29-та сесія міської ради: огляд ключових моментів

Підготовка до проведення чергової сесії міської ради тривала протягом всього вересня. З метою підготовки 36 проектів рішень, включених до порядку денного 4 жовтня, було проведено 15 засідань профільних депутатських комісій: 5 засідань комісії з питань земельних відносин, 4 – з питань комунального господарства і комунального майна, 3 – з питань законності, 2 - з питань бюджету, 1 – з питань соціально-гуманітарного напрямку.

Пленарне засідання 29-ї сесії провів міський голова Анатолій Лінник. У роботі взяли участь 27 депутатів міської ради, заступники міського голови, керівники управлінь та відділів, представники громадських організацій. А також депутати обласної ради Чернігівської області Сергій Охонько та Ігор Дягель.

На початку сесійного дня Сергієм Охоньком було анонсовано заплановане на 8 жовтня 2017 р. громадське обговорення Стратегії розвитку міста, яке й було проведено в неділю. Наступний його етап відбудеться 18 жовтня о 10 годині у великому залі виконкому.

Не зважаючи на значний перелік питань порядку денного, а також складність багатьох з них, робота сесії була завершена протягом одного дня, хоча і пізно ввечері. Прийнято 29 рішень, а також два звернення до центральних органів влади.

Окремо слід зазначити, що міська рада затвердила Проект внесення змін до генерального плану та схвалила План зонування території (зонінг) м. Ніжина. Нарешті завершено довготривалий процес, що дає тепер змогу спростити процедури будівництва в місті не тільки житлових чи комерційних споруд, а й парків, скверів, пам’ятників. Окрім цього це дає змогу економити кошти бюджету, скорочує час, необхідний для проходження дозвільних процедур. При цьому були враховані всі пропозиції громади, головні з яких стосувалися збереження природоохоронних зон. Прийнято також ряд проектів, які продовжують роботу з оформлення земельної ділянки для будівництва міського басейну.

Необхідно повідомити, що сім проектів рішень були або відправлені на доопрацювання, або не набрали необхідної кількості голосів. Не було проголосовано за приєднання Критого ринку «Прогрес» до «Комунального ринку», частина депутатів висловила пропозицію більш детально вивчити перспективи роботи в цього в майбутньому об’єднаного підприємства. Не були прийняті й рішення, які стосувалися впорядкування діяльності постійних комісій міської ради.

Питання, пов’язані з внесенням змін до бюджету за результатами дев’яти місяців, планується винести на обговорення на наступній сесії, яка у зв’язку з актуальністю предмету розгляду може носити статус і позачергової. Головна увага під час її підготовки буде зосереджена на роботі бюджетної комісії.

Секретар Ніжинської міської ради

Валерій Салогуб

09.10.2017