99-а річниця відновлення незалежності Польщі

В історії кожної держави, кожного народу існує низка національних свят, які мають до себе особливе ставлення. До таких свят належить День незалежності.

11 листопада 2017 року у Польщі відзначили 99-у річницю відновлення незалежності Польщі. Долучилися до цієї події представники культурно-просвітницької спілки «Астер». Урочистості відбулися у центральній міській бібліотеці, куди завітали представники організації та мешканці Ніжина. З нагоди свята завітали поважні гості: директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Володимирович Левочко, заступник директора обласного центру народної творчості Юлія Юріївна Солонець, секретар Ніжинської міської ради Валерій Володимирович Салогуб, голова Ніжинської районної ради Олег Віталійович Бузун, заступник начальника управління культури і туризму Ніжинської міської ради Антоніна Вікторівна Купрій.

З привітальним слово до присутніх звернулася Президент спілки – Фелікса Феліксівна Белінська.

Під час урочистостей О.В. Левочко нагородив Ф.Ф. Белінську Почесною грамотою Чернігівської ОДА і пам’ятною медаллю Ф.Ф. Белінську. Почесною грамотою Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА нагороджено культурно-просвітницьку спілку «Астер». Грамоти від обласного центру народної творчості отримали вчитель польської мови Люцина Ейма, члени спілки Марія Наконечна та Олександр Гадзінський. Також Ф.Ф. Белінська отримала Грамоту від управління культури і туризму та цінний подарунок від Ніжинської міської ради для Центру польської культури у Ніжині. Грамоти та слова вдячності від Президента спілки отримали найбільш активні члени організації.

У своїх виступах В.В. Салогуб та О.В. Бузун зазначили, що Україна та Польща мають спільну історію, під час трагічну. Нам є чим пишатися, є чому вчитися один у одного. Сьогодні держави поєднує співпраця та взаємопідтримка.

Студенти НДУ ім. Миколи Гоголя зробили історичний екскурс під час якого познайомили з тернистим шляхом Польщі до здобуття незалежності. Ця історична подія відбулася в 1918 році, коли завершилася перша світова війна. До здобуття незалежності Польща 125 років була розділеною між кількома державами: Австрією, Московією та Пруссією. І тільки 11 листопада 1918 року вона знову стала повноцінною самостійною державою, яку очолив Юзеф Пілсудський. Саме під його керівництвом і було сформовано демократичний уряд Польщі.Цій темі були присвячені документальні фільми, які були продемонстровані для присутніх. А бібліотекарі підготували документально-інформаційну виставку «Narodowe ŚwiętoNiepodległości».

Окрасою свята став виступ колективу «Гвяздечка» (керівник викладач музики навчально-виховного комплексу «Престиж» Катерина Ровенчин), учасники якого виконали пісні польською мовою.

Управління культури і туризму

Ніжинської міської ради

22.11.2017