Творчі колективи Ніжинського міського Будинку культури

НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ БУДИНОК КУЛЬТУРИ

Адреса закладу:16600, Чернігівська область, м. Ніжин, вул. Батюка, 16

Телефон:2-54-87

E-mail:[email protected]

Ніжинський міський Будинок культури є комунальною клубною установою, універсально-комплексного профілю, що належить до установ клубного типу системи Міністерства культури і туризму України і безпосередньо підпорядкований управлінню культури і туризму Ніжинської міської ради Чернігівської області.

Метою Будинку культури є створення умов для самодіяльної творчості, духовного розвитку, задоволення культурних потреб і організації відпочинку населення.

Зала Будинку культури вміщує 500 глядачів, сцена оснащена професійною звуковою та світловою апаратурою. На базі Будинку діють дев’ять творчих колективів, з них 7 мають звання «народний», 2 – «зразковий».

Історія Ніжинського міського Будинку культури – це історія кількох поколінь талановитих, завзятих, творчих людей, які сприяють розширенню і збагаченню культурного простору нашого міста, сіють розумне, добре, вічне.

ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ БУДИНКУ КУЛЬТУРИ

- Розвиток самодіяльної народної творчості в усій багатоманітності її видів та жанрів, розкриття творчих здібностей та обдарувань людей;

- збереження, відродження та розвиток української культури, а також культури інших національних груп, що проживають на території міста Ніжина та регіону, зміцнення національних зв’язків в сфері художньої самодіяльності та культурно-масової роботи;

- підтримка соціально значимих ініціатив, любительських об’єднань та клубів за громадсько-політичними, науково-технічними, екологічними, художньо-естетичними та іншими інтересами;

- сприяння масовій самоосвіті в галузі літератури і мистецтва, історії вітчизняної та світової культури, культуру побуту, тощо;

- створення необхідних умов для нерегламентованого спілкування, відпочинку та розваг;

- надання методичної допомоги любительським колективам та об’єднанням, гурткам і клубам, що її потребують, а також культактиву трудових і навчальних колективів, громадським формуванням за місцем проживання та окремим громадянам з питань організації культурно-просвітницької роботи, художньої самодіяльності та дозвілля.

Литвинець Ірина Петрівна,директор Ніжинського міського Будинку культури

ТВОРЧІ КОЛЕКТИВИ БУДИНКУ КУЛЬТУРИН А Р О Д Н И ЙА М А Т О Р С Ь К И ЙТ ЕАТР

Театр Ніжинського міського Будинку культури є одним з найстаріших колективів області. Він був створений у 1954 році. Отримав звання “народний” в 1964 р. Майже 70 постановок здійснено акторами-аматорами всіх поколінь за ці роки. Серед них: М.Гоголь “Одруження”, А.Сафронов “Спадщина”, Ю.Яновський “Дума про Британку”, І.Котляревський “Наталка-Полтавка”, М.Шуст “Подвиг у пітьмі”, О.Штейн “Співочі піски”, О.Корнійчук “Загибель ескадри”, Н.Семенова “Печка на колесе”, М.Варфоломєєв “Святой и грешный”, І.Нечуй-Левицький “Кайдашева сім’я”, Т.Шевченко “Назар Стодоля”, В.Соллогуб “Беда от нежного сердца”, М.Кропивницький “По ревізії”, І.Карпенко-Карий “Мартин Боруля” , Ж.-Б. Мольєр “Несправжній хворий”, В. Винниченко “Закон”, А.Макайонок “Трибунал”, Л.Українка “Лісова пісня” та інші.

І зараз колектив живе і плідно працює. Жодне міське свято не проходить без участі акторів театру: це - уривки з вистав, театралізовані прологи і дійства, масові свята та шоу-програми.

Серед них: театралізовані шоу-програми “Театр – живе!”, “Жінка – це велика сила”, “Сни новорічної ночі”, “Гоголь посміхається”, “Кохання душу окриляє”, “Ніжинські свати”, “Сміємось, отже не здаємось” та ін.

Постановки вистав, театралізованих дійств, шоу-програм здійснюються згідно репертуарного плану колективу.

Учасники народного аматорського театру – це люди різних професій: службовці, вчителі, студенти, робітники, пенсіонери. Але всіх їх об’єднує любов до театрального мистецтва. Вони мають змогу виступати як актори у виставах, так і з сольними номерами в концертних програмах, розкриваючи свій талант і несучи глядачам радість спілкування з неповторним мистецтвом на ім’я Театр.

Не обійшов своєю увагою НАТ творчість Лесі Українки. Була здійснена постановка “Лісової пісні”. Прем’єра відбулася у червні минулого року.

Сцени з вистави були показані на міському святі “Краса купальської ночі”, яке проводилося 6 липня 2019 року в Графському парку.

Актори-аматори продовжують радувати ніжинського глядача театралізованою шоу-програмою “Сміємось, отже не здаємось”, в яку ввійшли уривки з вистав М. Зарудного “Пора жовтого листя”, М. Старицького “За двома зайцями”, І. Карпенка-Карого “Мартин Боруля”, Г. Квітка - Основ’яненко “Шельменко – денщик”.

Також був не менш успішним показ п’єси Андрія Макайонка “Трибунал”, діяякого проходить у часи Другої світової війни. Тема подвигу воїнів, які здолали фашизм, тісно переплітається з героїкою сьогодення. Вистава актуальна, патріотична. В ній червоною лінією проходить віра в перемогу над ворогом.

Театр не перестає вражати своєю самобутністю й талановитими учасниками.

30 – 31 січня 2020 року відбулася прем’єра п’єси О.Корнійчука «Дикий Ангел». Глядач сприйняв виставу із захопленням.

Щороку актори театру є учасниками театралізованих шоу-програм “Новорічна казка” для категорійних дітей (діти-інваліди, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, дітей, чиї батьки знаходяться в зоні АТО).

При Ніжинському народному аматорському театрі створений театр живих скульптур (засновниця - керівник Антоніна Купрій, заступник начальника управління культури і туризму Ніжинської міської ради). Ніжинський глядач щороку на День міста Ніжина та під час Покровського ярмарку із захопленням спостерігає за театралізованим дійством під час мистецького перформансу “Ніжин о’Жив”.

Керівники народного аматорського театру – Войтенко Тетяна Іванівна, Купрій Антоніна Вікторівна та Кобзар Ольга Віталіївна.






Н А Р О Д Н И Й А М А Т О Р С Ь К И Й

Х О Р В Е Т Е Р А Н І В

При міському Будинку культури працює аматорський народний хор ветеранів. Хор - змішаний, з народною манерою виконання. Колектив налічує 32 учасників, з них жінок - 27, чо­ловіків – 5.

Учасники хору ведуть значну шефську роботу з учнями шкіл міста. Проводяться вечори-зустрічі з окремими учасниками хорового колективу, бесіди-концерти.

Хоровий колектив ветеранів є постійним учасником культурно-мистецьких заходів до Дня Перемоги у Другій світовій війні, до Дня визволення міста. Під час проведення традиційного Ніжинського Покровського ярмарку колектив постійно виступає на сценічних майданчиках з піснями, гумором, сольними номерами. У звітному році були виступи на центральній площі міста та на майдані біля Будинку культури

Колектив є активним учасником в проведенні міських заходів, а також виступає з концертними програмами перед жителями сіл району та області.

Вже стали традиційними виступи колективу перед працівниками УТОСу, в центрі “Милосердя”, концертні виступи і спілкування з учнями загальноосвітніх шкіл міста, участь у проведенні заходів для ветеранів у рамках проведення свят до Дня Перемоги, Дня міста, Дня партизанської слави, Дня захисника України та багато інших заходів.

Хоровий репертуар колективу постійно поповнюється новими піснями. Це і пісні місцевих авторів, і твори, які вже стали класикою хорового співу.

15 березня 2020 року виповнилося 35 років хоровому колективу. Керівника та учасників хору відзначено Подяками міського голови та Грамотами управління культури і туризму Ніжинської міської ради.

Керує хором Литвинець Ірина Петрівна.

Концертмейстери: Анатолій Поташов та Леонід Баканов


Н А Р О Д Н И Й А М А Т О Р С Ь К И ЙЕ С Т Р А Д Н И Й О Р К Е С Т Р
Народний естрадний оркестр Ніжинського міського Будинку культури був створений у 1960 році. Отримав звання “народний” в 1968 р.
Багато видатних музикантів і композиторів нашого міста були учасниками народного аматорського оркестру міського Будинку культури.
Учасники народного аматорського естрадного оркестру (26 музикантів) – це люди різних професій: службовці, вчителі, студенти, робітники, пенсіонери. Але всіх їх об’єднує любов до музики. Вони мають змогу виступати як учасники оркестру, так і з сольними номерами в концертних програмах, розкриваючи свій талант і несучи глядачам радість спілкування з музичним мистецтвом.
І зараз колектив продовжує плідно працює. Жодне міське свято не проходить без участі талановитих музикантів. Оркестр провів благодійний концерт на підтримку воїнів АТО. Був учасником зустрічей і проводів бійців з Ніжина та Ніжинського району.
Концертні програми складаються згідно репертуарного плану колективу.
Оркестр є дипломантом обласних конкурсів та Міжнародного фестивалю-конкурсу “Поліське коло” (м. Чернігів).
Керують оркестром Гузь Антон Євгенійович та Ігнатов Сергій Вадимович.

НАРОДНИЙ АМАТОРСЬКИЙ АНСАМБЛЬ ТАНЦЮ

‘‘ПОЛІСЬКА ВЕСЕЛКА’’

20 квітня 1954 року при міському Будинку культури був створений танцювальний гурток. Колектив стає активним учасником багатьох фестивалів та олімпіад, на яких виборює призові місця.

В травні 1970 року ансамблю присвоєне звання “народний самодіяльний”. Колектив неодноразово ставав лауреатом республіканських, обласних конкурсів, оглядів, фестивалів.

Найкращі постановки за 59 років існування колективу:

хореографічна композиція “Дружба народів”, “Ніжинські огірочки”, хореографічна композиція “Подвиг у пітьмі”, присвячена Герою Радянського Союзу Якову Петровичу Батюку - керівнику Ніжинського підпілля, “Російський перепляс”, молдавський “Жайворонок”, угорський “Чардаш”. “Виліт в космос”, закарпатський “Чародійка”, композиція за мотивами творчості Т.Г.Шевченка “Тополя”, циганський “Ревнощі”, російський жартівливий “Валенки”, хореографічні композиції “Калиновий гай”, “Зимові розваги”, “Партизанські дні”, “Этих дней не смолкнет слава”, “Ніжинські огірочки”, “Время, вперед”, “В сім’ї єдиній”, “У нас в селі весілля”, “Полум’яні роки”, “Ай, да дівчата”, “Во имя жизни”, українських хоровод “Рукодільниці”, композиція “Никогда не бывать смертям”, “Вернулся я на родину”, “Привітальний”, буковинський танець “Світанок на пасовищі”, “Пісня джури”, “На вулиці скрипка грає”, “Володимирська кадриль” та багато інших.

Колектив брав участь, а саме:

1995 рік – с. Березна Менського району на ювілеї Г. Вірьовки,

1998 рік – участь в обласному конкурсі сюжетного танцю в м. Носівка,

2002 рік - участь у першому турі конкурсу ім. П. Вірського в м. Бахмач,

2003 рік – постановка танців на степах. Участь в Міжнародному фестивалі степу в м. Москві, зайняте 3 місце та звання лауреатів, виступ та лауреатство на 1 Всеукраїнському конкурсі степу.

2004 рік – участь у Міжнародному фестивалі естрадних виконавців “Понтійська арена” в м. Севастополь. Гран-прі конкурсу.

Виступи в Полтаві, Чернігові, Маріуполі, Хмельниках та Будапешті впродовж останніх років.

В 2013 році колектив став володарем Бронзового диплому Всеукраїнського фестивалю-конкурсу хореографічного мистецтва “Квітневі викрутаси” у номінації “Народна хореографія”.

12 квітня 2014 р.- всеукраїнський фестиваль-конкурс “Квітневі викрутаси” м. Ніжин, Бронзовий диплом.

16 вересня 2014 р. - 15 фестиваль інтернаціональної музики і фольклорного танцю в Греції, м. Неос – Марморос, 1 місце.

12 квітня 2015 р. - всеукраїнський фестиваль-конкурс “Квітневі викрутаси” м. Ніжин, Бронзовий диплом.

05 грудня 2015р. - 1 Всеукраїнський фестиваль-конкурс “Територія твого таланту”,

м. Батурин, 1- місце та два 2 -других .

27 березня 2016 р. – виступ для військовослужбовців в 169-му навчальному центрі м. Десна.

17 квітня 2016 р. – VIIIВсеукраїнський фестиваль сучасного танцю “Нове покоління – 2016”, м. Чернігів (Золотий призер – 1 місце, Срібний призер – 1 місце, Бронзовий призер – 1 місце, спеціальна премія колективу “За створення яскравого сценічного образу).

23 квітня 2016 р. - 1 Міжнародний конкурс-фестиваль хореографічного мистецтва “Квітневі викрутаси – 2016”, м. Ніжин, Срібний диплом, Бронзовий диплом.

16 жовтня 2016 р . – ІV Всеукраїнський фестиваль “Планета денс фест”.

3 грудня 2016 р.- “Територія танців”, ІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва.

25 березня 2017 р. - міжнародний фестиваль-конкурс “7 чудес дитинства”, м. Київ.

13 травня 2017 р. - обласний фестиваль хореографічного мистецтва “Терпсихора збирає друзів”.

13 січня 2017 р. – Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва “Територія талантів”, м. Батурин, НААНТ “Поліська веселка”.

28 квітня 2017 р. - ХV111 Міжнародний фестиваль-конкурс “Квітуча Україна”, НААНТ “Поліська веселка”

05 травня 2017 р.- обласний фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва “Терпсихора об’єднує таланти”, м. Чернігів, НААТ “Поліська веселка”.

13 січня 2018 р. – Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва “Територія талантів” м. Батурин.

28 квітня 2018 р. ХV111 – Міжнародний фестиваль-конкурс “Квітуча Україна”. м. Київ.

05 травня 2018 р. Обласний фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва “Терпсихора об’єднує таланти”. М. Чернігів.

11 жовтня 2018 р.– Міжнародний фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва “Оксамитовий дивоцвіт” м. Київ.

18-19.05.2019р. - 8 Всеукраїнський фестиваль, м. Чернігів, “Dancefest”.

24.08.2019 р. - Міжнародний фольклорний фестиваль національних культур “Поліське коло”, м. Чернігів.

30.11.2019р. - Всеукраїнський хореографічний фестиваль-конкурс “Nizhindancefest”, м.Ніжин.

При ансамблі працює підготовча студія, яку відвідують 35 учасників. Це – діти молодшого шкільного віку. За рік дитячий колектив брав участь у 23 концертних програмах.

Керівник – Фінь Леся Михайлівна.


НАРОДНИЙ АМАТОРСЬКИЙ ФОЛЬКЛОРНИЙ АНСАМБЛЬ

"ЧЕРВОНА КАЛИНА"

Народний аматорський фольклорний ансамбль "Червона калина" - добре знаний як в місті Ніжині, так і в Україні і за її межами. Колектив об’єднав людей різних професій і уподо­бань, які люблять рідну пісню, українські звичаї та обряди. Ансамбль "Червона калина" є лауреатом обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

Колектив підтримує тісний зв’язок з багатьма українськими поетами-піснярами та композиторами.

Фольклорний ансамбль проводить благодійні концерти на підтримку воїнів АТО.

У 2019 році колектив брав участь, а саме:

- 12.06.2019, м. Сновськ, 9 Обласний фестиваль-конкурс ім. В.Полевика,

- 09.09.2019, м. Чернівці, фольклорно-етнографічне свято “Осінь весільна”.

Численні виступи перед жителями міста та Ніжинського району.

Фольклорний ансамбль – постійний учасник культурно-мистецької програми святкування Ніжинського Покровського ярмарку.

У колективу є оркестрова група: баян, скрипка, контрабас, сопілка та цимбали.

Репертуар колективу самобутній, з використанням місцевого фольклору, пісень, записаних на Ніжинщині, Чернігівщині.

Керує фольклорним ансамблем "Червона калина"Ігнатова Світлана Юріївна.
НАРОДНИЙ АМАТОРСЬКИЙПОШУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКИЙФОЛЬКЛОРНИЙ ГУРТ“НІЖИНСЬКА КОЗАЧКА”

В лютому 2002 року, в рамках виконання Національної програми відродження та розвитку українського козацтва, був створений цей неповторний колектив. Молоді, красиві, співучі учасники колективу завжди бажані гості на концертах, святах, театралізованих дійствах, які проходять в місті та за його межами. В гурті 22 учасника з різних організацій міста.
Колектив вже 10 років поспіль є активним учасником молодіжного фестивалю української та сучасної естрадної пісні “ТВОЇ ТАЛАНТИ, ДЕСНЯНСЬКИЙ КРАЮ”.
Репертуар колективу постійно поповнюється новими творами: це – українські народні пісні, авторські та місцевий фольклор. Виконуються календарні обрядові пісні, театралізовані концертно-сценічні композиції, музично-сценічні обрядові дійства за матеріа¬лами фольклорних експедицій.
В 2019 році гурт брав участь у фестивалях: Обласний фестиваль “Твої таланти, Деснянський краю”, м. Чернігів Обласний фестиваль-конкурс ім. В. Полевика, м. Сновськ.
Колектив брав участь у відкритті туристичної виставки “На перехресті культур”, м. Лодзь, Польща( березень, 2019 р.)
Народний аматорський пошуково – дослідницький фольклорний гурт «Ніжинська козачка» є постійним учасником всіх творчих заходів міста.Проводили благодійний концерт на підтримку воїнів АТО.
Виступали з сольними концертами в Куликівці, Ічні, Качанівці та інших місцях району та області. Керує колективом Синиця Ольга Миколаївна.
В 2009 році за особистий внесок у духовне відродження нації О. Синиця нагороджена “Орденом княгині Ольги 3 ступеня».
ДИТЯЧИЙ ЗРАЗКОВИЙ АНСАМБЛЬ ТАНЦЮ “ВІКТОРІЯ”
При Ніжинському міському Будинку культури плідно працює дитячий зразковий ансамбль танцю “Вікторія”. Колектив було створено у 1997 році. Його учасниками є діти віком від 3 до 18 років. Нині ансамбль налічує 135 вихованців і поділяється на 4 групи: підготовча , молодша , середня та старша . Основу репертуару складають народні танці різних регіонів України, а також зразки танцювальної культури Польщі, Росії, Молдови, Іспанії, Італії, Сходу та інші. Репертуар розширюють твори класичної та сучасної хореографії. Юні танцюристи органічно поєднують первісні чари народної хореографії з новизною танцювальних стилів. У колективі розвивається бальна хореографія, східний танець, стилі сучасного хореографічного мистецтва. В ансамблі сформувалась молодіжна група. В неї входять учасники віком від 18 рокові і старше. Колектив швидко знайшов своїх шанувальників. Його вихованці – постійні учасники мистецьких заходів міста й області, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фестивалів, з яких повертаються призерами, переможцями, що підтверджують дипломи: 2002 р. – Міжнародний фестиваль “ПОЛІСЬКЕ ЛІТО З ФОЛЬКЛОРОМ” (м. Луцьк, Україна), 2003 р. - Лауреат 2 ступеню 3 Відкритого регіонального конкурсу сучасного естрадно-спортивного танцю “ЗОЛОТО ОСЕНІ” (м. Луганськ, Україна), 2004 р. – Лауреат 3 ступеню 4 Всеукраїнського конкурсу класичного, бального та сучасного танцю “СУЗІР’Я МРІЙ” ( м. Дніпропетровськ, Україна), 2004 р. – Участь у творчому звіті аматорських колективів Чернігівщини “КВІТЧАЙМО ТАЛАНТАМИ ЧЕРНІГІВЩИНУ РІДНУ” ( м. Чернігів), 2005 р. – Лауреат 1 премії 3 Міжнародного конкурсу дитячого та молодіжного мистецтва “ЗОЛОТЕ РУНО” ( м. Геленджик, Росія), 2005 р. - Лауреат 1 ступеню 1 Всеукраїнського конкурсу дитячого та юнацького мистецтва “ПІСЕННІ МЕДОБОРИ” ( м. Гусятин, Україна), 2005 р. – Лауреат 3 премії 6 Всеукраїнського конкурсу сучасної української естрадної пісні і танцю “ДИТЯЧИЙ ПІСЕННИЙ ВЕРНІСАЖ” ( м. Киів), 2005 р. – дитячому ансамблю танцю “Вікторія” присвоєно почесне звання “Дитячий зразковий аматорський колектив”, 2006 р. - Лауреат 2 ступеню Міжнародного дитячо-юнацького конкурсу “ДНІПРОДАНС” ( м. Дніпропетровськ, Україна), 2007 р. – учасник Міжнародного фольклорного фестивалю національних культур “ПОЛІСЬКЕ КОЛО” ( м. Чернігів), 2007 р. – учасник Міжнародного проекту “РІЗДВЯНІ ЗУСТРІЧІ”, Свято польської та української культур ( м. Свідниця, Польща), 2007 р. – володар супер-призу Всеукраїнського фестивалю дитячої творчості “ВЕСНОГРАЙ” ( м. Дніпропетровськ, Україна), 2008 р. – володар гран-прі обласного конкурсу хореографії “НАДІЯ” в номінації “Класичний танець” (соло) Юлія Лисенко ( м. Чернігів), 2008 р. – лауреат чемпіонату України з естрадного танцю “ПРЕМ’ЄР-ЛІГА” (соло) О.Боришкевич (м. Рівне), 2009 р. – лауреат 1 ступеню Всеукраїнського конкурсу хореографічного мистецтва “БІЛИЙ ЛЕЛЕКА” в номінації “Класичний танець” (соло), Ю.Лисенко, 2009 р. – лауреат 2 ступеню цього ж конкурсу в номінації “Класичний танець”, лауреат 3 ступеню в номінації “Народний танець”, 2009 р. – лауреат Міжнародного фестивалю національних культури “ХОРА МАРЕ” ( м. Рєзіна, Молдова), 2010 р. – лауреат 1 ступеню Всеукраїнського конкурсу хореографічного мистецтва “БІЛИЙ ЛЕЛЕКА” в номінації “класичний танець”, лауреат 1 ступеню в номінації “Соло” (О.Боришкевич), лауреат 2 ступеню в номінації “народний танець” цього ж конкурсу ( м. Дніпропетровськ), 2010 р. - 1 місце у Міжнародному конкурсі дитячої творчості “РАДІСТЬ” в рамках 3 Міжнародного фестивалю слов’янських культур, лауреат фестивалю “НАЛИВНОЕ ЯБЛОКО”, в рамках цього ж заходу, лауреат Міжнародного фестивалю слов’янських культур “СЛОВ’ЯНСЬК – 2010” ( м. Слов’янськ – на – Кубані, Краснодарський край, Росія), 2010 р. – дипломант 2 ступеню в номінації “Соло” (О.Боришкевич) загально артеківського фестивалю-конкурсу дитячої творчості “МИР ДЕТСКОЙ МЕЧТЫ” – 2010 (Артек), 2011 р. - лауреат 1 ступеню Всеукраїнського конкурсу хореографічного мистецтва “БІЛИЙ ЛЕЛЕКА” ( м. Дніпропетровськ), 2011 р. - лауреат Міжнародного фестивалю слов’янських культур “СЛОВ’ЯНСЬК – 2011” ( м. Слов’янськ – на – Кубані, Краснодарський край, Росія), 2012 р. - Міжнародний фестиваль народного танцю “Гансел” в м. Стамбул, Туреччина, Міжнародний фольклорний фестиваль танцю м. Ханіоті - 2012, Греція, Міжнародний фестиваль народного танцю “OHRID WAVES 2012”. Охрід, м. Струге , Македонія . Міжнародний фестиваль “ГАСПАЖАНСЬКИЙ САБОР», м. Лепосавіч, Косово, Сербія. 23 березня 2014 р. - 4 телевізійний конкурс “ТВ-старт”, м. Київ, 1 місце. 6 квітня 2014 року , м. Українка, Київської області - Всеукраїнський фестиваль конкурс “Сяйво Українки”, п’ять 1 місць, три - 2 місця. 8 червня 2014 р. - Міжнародний конкурс дитячої творчості “Славніца”, м. Київ, Гран – прі. 18 жовтня 2014 р. - Всеукраїнський конкурс “Ярмарок талантів”, м. Київ.Два - 1 м, три - 2 місця та Грамота Міністерства культури України, 2015 р. травень - Всеукраїнський фестиваль-конкурс мистецтв “Щедрику-Ведрику збирає зірочки”, м. Хмельницький 1 – Гран-прі, 1 місце – 1, 2 місце – 2. Керівник нагороджений “Дипломом кращого керівника”. серпень – Міжнародний фестиваль-конкурс “Фестивально лєто в Обзор”. 1 – Гран-прі, 1 місце – 3, 2 місце – 1. м. Обзор, Болгарія.серпень – Міжнародний проект творчого розвитку та підтримки талантів “Старсамме”. 1 – Гран-прі, 1 місце – 6, 2 місце – 1. м. Обзор, Болгарія. серпень – Міжнародний конкурс-фестиваль хореографічного мистецтва “Розі на Обзор”. Нагороджені дипломами (м. Обзор, Болгарія). листопад – відкриті регіональні змагання по танцю “Степ-ап”. (м. Конотоп, Сумська обл., 1 Гран-прі, 1 місце – 4, 2 місце – 1.2016 р.21 лютого – Міжнародний телевізійний конкурс “ТВ-старт” м. Київ (гран-прі); 1 квітня - ХV Ювілейний Всеукраїнський фестиваль хореографічного мистецтва “Білий лелека”. (3 перших місця, 3 других місця, 1 третє місце) м. Дніпро;19 травня – Фестиваль польської культури з нагоди 25-річчя незалежності України м. Ніжин; 26 травня – Багатожанровий конкурс хореографічного мистецтва. м. Київ (1 та 3 місце).25 травня – участь у концерті Народної артистки України Ніни Матвієнко;1 червня – концерт колективу до Міжнародного дня захисту дітей;10 червня – концерт для медичних працівників районної лікарні.27 червня – концерт до Дня Конституції України.13 серпня - Міжнародний дитячий фольклорний фестиваль в Болгарії. м. Обзор. (Гран-прі в трьох номінаціях, соло і дуети перші місця).24 серпня – святковий концерт колективу до Дня незалежності України;12 вересня – участь у фестивалі “Його величність – огірок”.14 вересня – концерти колективу до Дня міста;1 жовтня – Свято до Дня села Монастирище. Участь ДЗАТ “Вікторія”.8 жовтня – участь у відкритті традиційного Ніжинського Покровського ярмарку;13 жовтня – участь у святковому концерті з нагоди Дня українського козацтва;15 жовтня – Вечір вшанування воїнів АТО в м. Носівка. Участь ДЗАТ “Вікторія”.6 грудня – святковий концерт до Дня Збройних Сил України;
2017 р.28 квітня – всеукраїнський конкурс дитячої творчості, м. Вінниця “Тріумффест”.(Перших місць – 2, третіх місць – 1). 13 травня. Обласний фестиваль хореографічного мистецтва “Терпсихора збирає друзів”. ( 8 – перших місць, 1 – друге). 25 червня – Міжнародний фольклорний фестиваль Сербія м. Млодєновичі. 30 червня – Міжнародний фестиваль хореографічного мистецтва, Чорногорія, м. Будва. 11 лютого - Змагання з усіх напрямків сучасного та естрадного танцю “STEP UP” м. Конотоп.(Перший місць – 4, других місць – 2).28, 29 грудня – участь у благодійних новорічних ранках для категорійних дітей.
2018 р.
24 лютого - Міжнародний конкурс гопаків “Гопак-фест”., м. Київ.26 лютого - Міжнародний конкурс хореографічного мистецтва, м. Київ. 14-25 квітня - Міжнародний фестиваль народної хореографії “Гекчан - коледж”. Туреччина , м .Стамбул. 26 квітня – Міжнародний багатожанровий конкурс дитячої творчості “Світ у твоєму серці” м. Київ. 28 квітня - Обласний фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва “Веселкова Терпсихора”.
2019 р.
Червень, Фольклорний фестиваль, м. Лідо-ді-Езоло, Італія;Вересень, Фольклорний фестиваль “Ханіоті – 2019”, м.Ханіоті, Греція.07-09. 11.2019 - Міжнародна хореографічна асамблея, м. Житомир.
Колектив неодноразово нагороджувався грамотами й подяками Ніжинського міського голови (2003-2007 роки);Грамотами управління культури і туризму Ніжинської міської ради (2004-2009 рр.); обласним управлінням культури ( 2003, 2004, 2007 рр.). Дитячий зразковий ансамбль танцю “Вікторія” творчо співпрацює із Спілкою поляків м. Ніжина “Астер”. Керівником цієї організації колектив неодноразово нагороджено грамотами й подяками (2006-2017 р.) Танцювальний колектив сповнений нових творчих ідей та цікавих задумів, постійно поновлює свій репертуар і розширює географію участі у конкурсах, фестивалях, творчих зустрічах. Незмінним керівником ансамблю є педагог з вищою освітою, кваліфікацією магістра, лауреат 2 премії в молодіжно-професійній віковій групі 3 Міжнародного конкурсу дитячого та молодіжного мистецтва “Золоте руно” (м. Геленджик, 2006 р.) Вишнева Вікторія Миколаївна.
НАРОДНИЙ АМАТОРСЬКИЙ ФОЛЬКЛОРНИЙ АНСАМБЛЬ"НІЖИНСЬКІ МУЗИКИ"Аматорський фольклорний ансамбль “Ніжинські музики” Ніжинського міського Будинку культури почав свою творчу діяльність у 1994 році. Отримав звання “народний” в 2002 р.
Музиканти-аматори цього улюбленого всіма ніжинцями колективу брали участь у фестивалях, конкурсах, виступають перед глядачами міста, району, області, по всій Україні.
Ансамбль “Ніжинські музики” був створений чудовим музикантом, майстром-самородком народно-інструментального мистецтва, неповторним виконавцем Близнюком Михайлом Миколайовичем. Учасники колективу продовжують творчий розвиток започаткованої ним справи.
Зараз оновлений колектив плідно працює над розширенням фольклорного репертуару та покращенням виконавської майстерності. Творча робота гурту проводиться згідно затвердженого репертуарного плану колективу.
Переважна більшість учасників ансамблю – це студентська молодь та вчителі міста, яких об’єднує любов до народної творчості, передусім української пісні та танцю.
Основу репертуару гурту “Ніжинські музики” складають оркестровки та обробки українського музичного фольклору, запропоновані та створені учасниками колективу. Серед них: інструментальні супроводи для голосу або вокального ансамблю, гомофонно-гармонічні та поліфонічні аранжування українських, білоруських, російських народних пісень і танців. Керують колективом Хашаба Олександр Сайрамович та Білинська Юлія Сергіївна.

ДИТЯЧИЙ ЗРАЗКОВИЙ ФОЛЬКЛОРНИЙ

ВОКАЛЬНО-ХОРЕОГРАФІЧНИЙ ТЕАТР

“КАЛИНОНЬКА”






Березень 2014 р. - Міжнародний конкурс дитячої хореографії “Золота бджілка”. м. Климовичі, Могильовської області (Республіка Білорусь). (3 місце)7 липня 2014 р. - Міжнародний фольклорний фестиваль “Адріатика – 2014”. Хорватія. (1 місце),24 серпня 2014 р. - Міжнародний фольклорний фестиваль “Поліське коло” м. Чернігів 14 вересня 2014 р. - Концерт для воїнів в зоні АТО. Танкова дивізія “Північ”. До Дня танкіста.16 вересня 2014 р. - 15 фестиваль інтернаціональної музики і фольклорного танцю в Греції. м. Неос – Марморос. (1 місце)2015 р.січень “Президентська ялинка в палаці “Україна” для дітей-інвалідів”; квітень Концерт для воїнів АТО. Танкова дивізія “Північ”. м. Десна;квітень Срібний диплом IV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси» м. Ніжин.квітень Концерт для членів спілки “Чорнобиль”. м. Чернігів;червень І місце на Всеукраїнського багатожанровому фестивалі-конкурсі «Зірковий тріумф» у м. Вінниці вересень Концерт для льотчиків, учасників АТО. м. Гончаровськ; грудень Концерт до 25-річчя спілки “Чорнобиль”. м. Київ.
2016 р.березень - Міжнародний фестиваль-конкурс “Джерело надії” м. Київ (1 місце). 24 квітня – Міжнародний фольклорний фестиваль в “Мерженфорт” (Туреччина) – 1 місце; 14 травня - Ювілейний концерт з нагоди 10-ї річниці Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. Виступ ДЗФВХТ “Калинонька”. м. Чернігів;15 травня - “Кітс-денс”. Фестиваль хореографічного мистецтв. Виступ ДЗФВХТ “Калинонька”. м. Київ.02 жовтня – участь у благодійному фестивалі для дітей-інвалідів у м. Бровари.
2017 р.26 березня - Міжнародний фестиваль сучасної хореографії “Нові імена” м. Чернігів. 20-24 квітня Міжнародний фестиваль-конкурс “Кід -фолт данс”. Туреччина, м. Мерзіфон. 23 червня – ХУ –й Міжнародний фольклорний фестиваль-конкурс країн Європи та Азії “Primjrsko-2017”. 04 листопада – Міжнародний фестиваль-конкурс благодійного фонду “Інна”. м. Київ. 16 грудня Міжнародний багатожанровий фестиваль-конкурс “Різдвяні зустрічі”. м . Чернігів. 16 червня – Концерт дитячого зразкового фольклорного вокально-хореографічного театру “Калинонька”, м. Ічня.17 червня – Концерт в м. Куликівка (Чернігівська область).2018 р.5 січня. Обласний конкурс “Новорічні вітання”. м. Чернігів. Дитячий зразковий фольклорний вокально-хореографічний театр “Калинонька”. 23 - 28 квітня – Міжнародний фольклорний фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва. Туреччина. Дитячий зразковий фольклорний вокально-хореографічний театр “Калинонька”. 9 червня Міжнародний фестиваль фольклорного мистецтва с. Піски, Бахмацький р-н. Дитячий зразковий фольклорний вокально-хореографічний театр “Калинонька”. Творчий вечір до Дня пам’яті Т. Г. Шевченка, будинок інвалідів м. Чернігів. 17 травня – Благодійний конкурс фестиваль для онкохворих дітей, фонд “Інна”.Дитячий зразковий фольклорного вокально-хореографічного театру “Калинонька”. 17 червня - Концерт дитячого зразкового фольклорного вокально-хореографічного театру “Калинонька”. м. Куликівка.2019 р.20-25.04.2019, Фольклорний конкурс-фестиваль м. Ізмір-Фоча, Туреччина, 17-26.08.2019, Міжнародний фольклорний фестиваль “Агріньо”, м. Агріньо, Греція.
Розширений склад колективу дозволяє включати у свій репертуар значні хореографічні композиції в традиціях класика української хореографії Павла Вірського.Мета колективу – відродження, збереження, розвиток традицій народно-сценічної хореографії, вокалу, обрядів та фольклору України.Колектив прагне своїм мистецтвом піднести славу древнього тисячолітнього міста Ніжина на високий рівень визнання.
Ніжинський міський Будинок культури є універсальним закладом, зручним для проведення заходів різних типів: концертів, виставок, презентацій, майстер-класів. Ми пропонуємо фізичним особам, організаціям та підприємствам в оренду свої потужності:

ПЕРЕЛІК ТА ВАРТІСТЬ

платних послуг, що надаються Ніжинським міським Будинком культури

з/п

Вид платних послуг

Одиниця

виміру

Вартість послуги

1.

Вхідна плата за танцювально-розважальні заходи

1 квиток

20,00 грн.

2.

Вхідна плата за танцювально-розважальні заходи з конкурсною програмою

1 квиток

30,00 грн.

3.

Вхідна плата за танцювально-розважальні заходи з конкурсною та концертною програмою

1 квиток

30,00 грн.

4.

Вхідна плата за концерти народних аматорських колективів

1 квиток

40,00 грн.

5.

Вхідна плата за вистави народних аматорських колективів

1 квиток

30,00 грн.

6.

Вхідна плата за шоу-програми.

1 квиток

40,00 грн.

7.

Вхідна плата за новорічні дитячі ранки

1 квиток

40,00 грн.

8.

Вхідна плата за новорічний бал

1 квиток

20,00 грн.

9.

Вхідна плата за новорічний бал для учнів

1 квиток

20,00 грн.

10.

Вхідна плата за концерти колективів художньої самодіяльності

1 квиток

40,00 грн.

11.

Вхідна плата за перегляд фестивалів

1 квиток

30,00 грн.

12.

Вхідна плата за перегляд театралізованих свят

1 квиток

40,00 грн.

13.

Надання платних послуг за спільне проведення концертно-видовищного заходу

до 1 години

1000,00 грн.

14.

Надання платних послуг за спільне проведення концертно-видовищного заходу

понад 1 годину

2000,00 грн.

15.

Плата за оренду сцени

1 годину

70, 43 грн.

16.

Плата за оренду глядацької зали

1 година

78,08 грн.

17.

Плата за оренду фойє

1 година

105,79 грн.

18.

Плата за оренду кімнати “Театральна”

1 година

9,09 грн.

19.

Плата за оренду кімнати “Артистична”

1 година

7,26 грн.

20.

Плата за оренду приміщення № 21 (хол)

1 година

22,93 грн.

21.

Плата за використання звукопідсилювальної апаратури

1 година

800,00 грн.

22.

Плата за використання звукопідсилювальної апаратури та послуги оператора.

1 година

1500,00 грн.

23.

Плата за використання освітлювальної апаратури.

1 година

500,00 грн.

24.

Плата за розробку сценарії

1 сценарій

500,00 грн.

25.

Плата за проведення заходів за заявками підприємств, установ, організацій

1 година

2000,00 грн.

26.

Плата за підготовку приміщення (прибирання) до і після проведення заходу

1 захід

100,00 грн.

27.

Плата за запис музичних фонограм

1 фонограма

500,00 грн.

28.

Плата за прокат сценічних костюмів

1 доба

50,00 грн.

Міський Будинок культури – це вільний простір для талановитих, яскравих, креативних і невгамовних ніжинців.

Наша велика творча родина радо запрошує доєднатися кожного, незалежно від віку і вподобань, здійснити свою мрії,розкрити таланти і досягти успіху!

Чекаємо на Вас!

Довідки за телефоном: 2-54-87