Звільнення Лівобережної України від німецько-фашистських загарбників

У 1943 році відбувся корінний перелом у бойових діях на території України у ІІ Світовій війні. У запеклих чотиримісячних оборонних боях вітчизняним військам вдалося зупинити наступ. Вони почали рішучий наступ під Сталінградом 19 листопада, який закінчився оточенням і розгромом (лютий 1943 р.) трьохсоттридцятитисячного угрупування німецьких військ. Перемога на Волзі принесла доленосні зміни у ході не лише німецько-радянської, а й Другої світової війни. Їх закріпила Курська битва ( 5 липня – 23 серпня 1943), де було розгромлено 30 німецьких дивізій, зокрема, 7 танкових і моторизованих. Після цих поразок Вермахт був неспроможний успішно наступати.

18 грудня 1942 року було звільнено перший населений пункт української території – селище Півнівка Мілівського району Ворошиловоградської (нині Луганської) області. На початку 1943 року вітчизняна армія розгорнула широкий наступ на фронті – завширшки 1600 км. Почалося масове вигнання окупантів з території України. Першим серед обласних центрів України було визволено теперішній Луганськ 14 лютого 1943 року.

Внаслідок успішної Чернігівсько-Прип’ятської операції, яка почалася у серпні 1943 року, українські війська прорвали оборону і в ніч на 9 вересня форсували Десну.

Станом на 14 вересня було звільнено понад 100 населених пунктів Лівобережної України, а 15 вересня звільнено Ніжин – останній великий укріплений пункт противника на Київському напрямку.

За матеріалами сайту readbookz.com

Відділ інформаційно-аналітичної

роботи та комунікацій з громадськістю

12.09.2017