4. НІЖИНСЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ ІМЕНІ ІВАНА СПАСЬКОГО

Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського Ніжинської міської ради Чернігівської області– комунальний заклад культури Ніжинської міської ради.

Адреса: м. Ніжин, 16600, вул. Батюка 6.

[email protected]

Директор: Дудченко Геннадій Миколайович , тел. (098)4396516

Музей виконує функції культурно-освітньої та науково-дослідної установи краєзнавчого профілю та забезпечує збереження, вивчення, популяризацію пам'яток природи, історії, матеріальної та духовної культури Ніжина та Ніжинщини як складової національної історико-культурної спадщини України.

НКМ ім. І. Спаського являє собою потужний музейний комплекс у складі семи відділів:

¾ відділ історії м. Ніжина

¾ відділ «Природа Приостер’я»

¾ художній відділ

¾ відділ «Поштова станція»

¾ відділ археології та історії підземного Ніжина

¾ відділ «Меморіальний будинок-музей Юрія Лисянського»

¾ відділ фондів

Історія музею

НКМ ім. І. Спаського веде свій родовід від міського публічного Музею історії мистецтв та етнографії, створеного 7 листопада 1920 р. українським мистецтвознавецем та етнографом Володимир Лесючевський (1892-1942). У травні 1927 р. на базі його колекції а також музейної колекції Ніжинського інституту народної освіти було створено Ніжинський окружний музей імені Миколи Гоголя. Одним із фундаторів та очільників цього музею був майбутній видатний нумізмат та музейник Іван Спаський (1904-1990). У 1934 р. радянською владою Ніжинський музей було закрито а його співробітників репресовано. Відродження музею відбулось лише у 1960-х. За ініціативи та численних клопотань місцевих краєзнавців та викладачів Ніжинського педагогічного інституту а також тривалої роботи оргкомітету 4 листопада 1967 р. було відкрито Ніжинський краєзнавчий музей спочатку як народний, на громадських засадах, а потім як філію Чернігівського обласного історичного музею. Першим директором відродженого музею став Володимир Шоходько, який у подальшому очолював заклад протягом 20 років. 20 листопада 1990 р. ніжинський музей рішенням виконавчого комітету Ніжинської міської ради реорганізовано із філії Чернігівського історичного музею у окремий Ніжинський краєзнавчий музей. 15 грудня 2009 р. ніжинському музею присвоєно ім’я Івана Спаського.





Фондова колекція

Фондова колекція музею нараховує більше 33 тис. одиниць зберігання. Найцікавішими колекціями фондів музею зібрання оригінальних документів XVII — XІX ст.ст., орденів та медалей, нумізматики та філателії, рушників, традиційного одягу та предмети побуту XIX — ХХ ст.ст., ікон та книг XVIII — XIX ст.ст., кам'яних та залізних знарядь праці, фрагментів ліпного керамічного посуду.

В постійних експозиціях музею експонується близько 2500 оригінальних музейних предметів.







Екскурсійна робота

Щорічно музей відвідує до 10-15 тис. відвідувачів, для яких проводиться близько 500-600 екскурсій в рік. Музейні співробітники проводять як загальні оглядові екскурсії по залам відділів та місту так і тематичні екскурсії:

- Храми древнього Ніжина.

- Ніжин єврейський.

- Легенди древнього Ніжина.

- Екскурсія від отця Геннадія.

- Грецький квартал м. Ніжина.

- Ніжин і Гоголь.

- Шевченко і Ніжин.

- Ніжинський Благовіщенський монастир.

- Ніжинський Введенський монастир.

- Ніжинський замок.

- Ніжин Другої світової.

- Гоголівська – древня магістраль Ніжина.

- Ніжин козацький.

- Сквери та природні пам’ятки м. Ніжина.

- Ніжин театральний.

- Ніжин – місто творців.

- Ніжин містичний.

- Таємниці ніжинських підземель.

- Ніжин Юрія Лисянського.

Наукова робота

НКМ ім. І. Спаського є потужним науковим центром краєзнавчих досліджень. На базі музею та за його участі проводиться низка наукових конференцій:

Міжнародні Спаські читання (проводяться раз на 2 роки з 2008 р.)

Міжнародна наукова конференція «Знаки питання в історії України»

Наукова конференція «Археологія Ніжина – перспективи дослідження» (м. Ніжин, 15 лютого 2017 р.)

Міжнародна наукова конференція «Грецька громада Ніжина: історія та сучасність» (м. Ніжин, 27-28 квітня 2017 р.)

І-VІІ польові семінари «Історична реконструкція – стародавній Ніжин» (2012-2019 рр.)

І-ІІІ краєзнавчі науково-практичні конференції «Ніжинці відомі й невідомі: особистісний фактор у регіональній історії» (2015-2017 рр.)

Міжнародна наукова конференція «Просвітництво та релігія: від протистояння до взаємодії», приурочена до 300-річчя з дня народження Георгія Кониського (м. Ніжин, 3 листопада 2017 р.)

За результатами досліджень науковими співробітниками НКМ ім. І. Спаського у 2015-2019 рр. було опубліковано 350 публікацій. З них 18 вийшли окремими книгами.

НКМ ім. І. Спаського із 2012 р. є співзасновником та видавцем краєзнавчої газети «Ніжинські старожитності» (вийшло 36 випусків) та наукового збірника «Ніжинська старовина» (вийшло 30 випусків)

Виставкова діяльність

Кожного року у музейному комплексі організовується більше 30-ти тимчасових виставок, які супроводжуються презентаціями та урочистими відкриттями.

Просвітня діяльність

Наукові співробітники НКМ ім. І. Спаського кожного року проводять на базі відділів десятки тематичних зустрічей, різноманітних пізнавально-розважальних заходів та майстер-класів. Музей бере активну участь у організації виховних годин та тематичних уроків та позакласних заходів ніжинських шкіл та вищих навчальних закладів. При музеї діє Центр історичної реконструкції, а у 2018-2019 р. НКМ ім. І. Спаського виступив співорганізатором Літньої археологічної школи на базі Ніжинської археологічної експедиції.

Пам’яткознавча діяльність

НКМ ім. І. Спаського у 2016-2020 рр. виступив ініціатором встановлення та розробником 11 меморіальних дощок видатним ніжинцям.

Співробітники музею взяли активну участь у реалізації спільного Проекту Ніжинської міської ради та ЄС/ПРООН МРГ-ІІІ «Смарт-сіті» у межах якого було підготовано біля 90-та історичних довідок про пам'ятки історії, архітектури та археології міста для подальшого розміщення на Офіційному туристичному порталі Ніжина (інформація подається через QR- сканування та через мобільний додаток «Ніжин туристичний».

Нагороди та відзнаки НКМ ім. І. Спаського

У 2017 р. за активну роботу по промоції м. Ніжина в межах конкурсу 7 чудес України: історичні міста співробітники музею були нагороджені грамотами Ніжинської міської ради та народного депутата України Олександра Кодоли.

У 2018 р. за результатами роботи у 2017 р. НКМ ім. І. Спаського був нагороджений почесною відзнакою «Людина року - 2017» у номінації «Культурно-просвітня установа року».

У 2019 р. в межах конкурсу «Чернігівщина туристична: вибір року 2018» НКМ ім. І. Спаського отримав Диплом переможця онлайн голосування у номінації «Музейний заклад» та диплом ІІ ступеню в номінації «Фахівець туристичного супроводу».

Відділ історії м. Ніжина Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського.

Адреса: вул. Батюка, 14. Тел. (04631)71268

Працює без вихідних з 8.00 до 17.00, обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Завідувач відділу: Желєзко Роман Анатолійович, тел. (068)1513197

Найстаріший відділ НКМ. Відкритий у 1967 р. Експозиція відділу розміщується у шести залах, у яких представлено понад 1,5 тисячі оригінальних експонатів. Відвідувачі можуть ознайомитись з пам’ятками дописемної стародавньої історії від палеоліту до Київської Русі: кам’яні та залізні знаряддя праці, наконечники стріл та побутові речі скіфського періоду, жіночі прикраси, перші християнські культові речі.

Рідкісні експонати розповідають про національно-визвольну боротьбу українського народу у XVII ст. (предмети озброєння та побуту ніжинських козаків, порохівниця XVI ст.). Одна з вітрин відділу представляє Ніжин як містечко ремісників. У ній розміщені вироби ніжинських ковалів, гончарів, столярів, ювелірів тощо. Історія грецького братства, що утворилось в місті наприкінці XVII ст., представлена гетьманськими універсалами, культовими та побутовими речами, зокрема чудовою колекцією старовинних мідних кофейників.

В експозиції відділу представлені оригінальні документи і речі, що презентують реформи XIX ст. та зміни, що відбулись у житті міста у цей період. Висвітлені також трагічні події Першої Світової війни, державотворчих змагань українського народу у 1917-1920-му роках, Голодомору та сталінські репресії.

Тема Другої Світової війни представлена оригінальними документами окупаційного періоду, яскраво висвітлено тему партизанського руху на Ніжинщині та діяльності підпільної організації під керівництвом «єдиного сліпого солдата світу» Я. Батюка. Окрема вітрина присвячена подіям сьогодення і, зокрема, боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України.

У музейній експозиції представлені меморіальні речі видатного мореплавця Ю. Лисянського, радянського академіка, історика М. Нєчкіної, академіка, українського патофізіолога О. Богомольця, всесвітньо відомого трубача Т. Докшицера.

З 2019 р. у відділі розпочалась реекспозиція першої зали.

Відділ «Природа Приостер’я» Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського

Адреса: вул. Батюка, 14. Тел. (04631)23128

Працює без вихідних з 8.00 до 17.00, обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Завідувачка відділу: Тарасенко Лариса Іванівна, тел. (068)2374424

Відділ було відкрито для відвідувачів у 1976 році з метою вивчення природи рідного краю та популяризації екологічних знань.

Експозиція відділу складається з більше ніж 250 експонатів та розгортається у двох залах. Вона розповідає про минуле та сучасне природи Чернігівщини.

До уваги відвідувачів представлені геологічні та палеонтологічні зібрання, презентаційні стенди-панорами природи різних пір року, та різних середовищ. Таксидермічні скульптури денних, нічних хижих птахів, птахів водойм та луків надають чудову можливість для знайомства з пташиним світом. Нікого не залишать байдужими також тварини лісу: граційна козуля, обережна лисиця, полохливий заєць та ін.

У 2019-2020 р. у відділі пройшла маcштабна реекспозиція.

Художній відділ Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського

Адреса: вул. Батюка, 6. Тел. (04631)23696

Працює без вихідних з 8.00 до 17.00, обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Завідувачка відділу: Бережняк Дарина Олександрівна, тел. (068)4655175

Художній відділ як структурний підрозділ Ніжинського краєзнавчого музею було відкрито 14 вересня 1991 року з метою висвітлення регіональних особливостей розвитку національного образотворчого мистецтва та експонування творів митців, чия творчість пов’язана з Ніжином та Ніжинщиною.

Експозиція художнього відділу складається із 158 оригінальних експонатів, розгортається в 4˗х залах та репрезентує творчість художників, митців, майстрів ХІХ-ХХІ ст. найрізноманітніших жанрів та художніх напрямків.

Класична школа реалістичного живопису представлена в експозиції І˗го залу творчістю М. Ге (1831˗1894 рр.), художника, котрий упродовж 18˗ти останніх років життя (1876˗1894) прожив на Чернігівщині, створивши тут чимало картин, які стали широковідомими.

Українську школу живопису радянського періоду (соцреалізм) в експозиції І˗го залу представляє творчість Народного художника УРСР та СРСР С. Шишка (1911˗1997 рр.). Крім відомих полотен художника в експозиції представлені також його юнацькі роботи. До цього ж періоду розвитку українського мистецтва належать і представлені в експозиції І˗го залу творчі доробки, члена Національної спілки художників України П.С.Орла (1931˗2004 рр.), художника І.Федорова, та графіка М. Стратілата (1942 р.н.).

Українське мистецтво цього ж періоду за кордоном представлене в експозиції І˗го залу творчістю члена української діаспори в Канаді, В. Доброліжа (1913˗1973 рр.), основна частина творчої спадщини якого зберігається в місті Едмонтон (Канада).

Сучасний напрямок в образотворчому мистецтві в експозиції І˗го залу представлений картинами членів Національної спілки художників України С. Рибака (1950 р.н.) та Ю. Галича (1952˗2008 рр.).

ІІ˗ий зал Художнього відділу ˗ це експозиція, присвячена М.К.Заньковецькій (1854˗1934 рр.) - актрисі, яка першою була удостоєна звання Народної артистки України (1922 р.). Дана експозиція була створена у художньому відділі до 150˗річного ювілею актриси і відкрита 4 серпня 2004 року та складається із особистих речей актриси, оригіналів театральних програмок та афіш вистав, де грала М.Заньковецька, цінних історичних матеріалів та фотодокументів.

Експозиція ІІІ˗го залу присвячена творчості художника, чиє ім’я стоїть поряд із іменами членів творчого об’єднання «Мир искусств» О.Бенуа, Є.Лансере, М.Добужинського, Л.Бакста; випускника Московського художнього Строганівського училища О.Г.Якимченка (1878˗1929 рр.). Його доробок ˗ зразок розвитку імпресіоністської школи живопису в українському мистецтві. Крім живопису, графіки та гравюр в експозиції представлені його меморіальні речі.

Виставкова зала Художнього відділу використовується для облаштування тимчасових виставок образотворчого, декоративно˗прикладного та фотомистецтва. Співробітники відділу організовують офіційні презентації цих виставок з метою популяризації творчості майстрів та задля урізноманітнення форм роботи з відвідувачами. Впродовж існування виставкового залу (з 1991 р.) в ньому експонувалося більше 300 змінних виставок, де мали змогу представити свої роботи митці не лише з Ніжина, але і з Прилук, Черкас, Києва, Новгород˗Сіверська, Сокола, Білої Церкви та ін.

Відділ «Ніжинська поштова станція» Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського

Адреса: вул. Поштова, 5. Тел. (04631)25495

Працює без вихідних з 8.00 до 17.00, обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Завідувачка відділу: Руденко Лілія Михайлівна, тел. (068)2356984

Експозиція відділу «Поштова станція» була урочисто відкрита для відвідувачів 16 вересня 1993 року.

Відділ було створено на базі унікального архітектурного комплексу – будівель Ніжинської поштової станції, яка функціонувала у місті з кінця ХУІІІ ст. та була однією з найбільших на перетині головних поштових трактів із Західної Європи через Київ на Москву та із Санкт-Петербурга до Криму. На станції побувало багато видатних людей, які мандруючи, заїжджали до Ніжина змінювати коней та перепочити: Г. Сковорода, С. Гулак-Артемовський, Т. Шевченко, А. Міцкевич, Марко Вовчок, М. Гоголь, Є. Гребінка, М. Чужбинський, В. Штернберг, М. Ломоносов, Ф. де Міранда, О. Пушкін, О. Грибоєдов, В. Даль, М. Лисенко, М. Глінка, Г. Керн, І. Рєпін, Л. Глібов, М. Лєсков та ін.

Експозиція відділу розміщена у флігелі станційного доглядача та розкриває історію кінної пошти України від періоду Київської держави до кінця XIX ст.

У музейних вітринах представлено оригінальні колекції речей дорожнього побуту, знаряддя поштового ямщика та поштове приладдя: чорнильні прибори ХІХ-ХХ ст., піддужні дзвіночки, підсвічники, перші випуски поштових марок Російської імперії. Чільне місце займає унікальна по повноті колекція поштових марок надрукованих в Україні у 1918-1945 роках.

Окремий розділ експозиції присвячений життю та творчості видатного українського художника-баталіста, академіка, професора Петербурзької Академії мистецтв Миколи Самокиша, який у 1860-му р. народився у цьому будинку у родині поштового службовця.

У другому залі відділу відтворено інтер’єр кімнати станційного доглядача з його робочим місцем та куточком для проїжджаючих. По залу розставлені дорожні скрині та валізи пасажирів, а у кутку гостей чекає накритий стіл з самоваром та чайним посудом. Колекція порцеляни представлена зразками заводів Кузнецова, Храпунова, Межигір`я. Мідний посуд для кави був привезений із Греції купцями ніжинської грецької громади.

У 2020 р. у відділі розпочалась маcштабна реекспозиція.

Відділ археології та історії підземного Ніжина Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського

Адреса: вул. Небесної сотні, 11. Тел. (04631)23696

Працює без вихідних з 8.00 до 17.00, обідня перерва з 12.00 до 13.00.

Завідувач відділу: Лицевич Ярослав Олександрович, тел. (068)4769063

Відкрито у 2017 р. Відділ не має власної експозиції, організовуючи регулярні тимчасові виставки, які відображають найдавніше минуле міста Ніжина та його околиць. Співробітники відділу організовують та проводять археологічні дослідження міста, забезпечують роботу Центру історичної реконструкції.

Відділ «Меморіальний будинок-музей Юрія Лисянського» Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського

Адреса: вул. Богушевича, 1. Тел. (04631)23696

Працює без вихідних з 8.00 до 17.00, обідня перерва з 12.00 до 13.00.

В.о. завідуючого відділу: Морозов Олександр Сергійович, тел. (096)0416106

Відкрито у 2019 р. на базі будинку родини священників Лисянських, у якій народився видатний мореплавець Юрій Лисянський.

Відділ перебуває на стадії формування експозиції.


09.06.2020

Ніжинський краєзнавий музей (презентація)

Завантажити