Звернення міського голови Олександра Кодоли з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

Шановні ніжинці! Голокост – одна із наймасштабніших трагедій в історії людства.

Сьогодні, 27 січня, у річницю звільнення військами Першого Українського фронту в’язнів нацистського табору в Освенцимі, світова спільнота вшановує пам’ять жертв мільйонів невинних людей, яких знищили лише за належність до єврейського народу.

Ми завжди пам’ятатимемо найстрашніший злочин нацизму, згадуючи Освенцим, Варшавське гетто, Бабин Яр та інші місця упокоєння жертв Голокосту. А для ніжинців пам’ятним місцем жертв розстрілу під час війни є місце масового розстрілу євреїв в 1941 році, яке знаходиться на виїзді з Ніжина, в кар’єрах цегельного заводу.

Пройшовши через страхіття Голодомору 1932-1933 років, українці як ніхто інші розуміють біль єврейського народу. Це наш спільний біль, який щемить у наших серцях, ятрить рани нашої багатостраждальної землі.

У цей пам’ятний день висловлюю щирі співчуття рідним і близьким усіх загиблих від рук нацистів у роки Другої світової війни.

Схилімо голови у скорботі за мільйонами невинних жертв. Пам’ятаймо про це і будьмо єдиними у відстоюванні ідеалів державотворення, гуманізму, демократії, свободи та миру у всьому світі.

З повагою, міський голова Олександр КОДОЛА

27.01.2021