Звернення міського голови Олександра Кодоли з нагоди відзначення Міжнародного Дня Ромів

Сьогодні, 8 квітня, світ відзначає Міжнародний День Ромів – свято ромської культури, історії та національної ідентичності.

В цей день, 8 квітня 1971 року, в рамках першого Всесвітнього ромського конгресу було офіційно започатковано ромських громадський рух, затверджено національний прапор і гімн ромського народу. Це свято відзначається в понад 60 країнах світу.

За традицією роми цього дня запалюють мільйони свічок як символ єдності ромського народу, а тисячі яскравих вінків спускають на воду що символізує нелегку долю народу – вічного мандрівника без історичної батьківщини.

День ромів – це не лише свято ромської спільноти. Це свято для шанувальників ромської культури, для всіх тих, кому не байдужий ромський народ.

Багатовікова історія ромського етносу та неповторна самобутність ромської культури показує нам яким багатогранним та талановитим є цей народ.

Наразі Держава докладає зусиль для створення політичного, правового, економічного та соціально-культурного клімату в нашій країні, в якому права і культура ромів та інших національних меншин будуть шануватися та розвиватися.

Дякую ромським громадським організаціям, ромським активістам за діяльність, спрямовану на інтеграцію в українське суспільство ромської національної меншини.

З нагоди свята вітаю представників ромського населення з святом та бажаємо творчої наснаги, здійснення найкращих надій і сподівань у розвитку культурної та національної спадщини.

З повагою, міський голова Олександр Кодола

08.04.2021