде не менш цікавий ніж цьогорічний.

Управління культури і туризму

виконавчого комітету Ніжинської міської ради

26.09.2016